Organizacija je pola posla, a proljeće pravo vrijeme za početi

by Anđela Sabranović

Proljeće nas nekako poziva na promjene, kako u sebi, tako i na sebi te na kraju i u svom okruženju. Tako već sada većina nas ima potrebu više vježbati, unijeti promjene u svoje ormare, možda osvježiti frizuru, a na kraju dolazi naravno i dom, te njegova organizacija.

Znamo kako je organizacija doma pola posla te je potrebno prije nekih velikih koraka, najprije dobro razmisliti što želimo. Zato smo u nastavku napravili mali vodič koji će vam nadamo se pomoći.

Odakle početi?

Za početak ono što možete napraviti je popisati na papir sve prostorije u svom domu te razmisliti što u njima želite promijeniti. Počnite od laganijih zadataka jer često upadamo u zamku – krenemo velikim koracima, a znamo da promjene nisu jednostavne te uskoro i odustajemo. Dovoljno je da u jednom danu organizirate jednu jednostavnu policu koja će vas poslije motivirati na promjene. U nastavku smo izdvojili nekoliko koraka za potpunu transformaciju doma.

Riješite se suvišnih stvari

Nema smisla početi s organizacijom bez da se najprije riješite svega suvišnog. Znamo kako je ponekad jako teško baciti stvari koje ste neka možda i skupo platili, ali ako vas sada ne raduju i dalje ih plaćate, ali svojim vremenom i mirom jer svaka stvar u našem domu zahtijeva određeni angažman. Ovaj korak možete provesti tako da svaki dan riješite jednu prostoriju.

Kuhinja

Organizirati kuhinju i ormar uvijek je najzahtjevniji zadatak. Ipak, danas znamo kako postoje neki principi koji mogu olakšati ovaj zahtjevni zadatak. Zato smo u nastavku izdvojili video koji je inspiriran Marie Kondo metodom organizacije kuhinje.

Ormar

Poslije kuhinje najzahtjevniji dio doma za organizaciju svakako je ormar. Za njegovu uspješnu organizaciju je posebno važan korak s izbacivanjem suvišnih stvari. Prema Marie Kondo metodi trebate se riješiti svega što u vama ne izaziva radost. Tako trebate uzeti svaki odjevni komad u ruke i razmisliti osjećate li se u njemu dobro. Tako ćete doći do toga da u ormaru imate samo ono što doista i nosite. Kada uspješno završite ovaj korak, ostaje vam samo slaganje. U nastavku možete vidjeti nekoliko savjeta Marie Kondo.

Nakon što odradite najzahtjevnije dijelove, vjerujemo da ćete s lakoćom organizirati i ostatak svog doma. Ono što vam može pomoći u dugoročnom održavanju doma je raspored čišćenja. Primjer kako bi on mogao izgledati pogledajte u nastavku. 

Za kraj, pokušajte na održavanje svog doma gledati pozitivno i sa zahvalnošću i sve će postati mnogo jednostavnije. 

Moglo bi vas zanimati i: Napravite sami prirodna sredstva za čišćenje

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti