Briga o sebi nije isto što i sebičnost – 5 načina kako provesti vrijeme sa sobom

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi od nas odgojeni su tako da negdje u sebi poistovjećuju vrijeme za sebe i sebičnost. Uz kvalitetno vrijeme za sebe koje redovito prakticiramo, jedno je sigurno – postajemo bolja verzija sebe. Pretraživanje pojma mindfulness i dalje je jednako popularno, a sadržaj koji govori o njezi tijela i uma čitan je više nego ikad. To znači da smo preplavljeni brigama, obavezama i opterećenjima raznih dimenzija i da nam je zaista potrebno određeno vrijeme u danu kada ćemo u punini živjeti svojih pet minuta bez fige u džepu.

To je posebno umirujuće iskustvo kada se od buke svijeta možemo i znamo povući u vlastitu samoću u kojoj imamo priliku pronaći mir i tišinu baš onakvu kakva nam treba. Uživanje u trenutku, bez suvišnog razmišljanja, ljepota jednostavnosti i uživanje u svom domu, prirodi ili omiljenoj glazbi koja dopire kroz slušalice i odvodi nas u jedan poseban svijet. Zavirite na našu listu jednostavnih, a efektnih prijedloga kako možete svoj dan učiniti kvalitetnijim te staviti samima sebi veliki osmijeh na lice. To ne da nije sebičnost, nego ustvari način brige o sebi, a tek kada smo mi dobro mogu biti dobro i svi oko nas.

Briga o sebi 

Organizirajte se

Možda nećete vjerovati, ali organizacija prostora u kojem boravimo, radimo i živimo itekako utječe na našu produktivnost, koncentraciju te u konačnici, na osobno zadovoljstvo. Pospremite sve stvari na svoje mjesto, održavajte red i čistoću prostorija kojima se krećete. Ako to činite redovito, manje ćete vremena tjedno trošiti na generalke i duga čišćenja koja će vas onda i iscrpiti. Na ovaj način štedite svoje vrijeme, energiju i osiguravate si neprestano zadovoljstvo pogledom na sklad koji stvarate svaki dan.

Pokrenite se

Da tjelesna aktivnost ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje, to je već mnogo puta dokazano i svi to znamo, ali unatoč tome zaboravljamo sami sebe natjerati na svakodnevno kretanje koje će doprinijeti našem raspoloženju i osobnom rastu. Vrijeme za sebe provedeno uz šetnju prirodom, ples, vježbe opuštanja u vlastitom domu, osim dobre forme omogućuje vrijeme samo za vas i balans vašeg tijela i uma.

Provedite vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem

Kućni ljubimci jesu i mogu biti nevjerojatno snažna terapija i doza ljubavi za kojom svaki dan žudimo. Ponekad se čini da jedna obična mala dlakava njuška može izliječiti sve brige i omogućiti nam nevjerojatan osjećaj sreće uz koji ćemo se osjećati kao najbogatije osobe na svijetu. Ukoliko niste vlasnik kućnog ljubimca, možete otići volontirati u bilo koji centar za napuštene životinje i zaviriti u svijet predivnih bića u čijem društvu itekako možete obogatiti svoju self-care rutinu.

Kuhajte

Zdravi obroci su nešto što nam nužno treba za pravilno funkcioniranje, ali i za kvalitetniju svakodnevicu. Uz istraživanje i isprobavanje novih recepata, vrijeme za sebe može biti i zabavno i opuštajuće u isto vrijeme. Zaboravite na naručivanje gotove hrane, potrudite se i utonite u svijet kulinarskih čarolija koje čine čuda za vaš um.

Putujte

U ovom trenutku čini se kako nema idealnije prilike za putovanje nego sada kada je vrijeme godišnjih odmora, kada su svi opušteniji, sretniji i raspoloženiji za nove avanture. Istražite destinacije koje već dugo skupljaju prašinu na vašim wish listama i ne sanjajte snove koje niste odlučili ostvariti. Snovi koji se ostvaruju donose brojne blagodati za vaše mentalno zdravlje, a odlazak na makar i kratko putovanje olakšat će vam stresnu svakodnevicu i omogućiti vrijeme za sebe o kojem ste dugo razmišljali.

Nadamo se kako će vas ovim tekstom potaknuti da shvatite kako je briga o sebi sve samo ne sebičnost. Imamo jedan život i na nama je da ga živimo, a ne preživljavamo.

Moglo bi vas zanimati i: “Sve dok okrivljujemo druge odričemo se vlastite moći da nešto promijenimo.” Tea Zavacki o poslu, poduzetništvu i self care-u

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!