Godišnji odmor nas čini produktivnijima – i očajnički nam treba

by Anđela Sabranović

Trenutno se nalazimo u sezoni u kojoj najčešće spominjemo i iščekujemo godišnji odmor. Nekako imamo osjećaj kao da su svi ili u procesu planiranja odmora ili su na odmoru, a tu je i ona manje sretna skupina koja je već bila na odmoru, pa potajno zavidi onima prvima i drugima.

Ipak, postoje i oni koji tvrde kako zbog posla jednostavno nemaju vremena za odmor. Čak to izjavljuju i s određenom dozom ponosa jer se to često smatra kao odlika onih najproduktivnijih. Istina je pak ta da je nemoguće biti produktivan dugoročno bez pravog odmora. Zato je jako važno podizati svijest o svim benefitima koje nam pravi godišnji odmor donosi.

Ovo su samo neki od značajnih.

Učimo ponovno uživati u trenutku

Tijekom godišnjeg odmora svi mi napravimo mali odmak od svakodnevice te svakodnevno svoja osjetila izlažemo novim mirisima, okusima i prizorima.
Sve to zajedno nas potiče da doista budemo tu, u trenutku u kojem se i nalazimo.
Nažalost, u našim ubrzanim svakodnevicama ponekad doista zaboravimo koliko je lijepo samo biti tu i upijati sve ono što nas okružuje.

Odmor budi kreativnost

Istraživanja rađena na studentima su pokazala da oni studenti koji tijekom dužeg vremena borave u stranim državama upoznajući nove kulture poslije postaju bolji u rješavanju problema te su uz to kreativniji.
Smatra se kako je razlog tome to što nam putovanja pomažu da svijet vidimo drugim očima, te zbog toga otvaramo svoj um različitim mogućnostima.

Poslije odmora smo bolji radnici

Iako mnogi od nas trebaju odmor upravo od posla, i dalje je među nama dosta onih koji ne idu na godišnji odmor upravo zbog posla.
Zato je jako važno podizati svijet o važnosti godišnjeg odmora jer ne postoji osoba kojoj ne treba povremeni odmor! Taj će nam odmor uvijek omogućiti da svijet gledamo drugim očima.

Godišnji odmor je važan za naše zdravlje

Znamo da su fizičko i psihičko zdravlje usko povezani, a istraživanje provedeno 2014. godine je utvrdilo kako putovanja imaju društvene, kognitivne i fizičke dobrobiti.
Ovo istraživanje je i pokazalo kako ljudi koji preskaču godišnje odmore imali su veću vjerojatnost za srčani udar;
žene koje su putovale najmanje dva puta godišnje imale su manju vjerojatnost da će imati srčani udar od onih koje su putovale svakih šest godina ili manje.

Osjećamo se sretnije

Nedavna studija pokazuje da nas godišnji odmor čini općenito sretnijima.
Naime, osobe koje su otišle na godišnji odmor bile su sretnije, a to se potvrdilo i kroz ispitanih 1500 odraslih Nizozemaca.
Razlog se krije između ostalog u uzbuđenju koje prati čak i proces planiranja odmora.
I nakon povratka s godišnjeg odmora ushićenje se zadržalo.
Prema voditelju studije, bilo bi čak bolje podijeliti iskustvo odmora na dva ili tri puta u godini nego uzeti jedan veliki godišnji odmor!

Moglo bi vas zanimati i: Godišnji odmor započnite tako da se prebacite na ‘off’ i ‘offline’

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!