Osobni rast i ljeto – možemo li ih uopće spojiti?

by Dalia Žmegač-Kunić

Moramo priznati, mnogima od nas prva asocijacija na ljeto su duži godišnji odmor i maštanje o izležavanju ispod palme na plaži. Ljeto je imenica koja u sebi sadrži mnogo toga, a nekako najviše slobode i avanture istovremeno. Međutim, ljeto nije isključivo vrijeme u godini kada nastojimo što manje raditi i što više se izležavati. Ljeto može biti idealno vrijeme za osobni rast.

Iako poziva na usporavanje i mi to apsolutno pozdravljamo, ljeto istovremeno nudi pregršt mogućnosti kada je vrijeme za sebe u pitanju – a vrijeme za sebe, između ostalog, obuhvaća i rad na sebi. Ukoliko nemate pojma otkuda krenuti, mi smo razmislili umjesto vas i donijeli nekoliko ideja kako ljeto možete okrenuti u svoju korist i iskoristiti za osobni rast i napredak.

Vodite brigu o svom zdravlju

Mnogi govore da im je zdravlje najvažnije i da zauzima prvo mjesto u njihovom životu, ali mnogi naši postupci zapravo otkrivaju kako ćemo najprije napraviti mnogo toga, a tek onda otići na sistematski pregled, pregled madeža ili naručiti se kod specijalista iz područja koje nas već duže vremena zabrinjava. Ne dopustite da vas obaveze ponovno odnesu u drugom smjeru. Iskoristite ljetnu pauzu i dajte prednost svom zdravlju. Stavite ga na prvo mjesto kada je o vašim prioritetima riječ.

Izgradite svoje samopouzdanje

Koliko ste puta u životu razmislili o sebi, slici koju imate za sebe same i o vlastitom samopouzdanju. Vjerojatno puno premalo. Uhvatite ljeto za ruku i krenite u obilazak vrtova vlastite duše. Zalijte cvijeće u njima koje jako dugo nitko nije zalio, dobacite sami sebi zadivljen pogled. Vi to zaslužujete i trebate, a osim svega toga, samopouzdanje je baza koja vam koristi za sve ostalo što radite u životu. Ne propustite priliku za ovaj pozitivan utjecaj na svoje mentalno zdravlje i uživajte u dubinama koje ćete otkriti.

Naučite neke nove vještine

Vrijeme u kojem ćemo se potpuno posvetiti sebi, unaprjeđenju svojih vještina i brušenju onih koje zahtijevaju doradu ne može biti bolje nego usred ljeta kada grad utihne, poslovi dopuste pomicanje rokova, a vi krišom ulovite poneki prazan hod. Ne propustite ovog ljeta upisati tečaj o kojem već duže razmišljate, webinar za unaprjeđenje poslovne komunikacije ili kako se uspješnije nositi sa stresnim situacija u životu. Razmislite o tome tko ste i što želite postići, ne dopustite da vaši ciljevi ostanu samo šareni trag kemijske na praznom listu.

Povežite se s prirodom

Proširite horizonte uz otkrivanje novih krajolika, planina i gradova koje već dugo želite istražiti. Dopustite prirodi i našem predivnom planetu da rasprši svu svoju čaroliju u vašem smjeru. Realno, nema boljeg trenutka za to nego ljeti kada se sve ionako čini ljepše, zabavnije, prirodnije, kada su dani duži, topliji i veseliji. Priroda nadahnjuje na brojne načine, a uz nju je lakše ostvariti osobni rast i pronaći unutarnji mir uz pokoju meditaciju i povezivanje sa samima sobom.

Moglo bi vas zanimati i: Glazba ovog skladatelja dopire do naših emocija na staničnoj razini i pomaže nam osjetiti ih svjesnije

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!