Živite li doista život u skladu sa svojim prioritetima?

by Anđela Sabranović

Jeste li se ikad zapitali živite li doista život u skladu sa svojim prioritetima? Ako stalno imate osjećaj da ništa ne stižete, a neprestano ste u žurbi i nastojite stići obaviti sve planirano možda trebate sami sebe podsjetiti koji su vaši prioriteti.
Da vas u ovom trenutku netko pita što vam je najvažnije u životu vjerujemo kako bi većina ljudi spomenula zdravlje i obitelj, no kada zastanete i razmislite koliko kvalitetnog vremena provodite s obitelji i koliko vremena ulažete u svoje zdravlje, mogli biste shvatiti da možda ipak ne živite u skladu sa svojim prioritetima.

Možda ćete na prvu pomisliti kako su ciljevi i prioriteti isto, ali prioriteti su nam često tijekom cijelog života slični dok se ciljevi stalno mijenjaju i možemo ih, za razliku od prioriteta, imati daleko više.

Primjeri prioriteta:

  • posao,
  • obitelj
  • zdravlje
  • dom
  • prijateljstva
  • hobiji
  • self-care
  • osobni rast
  • duhovnost
  • novac

Kako doista živjeti u skladu sa svojim prioritetima?

Zašto uopće definirati prioritete?

Po svojoj definiciji, prioriteti su ona područja našeg života kojima želimo posvetiti najviše vremena. Ipak, ako ne znamo koji su, ne možemo im se ni posvetiti. Osim toga dobro definirani prioriteti vode ka boljoj organizaciji, jednostavnijem donošenju odluka i učinkovitijem postavljanju granica. Također, umjesto da stalno osjećate kako je sve važno napokon ćete znati na što se fokusirati i to vas može spasiti od burn out-a.

Kako početi?

Za početak možete vizualizirati verziju sebe koja želite postati u budućnosti. Zatim možete napraviti popis važnih kategorija u vašem životu te odrediti tri na koje ćete se fokusirati kroz sljedećih 6 mjeseci.

Definirate kako provodite svoje vrijeme

Danas imamo jako puno kradljivaca vremena zbog kojih često nismo fokusirani na ono što trenutno radimo, a svi i dalje tvrdimo da nam je svaka minuta bitna.
Kako biste bili sigurni kako zapravo provodite svoj dan, pokušajte zapisati kako ste proveli vrijeme u jednom danu ili više njih.
Kada budete imali te informacije, jasnije ćete vidjeti kako provodite svoje vrijeme i moći ćete pouzdano znati želite li nešto promijeniti. Kada dan organizirate u skladu sa svojim prioritetima vi imate jasnu strukturu dana i puno je lakše sve planirati.

Što vam je doista važno?

Uzmimo primjerice da ste vi osoba kojoj je važno vrijeme koje provodite sami sa sobom, tjelovježba, osobni rast i razvoj, kvalitetno vrijeme s djecom, s partnerom ili partnericom, s prijateljima. Uz to se želite baviti i nekim hobijem, ali i putovati. Iako možda na prvi pogled izgleda nemoguće sve to uskladiti, ako napravite dobar plan možete uspjeti. Važno je prije svega da prepoznate kradljivce vremena te da ih uklonite iz svog života. Ono što vam vjerojatno može pomoći je ranije buđenje koje će vam dati vrijeme za tjelovježbu, čitanje, dnevnik i slično.

Za kraj, možemo zaključiti kako su dobro posloženi prioriteti ključni za ostvarenje života o kakvom maštate, a koji nesvjesno udaljavate od sebe jer trošite vrijeme na nebitne stvari. Kada jednom budete znali kakva osoba istinski želite biti, ne sumnjamo da ćete to i postati.

Moglo bi vas zanimati i: Produktivni smo otprilike 3 sata u danu – kako ih iskoristiti

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!