Kako prestati slijediti trendove modernog roditeljstva?

by Dalia Žmegač-Kunić

Još u vrtiću i osnovnoj školi postajemo svjesni izdvajanja djece koja su po nečemu izvanredna i odlična. Ako u nečemu nismo najbolji, naučeni smo živjeti na marginama društva vjerujući u sve ono neizrečeno što možemo vrlo jasno iščitati iz pogleda odraslih: nismo dovoljno dobri. Znači li to da ne vrijedimo? U svoj toj nedostatnosti, od malih nogu smo naučeni vjerovati da moramo bolje, kvalitetnije, sretnije, uspješnije u svakom smislu, da moramo učiti, učiti i samo učiti, pustiti svim stručnjacima da nas nauče ispravno živjeti, djelovati, vjerovati, disati… Tako to ide kroz sve naše uloge, od školarca do roditeljstva.

U isprepletenoj mreži nedostatnosti, manjkavog samopouzdanja, neprestanog moranja i svih pritisaka koje moderno društvo donosi, naučeni smo živjeti u stalnoj potrazi za nadogradnjom svega što nam nedostaje kako bismo napokon bili savršeni.

A onda jednoga dana postanemo roditelji i cijeli jedan život darovan je na naš dlan. Što sada? Mi smo osobe koje to malo biće moraju uvesti u ovaj svijet onako kako najbolje znamo. Jedno je što su nekad ljudi živjeli relativno izolirano i nisu mnogo znali o nekim stvarima. Jedno je i neosporan napredak svijeta, razvitak društva i društvenih procesa kao takvih. No što je to što se zadnjih godina kao vlaga uvlači u pore društva? Otišlo se puno dalje, pa nas se tako uči da je svaki pojedinac specijalist za nešto, a mi smo ti koji neminovno trebamo specijalističko mišljenje, savjet, edukaciju – prosvjetljenje. Mi uza sve alate koje moderan svijet donosi nemamo dovoljno znanje i trebamo adekvatne stručnjake da nam pokažu kako u punini živjeti, kako rađati, odgajati i razgovarati sa svojom djecom da to uistinu bude dovoljno dobro i kvalitetno. Da to bude u rangu očekivanja svakodnevice u koju kao novorođenčad uplovljavaju, još nesvjesni količine očekivanja koja pune to more pravila i prešutnih, ali snažno odjekujućih trendova koje slijepo odlučujemo slijediti.

Moderan roditelj zato treba trudničke tečajeve, savjetnice za dojenje, uspavljivanje, hranjenje, pa čak i za disanje. Da, odlučili smo vjerovati da trebamo slušati stručnjake koji provode edukacije o inovativnim tehnikama disanja koje mogu pomoći živjeti svjesnije i smislenije. Kada je disanje prestalo biti urođena radnja koju izvodimo sasvim prirodno i nesvjesno? Možemo li ikako sami naučiti osvijestiti vlastite želje i potrebe u svom životu i samostalno se fokusirati na svjesnije disanje ili za to zaista trebamo tečaj? Možemo li djetetu s početka teksta, koje nam je palo na dlan, baš kao nekad dopustiti da se prirodno poveže sa svojom majkom, usidri u obiteljsko gnijezdo i ohrabri samostalno istražiti ovaj svijet? Mi nismo tu da ga drilamo u smjeru u kojem smo mi to zamislili i da odabiremo njegovu osobnost, želje, misli i vjerovanja. Mi smo za njega samo luka koja bi instinktivno trebala pružati bazu za plovidbu, kao i mogućnost povratka u okrilje svoje sigurnosti onda kada se za to pojavi potreba. Taj divan brodić sjajan je baš takav kakav jest i ne treba ga gurati da plovi brže uz očekivanja koja će ga sasvim sigurno otjerati u nemirne vode i brodolom.

Univerzalni savjet za roditeljstvo ne postoji, a preopterećenost i zbunjenost dio su svakodnevice gotovo svakog roditelja. Izbjegnite ih na načine koji će unaprijediti vaš odnos, a koji istovremeno neće naštetiti individualnosti vašeg djeteta:

  • Dopustite svom djetetu da pokaže svoju osobnost i potrebe te ga pokušajte razumjeti i prihvatiti baš takvog kakvo jest
  • Ne uspoređujte svoje dijete s drugom djecom. Savršenstvo ne postoji, koliko god se tako naizgled činilo.
  • Odaberite svoj obiteljski fokus i vrijednosti koje smatrate bitnima slijediti. Odaberite vlastite prioritete, a ne trendove.
  • Izgradite jasnu, konkretnu i jednostavnu bazu odgoja uz prisutnost i ljubav koju ćete pružiti svom djetetu. Slušajte ga, budite uvijek tu za njega i pokušajte imati prirodan i zdrav odnos.
  • Ne zaboravite na sebe. Koliko puta ste čuli „sretna mama/roditelj – sretna beba/dijete“? volite i cijenite sebe jer ako vi vjerujete u sebe i znate da ste na putu na kojem zaista želite biti, dijete će to osjetiti i slijedit će vaš primjer.
  • Jednostavnost, prisutnost, svjesnost, ljubav. Vjerujemo kako je to definicija s kojom će(te) jako teško skrenuti s pravoga puta.

Moglo bi vas zanimati i: Kako očuvati odnos s partnerom uz malo dijete?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!