Postavljanje ciljeva ili spontanost – pitanje je sad!

by Anđela Sabranović

Možda ste prilikom čitanja naslova pomislili “Joj ne, opet neki ciljevi i odluke”, ali budući da ste otvorili članak znači da ste doista svjesni važnosti koju ima postavljenje ciljeva. To je dobar znak, jer prema istraživanjima većina ljudi u cijeloj godini ne odvoji niti 1 sat svog vremena kako bi zastali i utvrdili koji su to njihovi ciljevi.
To je dosta ozbiljan podatak jer svi znamo da kada nemamo odredište, ne možemo znati ni kako tamo stići.

Ipak, u posljednje vrijeme stalno slušamo o prisutnosti i mindfulness-u te smo svi možda pomalo i zbunjeni oko toga je li bolje prepustiti se i biti spontan ili postavljati ciljeve.
Malo smo istražili što o tome misle neki od svjetskih stručnjaka za osobni rast i razvoj i zaključak je da je postavljanje ciljeva nužno, ali uz pridržavanje određenih smjernica.

Zašto postavljati ciljeve?

Prema Robinu Sharmi postoje 4 razloga za postavljanje ciljeva, a to su: fokus, mjerljivost, mir, inspiracija.

Malo ćemo objasniti svaki od njih.

1. Fokus
Fokus smo s razlogom stavili na prvo mjesto. Danas živimo u vremenu kada je upravo najviše ugrožena naša sposobnost fokusiranja jer smo sa svih strana izloženi distrakcijama.
Ako nemate definiran cilj, ne možete biti ni fokusirani. Robin Sharma je radio s najvećim liderima i stručnjacima u različitim područjima i on sam je potvrdio kako je uspjeh njegovih klijenata najviše ugrožavala nemogućnost fokusiranja.

2. Mjerljivost
Ako nemate neki cilj pred sobom, ne možete ni izmjeriti svoje napredovanje. Sve ono što je moguće izmjeriti, moguće je i unaprijediti. Neka vam to bude misao vodilja prilikom postavljanja ciljeva.

3. Mir
Kada postavljate cilj, najvažnije je to da je on usklađen s vašim unutarnjim vrijednostima jer ćete samo tako biti dovoljno motivirani da ga i ostvarite.

4. Inspiracija
Ciljevi su ono što daje smisao našim danima. Postavljanje ciljeva je svojevrsno odbijanje prosječnog života i težnja ka izvrsnom. Ispravno postavljen cilj je naša najveća inspiracija u svakodnevici.

Možda je vrijeme za nove ciljeve ako…

Ponekad nam dolaze znakovi na putu koji upozoravaju da možda nemamo dobro postavljene ciljeve te da je vrijeme za promjene i spontanost. O tome biste trebali razmisliti ako vam se događa sljedeće:

  • Neispunjavanje cilja vodi vas ka razočarenju i gubitku samopouzdanja
  • Ne uživate u procesu jer ste stalno fokusirani na cilj
  • Niste sigurni usrećuje li vas uopće cilj pred vama
  • Mislite da vas cilj definira kao osobu i odredili ste ga kako biste zadovoljili ego
  • Nikad nemate mira jer stalno razmišljate o novom cilju

Ako se pronalazite u nekoj od navedenih točki morate znati kako je vaša sreća iznad svakog cilja te je važno da odlučite što je to što želite ostvariti u životu vođeni prije svega srećom.
Razmislite što je to što vam uvijek izmami osmijeh na lice i prema tome odredite cilj. Primjerice ako ste nezadovoljni poslom koji radite, nemojte postavljati unapređenje ili povišicu kao cilj. Radije razmislite o tome što je to što biste radili kada novac ne bi bio važan. Zatim razmislite o svim mogućim načinima da se doista krenete baviti time. Vjerovali ili ne tako nekako su nastali brojni uspješni poslovi današnjice.

Također, neka vaš cilj ne bude materijalan jer znamo kako nam materijalne stvari često prestaju biti zanimljive čim ih dobijemo.

Za kraj, jednostavno slušajte sebe i dajte si vremenu za otkrivanje savršene formule koja će uključivati i ciljeve (ali prema sreći) i spontanost.

Moglo bi vas zanimati i: Moćna priroda u domu može nam vratiti mir i sklad

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!