“Sve dok okrivljujemo druge odričemo se vlastite moći da nešto promijenimo.” Tea Zavacki o poslu, poduzetništvu i self care-u

by Anđela Sabranović

Predstaviti Teu Zavacki u jednoj rečenici doslovno je nemoguća misija jer je ona toliko toga, a sve će vam biti jasno kada samo bacite pogled na njezinu web stranicu. Ono kako bismo je mi na temelju provedenog malog istraživanja opisali jeste kao mladu i neustrašivu ženu koja se ne boji uzeti život u svoje ruke i hrabro koračati ka ostvarenju svojih najluđih snova. Isto tako, ona pomaže i drugima da se usude isto.

Dragi naši, uživajte u razgovoru koji slijedi,

Draga Tea, možete li se najprije ukratko predstaviti našim čitateljima. Tko je zapravo Tea Zavacki i kako je tekao vaš put iz kojeg ste doista kreirali “Život po svom”?

Ovih dana najčešće se predstavljam kao mentorica poduzetnicima, autorica #radimposvom brenda, supruga D. i cimerica maloj šnaucerici Zoe, inženjerka i kreativka u misiji da poduzetništvo učini pristupačnijim i boljim za sve. Većinu dana moguće me zateći za laptopom uz veliku šalicu bijele kave, hrpu išaranih papira i Zoe u krilu dok pokušavam zadnju ideju koju sam dobila strukturirati u objavu, podcast epizodu ili višednevnu online edukaciju.

Prije samo 6 godina moj život je izgledao puno drugačije. S nepunih 25, tek uručenom diplomom Fakulteta elektrotehnike i računarstva i prvim savršeno pristojnim poslom nalazila sam se na vrhuncu krize identiteta: sretna sam, a nisam sretna. Kao da je nešto u meni negdje u pozadini uporno i dosadno šaptalo – ne ovo.

Prateći taj osjećaj prije šest godina odlučila sam raditi po svom (tu odluku podijelila sam tada vrlo teatralno i u svom prvom TEDx govoru :). Od tog trenutka do danas bila sam tako voditeljica projekata, konzultantica za korisničko iskustvo i poslovna trenerica, radila sam na velikim EU projektima, pokrenula vlastiti posao, udomila psa, udala se, održala brojne poslovne edukacije o temama koje volim, preselila se u Madrid, surađivala s brendovima koji me oduvijek inspiriraju, vratila se u Zagreb, u potpunosti redizajnirala vlastiti poslovni model te do danas pomogla stotinama poduzetnika i freelancera izgraditi posao koji VOLE.

Foto: @blacksheepcinema_1

Vi danas pomažete drugima da također žive život svojih snova. Čak ste kreirali i poseban digitalni planer “Godina po mom”… Koliko zapravo planer pomaže vašim klijentima da se približe ostvarenju svojih snova?

2019. godina bila je prva godina (u 28 godina) u kojoj sam ostvarila gotovo sve novogodišnje ciljeve. Kažem gotovo sve jer neki ciljevi ne ovise u potpunosti o nama. I što je najbolje, te godine nisam bila puno produktivnija nego svih prethodnih. Niti sam manje prokrastinirala ili gledala serije. Jedino što sam napravila drugačije bio je način na koji sam krajem godine isplanirala godinu koja slijedi.

Krajem 2019. podijelila sam taj proces sa svojom zajednicom i samo te prve godine na moju adresu stigli su deseci i deseci poruka o uspjesima i pobjedama onih koji su testirali i primijenili planer u praksi. Potaknuta tim porukama, nastavila sam kreirati nova izdanja planera krajem svake godine od tada pri čemu je u međuvremenu on prerastao u pravi pravcati cjelogodišnji planer s više od 400 stranica. Zadnju digitalnu verziju planera Godina po mom moguće je i sada preuzeti potpuno besplatno na linku.

Da odgovorim na pitanje, planer Godina po mom nije rješenje preko noći, no pomaže nam u boljem upoznavanju sebe i svojih želja, definiranju jasnih ciljeva te svakodnevnom poduzimanju malih i hrabrih koraka prema njima. A upravo tako izgleda put prema svakom velikom cilju koji želimo ostvariti.

Često čujemo ljude kako se žale da nemaju vremena za sve ono što žele. Imate li neki savjet kako svoja 24 sata doista ispuniti onim aktivnosti zbog kojih ćemo iz dana u dan biti bolja verzija sebe?

Istina je da u 24 sata jednostavno nema dovoljno vremena za sve, no ima dovoljno vremena za sve što nam je važno. Pritom često upadnemo u zamku misleći da je sve jednako važno – i zdravlje, i odnosi, i osobni rast, i posao, i financije, i nova iskustva. No različite sezone našeg života nose različite prioritete. Na primjer, dok je u ovom dijelu godine moj fokus posao, već sljedeći planiram provesti offline, čitajući puno knjiga i uživajući u druženju s prijateljima na adventskim štandovima. S druge strane, neke stvari su u svakoj sezoni života prioritet. Za mene su to uvijek obitelj i briga o sebi.​

Frustracija se javlja onda kada naš kalendar nije u skladu s našim prioritetima u određenoj sezoni godine ili života. Zbog toga volim svaka tri mjeseca ocijeniti vlastite prioritete i u skladu s tim unaprijed osigurati vrijeme u svom kalendaru za ono što mi je važno. Želiš ove jeseni više čitati? Odaberi konkretne naslove i odluči kojih 30 minuta svakog dana ili vikenda ćeš uložiti u čitanje. Želiš se osjećati snažnije u svom tijelu? Definiraj što to znači za tebe i napravi prvi korak u istraživanju dostupnih programa ili kontaktiranju privatnog trenera. Svaka promjena počinje s jasnim definiranjem prioriteta i zatim svjesnim ulaganjem vremena u to područje našeg života.

