Izrada obiteljske slikovnice: Pridružite se našem novom izazovu svjesnog roditeljstva

by Dalia Žmegač-Kunić

Svjesno roditeljstvo, čini se, danas je teže prakticirati nego ikada. U moru obaveza koje moramo napraviti u samo jednom danu, djeca često padnu na posljednje mjesto iako mi to možda i ne bismo htjeli. Upravo zato, izradila sam mjesečne izazove uz koje se itekako možete opustiti i povezati sa svojom djecom na zanimljive načine.

Nakon prvog izazova u kojem je zadatak bio kreiranje obiteljskog dnevnika zahvalnosti, veljača je rezervirana za izradu slikovnice. Ovog puta vi i vaša djeca zajedničkim snagama možete postati pisci, ilustratori, dozivatelji najljepše čarolije iz bajki i sve to u jednom jedinom projektu koji će trajati mjesec dana.

Izradu slikovnice kao okosnicu drugog izazova odabrala sam jer je upravo slikovnica mjesto koje nema nikakvih granica. U njoj stanuju beskrajna mašta i kreativnost dok istovremeno utjelovljuje neobično moćan alat za odgoj djece u smjeru poticanja razvoja raznih vještina, jezičnih sposobnosti i razumijevanja svijeta u kojem živimo. No, svatko od nas u određenom trenutku želi otići korak dalje i iskoračiti iz svoje sigurne zone u smjeru napretka, avanture i prilika za daljnji rast i razvoj. Izrada obiteljske slikovnice svakako je jedan od načina kako sve to možete ostvariti u praksi.

Kako napraviti obiteljsku slikovnicu?

Odaberite temu

Osim što ćete je, naravno, prilagoditi dobi djeteta, započnite zajedničkim razgovorom o temi o kojoj želite govoriti. Svaka bajka ima zanimljive, živopisne likove, radnju koja dugo ostaje u sjećanju i poruku koju prenosi svojim čitateljima. Čak iako vaše dijete ništa od toga ne razumije, ovo je sjajna prilika za učenje i iskakanje iz poznatih horizonta. Organizirajte zajedničko glasovanje i neka svatko kaže svoje ideje. Na kraju odaberite temu koja će biti poznata i bliska svim članovima obitelji i za koju će biti prava uživancija stvarati tekst i ilustracije.

Podijelite uloge

Neka svaki dan svatko ima svoju ulogu. Na taj način svaki član obitelji moći će iskusiti kompletan proces stvaranja slikovnice. Od osmišljavanja teme, poruke, ilustracija pa sve do samog teksta, okušat ćete se u svim ulogama i aspektima umjetnosti, naučit ćete puno toga novoga i svakako izaći iz svoje zone komfora. Umjesto da umorni gunđate o lošem danu u uredu, primite se kreativnog iscjeljenja.

Tehnika bojanja

Važan je i način na koji će slikovnica biti obojena. Ona je prije svega slikovnica. Znači, više kreativnih crteža, a manje teksta, bez obzira na dob djece. Kako bi sve vaše ilustracije izgledale onako kako vi to zamišljate, odaberite zajedno alat kojim ćete bojati. Pokušajte barem na tren ne razmišljati o neredu koji će nastati i čišćenju istog, nego dopustite sebi da se zajedno sa svojim mališanima izgubite u svijetu mašte i nijansi koje djeca uzimaju ravno iz dugine kantice s bojom.

Zaboravite na zabrane i pravila

Prilikom izrade obiteljske slikovnice, pokušajte zažmiriti na pravila i dopustite djeci da spajaju nespojivo u svakom smislu. Svi trebaju uživati u ovom projektu, a to će biti moguće jedino bez previše restrikcija i roditeljskog zanovijetanja. Umjesto toga ponudite oduševljenje njihovim dječjim idejama i pokažite im kako cijenite sve te kreativne zamisli. Vjerujte, uspomena koju ćete stvoriti vrijedit će vam više od najvrjednijih umjetničkih djela koja su izložena u poznatim galerijama.

Vrijednost obiteljske ljubavi

Zajednički proces stvaranja nečeg novog, osobito na kreativne načine, uvijek donosi osjećaj ravan pobjedi u teško osvojivim natjecanjima. Kada svemu tome dodamo riječ „obitelj“ gotovo je sigurno da će se dogoditi jedna specifična eksplozija ljubavi koja će svuda po vašem domu posuti toplinu, iskrene duge zagrljaje i smijeh čiji će se zvuk zauvijek utkati u zidove vašeg doma. To je ono za što živimo i na što ovim izazovom nastojimo potaknuti. Osvijestite ljubav koju imate i počnite ju prakticirati svaki dan uz male stvari koje se nikada ne zaboravljaju.

Moglo bi vas zanimati i: Kako podučavati djecu o ljubavi bez stereotipa i predrasuda

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!