Od straha do snage: što je tokofobija i kako se nositi s njom?

by Dalia Žmegač-Kunić

Žene su u društvu često generalizacijom prešutno označene kao slabije i to se provlači kroz zidove društva kao plijesan. Teško je se riješiti, a svako malo izbija ponovno, nepozvano, sasvim ružno izgleda i donosi prijetnju zdravlju. Isto je i sa strahovima i fobijama. Naizgled ih se nemoguće riješiti, ali uz dobre strategije i trud, sve je moguće. Upravo tokofobija predstavlja riječ koja povezuje žene i strah koji ih naizgled zaista čini slabijima.

Tokofobija je strah od poroda (i trudnoće) i može se javiti jednako kod žena koje nisu nikada rodile, kao i kod onih koje iza sebe već imaju iskustvo rađanja. To nije običan normalan strah koji osjećaju gotovo sve trudnice i rodilje ili obična anksioznost, nego se radi o teškom, paralizirajućem strahu koji utječe na kvalitetu života osobe. Još nije potpuno razjašnjeno zašto se tokofobija pojavljuje, ali može nastati kao rezultat raznih prijašnjih strahova, iskustava i mišljenja o trudnoći i porođaju.

Simptomi tokofobije s kojima se žene susreću mogu varirati od osobe do osobe, ali neki od njih su:

 • Fizički simptomi – baš kao i kod svake fobije, mogu se javiti vrlo neugodni i intenzivni simptomi poput paničnog napadaja, ubrzanog rada srca, znojenja, mučnine i snažne vrtoglavice.
 • Izbjegavanje tema o porođaju – osobe koje pate od tokofobije ne usude se o trudnoći i rađaju čak niti razmišljati, a kamoli o tome razgovarati. Toliko ih obuzima panika da nastoje pod svaku cijenu izbjegavati te teme u razgovoru.
 • Nemogućnost fokusiranja – tokofobija osobu koja od nje pati toliko obuzme da je jako teško pronaći fokus i balans u danu koji će omogućiti normalno i nesmetano funkcioniranje.
 • Depresija – nemogućnost kontroliranja emocija i depresivno stanje itekako mogu biti jedan od glavnih simptoma tokofobije, osobito ako su osjećaj nemoći i nekontrolirana promjena raspoloženja koja je vezana za teme trudnoće i poroda.
 • Nesanica – osjećaj iracionalnog straha i nemoći može biti toliko jak da može uzrokovati jake glavobolje i nesanicu.

Budući da su fobije teška stanja koja je potrebno rješavati postepeno i polako, pristupati im individualno i oprezno, tako i tokofobičnim osobama treba najprije ponuditi adekvatan pristup podrške, a onda i konkretnu kognitivno-bihevioralnu (psiho)terapiju. Mentalno zdravlje žena koje nisu trudne, ali o tome razmišljaju, zatim onih koje su već trudne, kao i u postnatalnom razdoblju, ključni su aspekti u životu o kojima se (pre)malo priča i kojima je potrebno posvetiti puno više pažnje. U skladu s tim, konkretni koraci i strategije za pomoć kod tokofobije su:

 • Edukacija – važno je puno razgovarati o svemu ovome i pravilno se informirati o svemu tome što vas očekuje kada su prenatalne i postnatalne faze u pitanju.
 • Otvorena podrška – kako bismo dobili adekvatnu pomoć i podršku kakva nam je potrebna, niti jednu anksioznu misao ne bismo smjeli zadržati za sebe. Otvorena i iskrena komunikacija uvijek pobjeđuje, pa tako i u ovom slučaju može biti od velike pomoći.
 • Vizualizacija – koliko često u svom životu ste pokušali vizualizirati neku od svojih želja ili rješenja problema? Vizualizacija je zapravo konkretno i jasno maštanje koje itekako može pomoći kod pozitivnih ishoda bilo kakve problematike koju imamo na životnom putu.
 • Informiranje i priprema za porođaj – barem danas se na svakom koraku održava edukacija za trudnice i novopečene majke. U takvim grupnim susretima može se saznati jako puno informacija i konkretnih rješenja poput tehnika pravilnog disanja, položaja i brojnih drugih koraka koji su jako važni kako bi s naše strane porođaj protekao u što boljem redu.
 • Opuštanje i optimizam – uz dobar self-care koji se svakodnevno prakticira stječe se veće samopouzdanje i izgrađuje se optimističniji stav prema životu, životnim problemima i sposobnostima koje imamo. Opuštanje je glavna baza koja pomaže u smirivanju uma i tijela.
 • Medicinska pomoć – ne zazirite od medicine. Upravo su medicinski stručnjaci osobe koje najviše mogu pomoći jer su stručni, posvećeni i obrazovani ako bilo što krene po zlu.

Činjenica jest da žene možda djeluju slabije, ali to je samo maska sačinjena od emocija i nedovoljno samopouzdanja. Glavna poanta je zapravo ta da svaka pobjeda zahtjeva enormnu snagu da bi se ostvarila. Svako samopouzdanje i jaka psiha spleteni su od brojnih niti konstantnog i mukotrpnog rada na sebi, vjere u sebe i pozitivnog stava. Sva ta snaga leži u – svakoj ženi. Pronađite svoju snagu, probudite ju resursima koje poznajete, prepoznajte znakove koji vam govore da niste same i da niste slabe, nego baš naprotiv – nema tog straha i prepreke koje jedna žena ne može prevladati!

Moglo bi vas zanimati i: Dorin Zelenika: “Moja najveća, najvažnija i najdraža životna uloga jest biti mama svojoj djeci.”

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!