Kako očuvati odnos s partnerom uz malo dijete?

by Anđela Sabranović

Mnogi će reći kako se najveća promjena u životu svakog čovjeka dogodi onog trenutka kada dobije dijete… Toliko smo puta čuli tu rečenicu da smo je prestali i doživljavati. Postavlja se pitanje, kako očuvati odnos s partnerom uz malo dijete?

Možda se u tome i krije problem zašto se ustvari ljudi toliko šokiraju promjenom stila življenja s dolaskom djeteta. Možda se ne priča dovoljno o tome iz razloga sto neki roditelji misle da nije ispravno unaprijed možda i prestrašiti one koji tek planiraju postati roditelji. Ipak, dijeljenjem takvih iskustava šalje se poruka svim roditeljima da nisu sami i da se svi bore i s grčevima i sa zubićima i s prehladama i s neprospavanim noćima. Ipak, ako upitate bilo kojeg roditelja vrijedi li, odgovor će biti sasvim sigurno biti potvrdan.

Ipak, odnos između partnera je temelj sretne obitelji te je važno nastaviti ga njegovati što je za mnoge izazovno.
U jednom trenutku imali ste zaljubljeni par koji je sve svoje slobodno vrijeme koristio na uživanje i zabavu, dok u drugom trenutku imate par koji ima vremena za sve osim za uživanje i zabavu. Dijete je centar njihovog svijeta i njegove potrebe su na prvom mjestu. Kako bi vam dali ideju kako možete njegovati odnos s partnerom u ovom članku ćemo navesti neke prijedloge.

Bolji odnos s partnerom gradi komunikacija

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost dobre kvalitetne i svjesne komunikacije s partnerom. Kada dođete umorni s posla i dočeka vas mnoštvo kućanskih obveza, jednostavno je potpuno zaboraviti na partnera. Zato svaki dan izdvojite pola sata uz ručak ili poslije da jedno s drugim podijelite svoj dan. Vremenom će vam se pridružiti i djeca i tako ćete dobiti novi obiteljski ritual.

Vrijeme samo za vas dvoje

Ovo ste sasvim sigurno jako puno puta čuli, ali prakticirate li u stvarnosti vrijeme samo i isključivo za vas? Kada ste posljednji put otišli u šetnju, na večeru ili u kino? Ono što dokazano djeluje jeste dogovoriti barem jedan dan u mjesecu koji će biti rezerviran za date. Prvi put ćete vjerojatno osjećati i blagu tremu, ali poslije nekoliko izlazaka vidjet ćete kako je upravo taj date karika koja je nedostajala vašoj obitelji.

Iskustva umjesto poklona

Godišnjice, rođendani, Valentinovo su prigode za koje najčešće darujemo partnera. Pokloni dolaze i prolaze, ali iskustva i uspomene ostaju vječno. Zato za sljedeću prigodu odaberite neko zajedničko iskustvo. To može biti romantični vikend, ali i neko novo iskustvo poput planinarenja, ronjenja, tečaja

Držite se rutine za spavanje djece

Roditelji koji su očuvali skladan i sretan brak ističu kako im je za odnos jako puno značilo zajedničko vrijeme kada djeca odu na spavanje. Zato je jako važno definirati vrijeme u koje će djeca spavati i držati se zadane rutine. Osim što je rutina dobra za razvoj dječjeg mozga, bit će dobra i za vaš odnos. Nekoliko sati samo za uživanje može učiniti čuda. To vrijeme iskoristite za zajedničku večeru, filmski maraton ili društvene igre.

Fokus na pozitivno

Sama činjenica da ste odabrali određenu osobu za svog životnog suputnika dokaz je da ta osoba ima jako puno dobrih strana. Vremenom se svi naviknemo na pozitivno i počnemo primjećivati svaku, pa i onu najsitniju manu. Važno je da si to osvijestite i da svjesno zanemarite sitnice te da se u tim “kriznim” situacijama pokušate sjetiti neke osobine koju volite kod svog partnera.

Izazov 2 komplimenta dnevno

Kada ste posljednji put dali kompliment svom partneru? Nemojte se odmah pravdati i prisjećati kada ste vi dobili kompliment nego se sjetite da se dobro dobrim vraća i odlučite svaki dan pokušati dati partneru barem 2 komplimenta. Možete krenuti od malih sitnica, ali one će sigurno imati veliko značenje.

Pažljivo birajte svoje bitke

Svaki odnos se ponekad mora suočiti s konfliktnim situacijama. Važno je samo definirati što je za vas doista vrijedno konflikta, a što se jednostavno treba zanemariti. Kada krenete tako razmišljati izbjeći ćete brojne nepotrebne svađe i dobiti kvalitetniji odnos.

Uz ove jednostavne korake možete postići mnogo i doista živjeti odnos o kakvom ste sanjali.

Zapamtite, temelj zdrave obitelji je kvaliteta odnos između partnera jer svako dijete osjeća sigurnost i samouvjerenost tek kada je odnos između roditelja stabilan i kvalitetan.

Moglo bi vas zanimati: Tjedni recepti uz koje je planiranje obroka tako jednostavno

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!