Ovo su načini uz koje od djece možemo naučiti što je istinska sreća

Međunarodni dan sreće

by Dalia Žmegač-Kunić

Život u doba kada je sve dostupno na dlanu, ponajviše u materijalističkom smislu, donosi privid da je moguće imati baš sve što poželimo, no je li to doista tako?

Svatko od nas može posvjedočiti kako se makar jednom u životu susreo s osjećajem koji upućuje na činjenicu da mu istinska sreća izmiče iz ruku. Tome u prilog svakako ide stres kao neizbježni katalizator na plodnom tlu brzine. Dok jurimo sve te obaveze zbog kojih se ne možemo uloviti ni za glavu ni za rep, istovremeno sanjamo sva ona zadovoljstva za koja mislimo kako čine pravu sreću o kojoj sanjamo. Ali gdje ona to zaista izvire? Vjerujem kako će se mnogi složiti s odgovorom: u dječjim srcima.

Budući da danas obilježavamo Međunarodni dan sreće, nema boljeg poticaja da se piše o osjećaju kojem svi težimo, bez obzira čime se u životu bavili, kojeg stupnja obrazovanja bili i na kojem dijelu planeta živjeli.

Upravo su djeca pravi učitelji života jer dok mi razmišljamo o tome kako ga zakomplicirati i pritom se uvijek izgubimo među vlastitim putokazima, djeca beskompromisno slijede svoje jednostavne markacije i prirodnu sposobnost uživanja u malim stvarima.

Evo kako od njih možemo naučiti što je istinska sreća.

Slijede iskrenost

Djeca uvijek kreću od onog što im se čini najlogičnije – biti brutalno iskren. Sazrijevanje donosi muljanje i iskrenost tada pada u zaborav, a to je temeljna greška jer uz nju ide autentičnost koja na podsjeća na važnost življenja u skladu s vlastitim vrijednostima. Uz skrivanje idu i ograničenja, a tu ćemo teško pronaći onu pravu sreću za kojom svi tragamo.

Pronalaze radost u jednostavnosti

Dovoljno je provesti pet minuta s djetetom i vidjet ćete stvari koje će vam se na prvu činiti smiješne. Radost jer su vidjeli šarene balone, jer ste pred njih stavili omiljenu grickalicu, jer ste im omogućili nekoliko minuta više za gledanje omiljenog crtanog filma, jer se pojavila duga, jer su na nebu vidjeli avion… Umjesto da povećalom tražite sreću, provedite neko vrijeme s malim djetetom i bit će vam jasno da je život sam po sebi dar i razlog za veselje.

Maštaju

Kada dopustimo mašti da se oslobodi, susretnemo razmišljanje izvan sigurnih okvira i kreativnost koja nema granica. To je razlog za sreću. Maštati znači da smo i dalje živi, puni emocija, želja i nada i da imamo jako puno razloga za vjerovati u dobre životne scenarije.

Uživaju u uspjesima

Male pobjede i uspjesi za djecu su način na koji potvrđuju svoju vrijednost. Ako krenemo slijediti taj njihov mehanizam, vrlo brzo ćemo shvatiti da sva naša postignuća bez obzira na njihovu veličinu zaista predstavljaju razlog za sreću i veselje jer slavljenjem malih pobjeda slavimo život.

Neopterećena su

Da, još uvijek nemaju dovoljno razvijen stupanj odgovornosti i shvaćanja što znači biti odrastao i opterećen brojnim obavezama, ali njihova neopterećenost u smislu prisutnosti u sadašnjem trenutku može nam svima biti inspiracija za oslobađanje napetosti i više uživanja u trenucima zajedništva i zadovoljstvima koje nas vesele.

Moglo bi vas zanimati i: Jeste li čuli za Happy Kiddos? Morate isprobati ovaj način učenja kroz igru!

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!