Majčinski burnout: Koji su simptomi i kako se suočiti s njim?

by Anđela Sabranović

Kada ste kao odrasla osoba koja je već prije djeteta imala svoje interese, hobije, posao iznenada suočeni sa svakodnevicom koja se vrti oko djece sasvim je logično da ćete u nekom trenutku upoznati osjećaj preplavljenosti koji je nekad tako snažan da podsjeća na pravi pravcati burnout. Burnout se najčešće spominje u kontekstu posla, ali kada znamo da majčinstvo ne poznaje radno vrijeme i da ne možete uvijek napraviti pauzu kada osjetite da vam je potrebna, nije ni čudno što postoji i majčinski burnout. Majčinski burnout je kronično stanje obilježeno snažnom fizičkom, mentalnom i emocionalnom iscrpljenošću.

Prije nego postanete majka ne možete ni znati što se sve događa iza zatvorenih vrata u danu jedne majke. Svi mi često vidimo naizgled uvijek sretne mame na društvenim mrežama, ali iza toga je cijeli jedan scenarij često ispunjen redom tantruma, grčeva, ali i s druge strane neopisivom srećom. Znamo da je nemoguće uopće povezati tantrume i sreću, ali u životu jednog malog djeteta to dvoje se jako često isprepliće.

Simptomi po kojima možete prepoznati majčinski burnout

Simptomi po kojima možete prepoznati ovu pojavu su sljedeći:

  1. Konstantno osjećate kako majčinstvo preživljavate, a ne proživljavate
  2. Stalno se uspoređujete s drugim roditeljima i osjećate se lošije od drugih
  3. Osjećate kako ne možete više podnijeti svoju roditeljsku ulogu
  4. Emocionalno se distancirate od djece
  5. Želite pobjeći od svoje svakodnevice, čak i onda kada ste bili na odmoru bez djece

Zašto je važno prepoznati majčinski burnout?

Prepoznavanje izgaranja važno je jer će vam samo to pomoći da shvatite koje korake poduzeti sljedeće. Treba uzeti u obzir ne samo majku nego i djecu koja su u svakodnevnoj interakciji s majkom koja proživljava burnout. Ovo stanje može dovesti i dijete u opasnost od zlostavljanja i zanemarivanja. Ovdje možete pronaći i upitnik koji će vam pomoći otkriti prolazite li kroz ovaj tip burnouta.

Kako se suočiti s ovom pojavom?

Izbjegavajte uspoređivanje s drugim mamama

Činjenica je kako nam se nikad u povijesti nisu toliko plasirali “savršeni” životi drugih i to može biti posebno frustrirajuće u majčinstvu. Ako osjećate kako društvene mreže loše utječu na vas te kako se poslije pregledavanja istih ne osjećate dobro, za početak izbrišite aplikacije s mobitela i testirajte kako će to utjecati na vas. Činjenica je da savršena majka ne postoji i zato je ta utrka za savršenstvom unaprijed osuđena na propast. 

Naučite osluškivati vlastite potrebe i shodno njima tražiti pomoć

Uz malo dijete koje se tijekom noći budi, potpuno je nerealno unaprijed planirati svoje dane do najsitnijih detalja. Bit će jako puno dana kada se jednostavno nećete osjećati kao svoja najbolja verzija i tada je važno zastati i biti nježan prema sebi. Veš koji niste ispeglali, pod koji niste usisali, prašina na policama – sve su to pojave koje neće nestati i koje će uvijek čekati. Zato pokušajte sve što možete tijekom takvih dana ostaviti za poslije. Isto tako, ako si ikako možete priuštiti plaćenu pomoć u domu, nađite je. Nekad će vaša djeca odrasti i vi ćete imati puno vremena za kućanske poslove i sve ostalo što sada želite. To možete gledati kao na investiciju u svoj mir, a ne kao na trošak.

Tata je roditelj baš kao i mama

Kada smo naišli na pojam “mom burnout” moramo priznati kako nam je bilo zanimljivo to što nigdje nismo vidjeli pojam “dad burnout”. Iako naizgled živimo u modernom vremenu i dalje možemo primijetiti kako su žene te koje se puno više informiraju o roditeljstvu, ali i koje često osjećaju veću krivnju. Žao nam je što uopće napominjemo kako je i tata roditelj jednako kao mama, ali očito je to današnjem društvu i dalje potrebno. Kada mama na sebe preuzima gotovu svu brigu oko djeteta, zapravo ne čini ništa dobro ni svom partneru jer mu oduzima mogućnost i priliku istinskog i dubljeg povezivanja s djetetom.

Njegujte rituale koji vam pune baterije

Znamo da na početku majčinstva nije jednostavno njegovati svoje rituale, ali u svakom slučaju neka vam budu prioritet. idealno bi bilo probuditi se prije djeteta i iskoristiti to vrijeme za povezivanje sa sobom kroz čitanje, meditiranje ili tjelovježbu. Vi ćete znati što vam odgovara. Neizmjerno je važno napuniti baterije jer samo tako možete i biti svoja sretna verzija.

Psihoterapija

Ako osjetite kako se svejedno i dalje osjećate preplavljeno, najbolje je potražiti pomoć psihologa. Danas je psihoterapija sastavni dio mentalne higijene mnogih i utjecaj koji ima na živote je fascinantan. Nitko nas ne uči kako biti roditelj i sve što vam ponekad treba jeste da vas psiholog doista sasluša te da osjetite podršku i razumijevanje. Psihoterapija će vam pružiti upravo to.

Naišli smo i odličan video na temu preplavljenosti u majčinstvu te ga u nastavku dijelimo s vama.

Moglo bi vas zanimati i: Od straha do snage: što je tokofobija i kako se nositi s njom?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!