Kako razviti empatiju kod djece? Imamo 5 prijedloga

by Dalia Žmegač-Kunić

Mnogi roditelji se pitaju kako razviti empatiju kod djece. Osmislili smo nekoliko aktivnosti koje definitivno pomažu.

Empatiju bismo najbolje mogli opisati na način da predstavlja mogućnost i želju da vidimo svijet „tuđim očima“. Kada se pokušavamo senzibilizirati s drugim ljudima i iskreno sagledati njihov način viđenja svijeta, postajemo bolje osobe pune suosjećanja, dobrote i altruizma. Posjedovanje empatijskih vještina istovremeno nas odvodi u neki bolji svijet u kojem nema prostora za loša djela i nanošenje boli drugima.
S obzirom kako je u današnje vrijeme svijet suočen s brojnim patnjama na globalnoj razini, sigurni smo kako je to jedan od glavnih razloga zašto se sve više priča o važnosti empatije u društvu. Također, mnoge institucije na empatiju gledaju kao na jednu od najpoželjnijih osobina zbog čega je posebno važna stavka kod zapošljavanja. Danas se empatija potiče kod djece od najranije dobi i dio je gotovo svakog pedagoškog programa.
No, pitanje je na koje načine empatiju kod djece možemo njegovati u privatnoj sferi te koje aktivnosti ju mogu dodatno potaknuti. Donosimo neke od ideja.

Svijet bajki

Priče i svijet fikcije za djecu imaju vrlo značajan utjecaj. Kroz različite teme likova koji se nalaze u raznim životnim situacijama, dijete uči prepoznavati i razumjeti osjećaje – kako svoje, tako i tuđe. Oni u svim tim likovima pokušavaju prepoznati sebe i automatski razmišljaju o tome kako bi se oni osjećali u određenoj prikazanoj situaciji. Iz tog razloga, čitanje djeci od najranije dobi, osim što potiče razvoj govora i otvorenost u komunikaciji, može donijeti velik značaj za rano prepoznavanje i razvijanje empatije.

Igranje uloga

Svi mi imamo sjećanja iz djetinjstva u kojima smo se pravili da smo netko drugi. Najčešće su u ranoj dobi to bile sve one društveno odgovorne osobe koje u dječjim očima izazivaju divljenje i strahopoštovanje poput liječnika, policajaca, vatrogasaca, veterinara i slično. Upravo je igranje uloga ključno kod ranog razvoja empatije jer automatski kroz takvu aktivnost radimo na direktnom stvaranju jednog boljeg, zdravijeg i suosjećajnijeg društva.

Timski sportovi

Koliko puta ste samo čuli onu poznatu: „Važno je sudjelovati, a ne pobijediti“? Iza svega toga, između ostalog, krije se upravo empatija jer rad u bilo kakvim grupama, bez obzira na dob čovjeka, potiče i stvara suradnju, podršku i poštovanje tuđih mišljenja. Ukoliko vaše dijete nije sportski tip i ne osjeća se ugodno u ovakvom tipu zajednice, ne morate forsirati njegovo sudjelovanje u grupnom sportu, ali mu možete ukazati na to da postoje brojne druge (glazbene, likovne…) aktivnosti gdje dijete može pronaći i razvijati sebe na način kako mu je to najugodnije.

Čitanje emocionalnih signala

Emocije su jedna od najkompleksnijih osobina svakog pojedinca i svatko od nas se s njima nosi na svoj način. Međutim, ako ih od najranije dobi naučimo poštovati i prihvaćati te otkrivati na zanimljive načine, u odrasloj dobi imat ćemo zasigurno veliku sposobnost empatije i naučit ćemo bolje čitati emocionalne signale. Razgovor o osjećajima i otvorena komunikacija mogu potaknuti djecu na razmišljanje te na sigurnije posjedovanje i prepoznavanje empatijskih vještina. O utjecaju emocija na imunitet djece pisali smo ovdje.

Volontiranje

Kada bismo morali opisati empatiju u samo jednoj riječi, ne bi bilo dvojbe da je to volontiranje. Uz nesebično pomaganje drugima, djeca mogu izravno naučiti koliko je zapravo moćno kada svojim malim djelovanjem možemo puno utjecati na živote drugih te ih tako mijenjati na bolje. Nema ljepšeg osjećaja od onog kada čovjek legne na počinak znajući da je pomogao potrebitom. Ne moramo ovdje govoriti isključivo o vrlo marginaliziranim skupinama i siromašnima, već se broji i najobičnije dobro djelo koje napravimo usput, na putu do posla. Volontere trebaju mnoge udruge, a djeci će biti nevjerojatno zanimljivo otkrivati ove svjetove skrivenih heroja. Pokušajte i uživajte u zajedničkim plodovima koje će vam ova aktivnost donijeti! Gdje možete volontirati u Zagrebu saznajte ovdje.

Društvo je kompleksna cjelina puna crnih rupa, ali uz male (i redovite) korake ispunjene empatijom, mogu se učiniti doista veličanstvene i velike stvari!

Moglo bi vas zanimati i: Izrada obiteljske slikovnice: Pridružite se našem novom izazovu svjesnog roditeljstva

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!