Foto: @andrea.bou_1

Vaš hashtag je #radimposvom. Vjerujemo da to podrazumijeva jako puno slobode, ali i odgovornosti. Je li vam izazovno odvojiti privatni i poslovni život te se uz to istinski odmoriti?

Iz mog iskustva to je stalan ples u kojem se posao neizbježno isprepliće s drugim područjima života. Na primjer, nakon kvalitetnog razgovora možda ću biti inspirirana raspisati nove poslovne ideje u devet sati navečer. Možda ću rezervirati subotnje jutro uz kavu za ovaj intervju, ali ću jednako tako otići na frizuru i napraviti dugu pauzu usred radnog dana. Ta sloboda je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odabrala poduzetništvo i veliki je dio moje #radimposvom definicije.

Istovremeno, bez jasnih granica, bilo bi lako upasti u zamku stresa, raštrkane pažnje i stalnog skakanja između različitih zadataka. Ono što zato nastojim je biti 100% prisutna u ulozi u kojoj se u tom trenutku nalazim. Ako sam na druženju s dragim ljudima, neću provjeravati inbox u iščekivanju maila. Ako sam odvojila sat vremena za odmor, izaći ću u šetnju bez mobitela. Ako radim na nekom projektu, ugasit ću telefon i rezervirati 90 minuta bez ometanja. Ta prisutnost u svakom pojedinom trenutku je praksa koju se trudim vježbati i osnaživati svaki dan.

Foto: @andrea.bou_1

Smatrate li da je u svijetu društvenih mreža, ljudima danas posebno izazovno zadržati svoju autentičnost i ne uspoređivati se s drugima?

Na Internet i društvene mreže gledam kao i na bilo koji drugi alat koji jednako možemo koristiti za negativan utjecaj, kao i za stvaranje vrijednosti. O manama online svijeta se puno priča i jedna od najočitijih je upravo količina vremena koje provodimo online uspoređujući se s drugima nakon čega se neizbježno osjećamo lošije u vezi sebe samih. Zbog toga je važno pričati o svjesnom korištenju društvenih mreža, postavljanju granica i provođenju značajnijih perioda vremena offline. U online poslu koji radim, ono što je ključno je vrijeme koje provodim sama sa sobom – u šetnji, meditaciji, pisanju – jer tek kada isključimo vanjske poruke i utjecaje možemo zbilja čuti sebe. Jednom kada isključiš vanjske utjecaje, ono što ostaje su tvoji jedinstveni interesi, talenti, neobičan smisao za humor, emocije i velike želje i upravo to je ono što te čini autentičnim i neponovljivim.

Foto: @andrea.bou_3

Primjećujemo kako je društvo u kojem živimo sklono stalnom prigovaranju i okrivljivanju svega i svih za neke neuspjehe. Mislite li da je odgovornost ustvari u našim rukama?

Ne ovisi sve u životu o nama. Ponekad ovisi o okolnostima, o drugim ljudima, malo i o sreći. Ovisi o pravom trenutku, o našem raspoloženju, o tome kakvo je vrijeme vani. Ti razlozi vrlo brzo postaju priče kojima sami sebi objašnjavamo okolnosti u kojima se nalazimo. Kada je sve dobro – u našim odnosima, karijeri, financijama – lako je preuzeti odgovornost i zasluge. No kada stvari ne idu po planu i nismo zadovoljni, automatski počinjemo tražiti razloge koji su izvan naše kontrole. Jer je jednostavnije. Prebacivanjem odgovornosti na druge smanjujemo vlastiti osjećaj krivnje i grižnje savjesti, a ako ćemo biti iskreni – nitko od nas ne voli te emocije. S druge pak strane, sve dok okrivljujemo druge odričemo se vlastite moći da nešto promijenimo.

Ja volim preuzimati odgovornost za sve što se događa u mom životu. Ne kako bih se osjećala loše, nego kako bih si dala slobodu odlučiti što zaslužuje moju pažnju, koja društvena pitanja želim podržati, što mogu promijeniti, što ne zaslužuje ostati dijelom mog života i čega u njemu želim više. Život za koji sam sama odgovorna odjednom postaje pun mogućnosti.

Na koje načine vi brinete o sebi i koji su vaši omiljeni rituali u danu?

U svemu što radim trudim se biti sama svoj najbolji prijatelj. U mom slučaju, to znači osigurati si spora jutra i duge šetnje u prirodi, uložiti u sebe kroz edukaciju, redovito si postavljati pitanja poput ‘kako si’ i ‘što ti je potrebno sada u ovom trenutku’. To znači predomisliti se bez grižnje savjesti i reći ‘ne’ kada je to potrebno. To znači slušati sebe i donositi odluke u skladu s onim što nas veseli ili nam zvuči uzbudljivo usprkos očekivanjima i mišljenjima drugih. Živjeti i raditi po svom zapravo znači, kroz sva uzbudljiva iskustva i nepredvidive izazove života i poduzetništva – biti sam svoj najbolji prijatelj.

Moglo bi vas zanimati i: “Kakvi smo prema sebi takvi smo i s drugima…” Alis Marić o svojoj self-care rutini, knjigama, poslu

Razgovarala: Anđela Sabranović

Foto: @blacksheepcinema_1; @andrea.bou_3

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!