Jutarnja rutina poslije koje ćete biti spremni i za najstresnije dane

by Anđela Sabranović

Jeste li ikad razmišljali zašto se danas toliko govori o jutarnjim ili večernjim rutinama? Pa činjenica je kako način na koji provodite vrijeme prije spavanja utječe na kvalitetu vašeg sna, a kvaliteta sna opet utječe na vašeg jutra koja određuju ritam cijelog dana. Tako ako nemate svoju jutarnju i večernju rutinu doista je vrijeme da o istoj razmislite jer je to ono što vam može značajno utjecati na kvalitetu života. Zato je važno za početak razmisliti kako bi izgledala jutarnja rutina po vašoj mjeri.
Mnogi izbjegavaju rutine jer smatraju kako im one sabotiraju spontanost u životu, ali činjenica je kako odgovarajuće rutine zapravo otvaraju više prostora ka spontanosti. U nastavku ćemo objasniti i kako. Budući da smo na našem portalu već imali izazov kojim smo vas nastojali potaknuti da kreirane svoju večernju rutinu, ovaj put nam je fokus jutarnja rutina uz koju će zasigurno biti produktivniji i sretniji kroz svoje dane.

Činjenica je kako svatko od nas ima različite potrebe, ali ono što ćemo predložiti u nastavku može poslužiti kao inspiracija za jutarnju rutinu, a vi ćete vjerujemo tek vremenom otkriti što vam najviše odgovara.

Jutarnja rutina

Zašto kreirati jutarnju rutinu?

Prije nego uvedemo velike promjene u svoju svakodnevicu uvijek se važno zapitati zašto to uopće želimo jer u suprotnom ona prvotna motivacija jako brzo izblijedi.
Naše navike nas čine osobama koje mi ustvari jesmo i zato je važno preispitati ih. Jutarnje rutine nas dokazano čine produktivnijim, sretnijim, a uz to nam pomažu i u nošenju sa stresom tijekom dana.
Kada imate odgovarajuće rutine vi zapravo živite svoje dane puno svjesnije i tako ne dozvoljavate stresu da preuzme kontrolu nad vama.

Ako želite holistički pristupiti svojoj jutarnjoj rutini jako je važno obuhvatiti sve aspekte.

Jutarnja rutina: Fizička dio

Hidratacija

Prije nego posegnete za svojom jutarnjom kavom bilo bi idealno da hidrirate tijelo velikom čašom tople vode s dodatkom limuna. Osim što će ovaj napitak potaknuti vašu probavu, dugoročno će djelovati i djelovati detoksicirajuće na vaš organizam. Ovo izgleda kao sitnica, ali je već promjena uz koji će vaša jutaranja rutina poprimiti novu dimenziju.

Tjelovježba

Svi sasvim sigurno znamo koji su benefiti tjelovježbe. Kada ostavimo vježbanje za poslijepodne ili večer, postoji velika mogućnost da će nam iskrsnuti nešto što će nas potaknuti na odgađanje. Zato je jutro idealno vrijeme. Možda sada mislite kako nemate vremena za vježbanje prije posla, ali nitko ne kaže da to mora trajati dugo. Za početak je dovoljno i 20-ak minuta. Najvažnije je da pronađete ono što vam odgovara. Netko uživa u jutarnjoj šetnji, dok će nekome jutarnja joga ili pilates biti otkriće. Kada otkrijete što vam odgovara pokušajte biti dosljedni, a to će biti najjednostavnije ako točno odredite dane i vrijeme za vježbanje. Na dane kada ne vježbate, svakako prakticirajte jutarnje istezanje koje će pokrenuti cijeli vaš organizam.

Doručak

Nema dovoljno dobrog razloga da ujutro preskačete doručak. Vašem tijelu je doručak potreban kako biste imali dovoljno energije tijekom dana i zapravo kvalitetan jutarnji obrok predstavlja oblik brige o sebi. Ako ne volite ujutro odmah jesti, pripremite si obrok i ponesite ga na posao. Ovdje možete pronaći nekoliko ideja što pripremiti.

Ostavite dom urednim

Prvi korak do urednog doma je večernja priprema, ali ujutro svakako možete pospremiti krevet, dok pravite kavu možete složiti posuđe iz perilice, a dok perete zube možete uključiti perilicu ili sušilicu. To zvuči kao mala promjena, ali doista može napraviti značajnu razliku dugoročno.

Duhovni dio

Molitva, meditacija, mindfullness

Duhovnost je dio svakoga od nas i tko god je barem malo povezan sa sobom osjeća tijekom dana potrebu i za tim aspektom. Vi ćete nabolje znati odgovara li meditacija, molitva ili jednostavno prakticiranje prisutnosti u trenutku, ali pokušajte svakako nešto od toga uključiti u svoju jutarnju rutinu. Ako do sada niste pokušali s meditacijom na YouTube-u imate mnoštvo videa s vođenim meditacijama za početak dana.

Dnevnik zahvalnosti

Dnevnik zahvalnosti može biti obična bilježnica u kojoj ćete svakodnevno bilježiti sve ono na čemu ste zahvalni u proteklom danu. Možda nećete znati odakle početi, ali samo zamislite da odjednom ostanete bez svega što vas u danu raduje. To može biti prva jutarnja kava, topli tuš, poljubac djeteta, omiljena kolegica na poslu… Tada ćete shvatiti koliko su sve te naizgled male stvari ustvari bitne.
Osim toga pisanjem dnevnika zahvalnosti, vi svjesno poklanjate vrijeme sebi i stvarate divnu rutinu koja dokazano pozitivno djeluje na raspoloženje.

Jutarnja rutina: Mentalni dio 

Postavite ciljeve za taj dan

Tako je lako upasti u zamku multitaskinga i umjesto zadataka koji su doista bitni početi obavljati sitnice koje spontano dolaze u danu. Zato ujutro kada ste fokusirani napišete do 3 najvažnija cilja za taj dan.

TO DO lista

Kada napišete na papir sve što trebate obaviti kroz dan, vjerujemo kako ćete osjećati olakšanje, a ta lista će vam biti svojevrsni vodič. Sve što ne stignete obaviti jednostavno zapišite za sljedeći dan i tako ćete uvijek biti sigurni da ništa niste zaboravili.

Čitajte knjige koje vas inspiriraju

Ako svako jutro pročitate 10 stranica knjige, to će vam oduzeti 10-15 minuta, a svaki mjesec ćete pročitati po jednu knjigu. Napravite popis knjiga koje bi vas mogle inspirirati i pokušajte svako jutro uvesti naviku čitanja. Uvjereni smo kako ćete biti oduševljeni promjenom u razini energije i motivacije u svom danu. Naš prijedlog su biografske knjige ljudi čije živote smatrate inspirativnim.

Nadamo se da smo vam dali barem jednu ideju za aktivnost kojom možete unaprijediti svoju jutarnju rutinu. Ključno je da se probudite na vrijeme, posebno ako imate djecu, a kada jednom kreirate jutro kakvo vam odgovara uvjereni smo kako će ono što svaki dan tada za sebe dobivate biti sasvim dovoljna motivacija za ranije buđenje.

Moglo bi vas zanimati i: VEČERNJA RUTINA 3/3: Želiš kreirati svoju večernju rutinu? Saznaj kako i kreni s nama.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!