Zašto Marie Kondo metoda pospremanja stvarno djeluje?

by Anđela Sabranović

Svjetski bestseler, TV show, vojska fanova… A sve je krenulo od ljubavi jedne djevojčice prema redu i ljepoti uređenih interijera.

Sigurno ste do sada već čuli za Marie Kondo koja je kao 15-godišnjakinja počela ozbiljno pospremati. Počela je s vlastitom sobom, a tada je prešla na sobe svojega brata i sestre. Danas vodi iznimno uspješnu tvrtku u Tokiju i svojim klijentima pomaže pretvoriti dom koji ih sputava i opterećuje u lijep i miran prostor koji nadahnjuje. Po njezinoj knjizi napravljena je i uspješna Netflixova emisija.

S obzirom na uspjeh koji se proizašao iz jednostavne ljubavi prema pospremanju doista možemo zaključiti kako je Marie Kondo hodajući primjer kako je sve moguće kada radite ono što istinski volite..

Sada se sigurno pitate kako je moguće da je pospremanje izazvalo takve reakcije javnosti. Naime, svi znamo koliko se dobro osjećamo kada pospremimo dom, ali isto tako znamo kako se nered vrati poslije nekoliko dana. E pa posebnost Marie Kondo metode je u tome što mnogi tvrde kako se poslije jednog velikog pospremanja, nered više nikad nije vratio u njihov dom i život. Marie to objašnjava ovako:

Kad završite s pospremanjem kuće, život će vam se dramatično promijeniti. Kad iskusite kako je imati uistinu urednu kuću, osjetit ćete da je vaš svijet postao svjetliji. Više nikada nećete ponovo pribjeći neredu. To nazivam čarolijom pospremanja. A učinci su iznimni. Ne samo što više nikada nećete biti neuredni, nego ćete doživjeti i novi životni početak. To je čarolija koju želim podijeliti sa što više ljudi.“

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marie Kondo (@mariekondo)

Osnovna načela metode

Pospremanje je maraton, a ne sprint

Znate kako inače izgleda primjerice pospremanje ormara. Jednom donirate nešto, pa opet za godinu dana i to je dugoročan proces. Marie Kondo savjetuje da kada krenete s pospremanjem doma ne stanete dok sve ne završite. To može trajati i tjednima, ali ona tvrdi da ćete jedino tako doista uspjeti u namjeri da napokon organizirate dom na pravi način.

Kako želite živjeti?

Prije nego se bacite na posao, zamislite u glavi kako bi izgledao vaš idealan stil života. Zamislite kako bi izgledali vaši dani, kako biste se osjećali u svom domu i tek onda počnite pospremati. Ta vizija boljeg i sretnijeg doma će vas motivirati kroz cijeli proces i zato je važno proći kroz ovaj korak.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marie Kondo (@mariekondo)

Pospremanje po kategorijama, a ne po prostorijama

Ovo je jedna od revolucionarnih stavki Marie Kondo metode jer većina nas oduvijek posprema po prostorijama. Ona savjetuje da definitivno idemo po kategorijama i to sljedećim redom:

  1. Odjeća
  2. Knjige
  3. Papiri
  4. Ostale stvari
  5. Stvari za koje smo sentimentalno vezani

Fokus na ono što želite zadržati

Umjesto da žalite za onim što ćete proslijediti, fokusirajte se na radost što imate priliku posjedovati stvari koje vas usrećuju. 

Tako kada primjerice budete pospremali odjeću, najprije sve stavite na jedno mjesto. Uzmite u ruke svaki odjevni komad i priznajte si kako se osjećate kada ga nosite. Ako ne budi radost u vama proslijedite ga, ali uz pomisao da će upravo taj komad odjeće možda nekom drugom donijeti radost.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Marie Kondo (@mariekondo)

Neka svaka stvar ima svoj dom

Možda vam ovo zvuči kao neobičan savjet, ali organizirajte svoj dom tako da doista volite sve u njemu i da svaka stvar ima svoje određeno mjesto koje se, kada je jednom definirano, više ne mijenja.

Više o tehničkim savjetima za pospremanje pogledajte na službenoj web stranici Marie Kondo. Tisuće ljudi širom svijeta su svjedočile velikim promjenama u svojim životima kada su otvorili srce i um prema neobičnim metodama Marie Kondo. U svakom slučaju, vrijedi pokušati, zar ne?! 

Moglo bi vas zanimati i: Što nam u život unosi minimalističko uređenje?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: konmari.com, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!