Obiteljski dnevnik zahvalnosti: Pridružite se našem izazovu i potaknite kod djece razvoj zahvalnosti i empatije

by Dalia Žmegač-Kunić

Nedavno je marketing tim jedne poznate tvrtke tražio majke da u nagradnom natječaju koji su provodili napišu kako ih je roditeljstvo promijenilo. Moj je odgovor bio dugačak i s fokusom na emocijama. Najveća promjena koju sam ja osobno doživjela u majčinstvu bilo je produbljivanje postojećih emotivnih bazena za koje mi se čini da sada više nemaju ni početak, ni kraj. Prenijet ću ovdje dio svog odgovora: „Ljubav i zahvalnost. To su najveće promjene koje sam otkrila nakon što sam postala mama. Vrijeme leti, a najljepše mi je kad u svom tom kaosu moderne svakodnevice uspijem uloviti trenutak u kojem joj svjesno čitam bajku, pomilujem kosu ili u kojem jedna drugu poškakljamo nosevima kao Eskimi.“

Potaknuta ovim došla sam na ideju da osmislim izazov kojim ću potaknuti sebe, ali i ostale roditelje na obiteljsko prakticiranje zahvalnosti kroz izazov na portalu. U nastavku saznajte više detalja.

Dvosmjerna komunikacija kao temelj svjesnog roditeljstva

Kada imaš bebu, komunikacija se može činiti jako teška jer neprestano si u potrazi za dešifriranjem znakova koji bi trebali voditi do zaključka što bebi u određenom trenutku treba. No, komunikacija je neminovno dio svjesnog roditeljstva na koji vas pozivamo u ovom mjesecu. 

Kako bismo vam ukazali na važnost većeg fokusa na dječje potrebe i želje, dublju povezanost i stvaranje emocija, osmislili smo izazov uz koji ćete zasigurno postati osvješteniji u odgoju i pristupu svom djetetu, bez obzira na njegovu dob. Ovaj izazov u kojem vas potičemo da postanete svjesniji roditelj uključivat će četiri različita zadatka koji će vas natjerati da zajedno učite, rastete, smijete se i otkrivate svoju kreativnost. Prvi od izazova uključuje kreiranje OBITELJSKOG DNEVNIKA ZAHVALNOSTI.

Kreirajmo zajedno obiteljski dnevnik zahvalnosti

Mnogi od nas nisu imali sreću naučiti prakticirati zahvalnost u djetinjstvu, ali zato sada mi možemo svoju djecu naučiti toj vještini koja će im koristiti tijekom života. Naime, pozivamo vas da kroz siječanj sa svojom djecom kreirate svoj obiteljski dnevnik zahvalnosti.

Ovaj put se nećemo ograničavati na vrijeme trajanja jer smo duboko uvjereni kako će vođenje ovog dnevnika postati nešto što želite prenijeti u cijelu godinu.

Na početku odaberite bilježnicu u koju ćete zajedničkim snagama pisati stvari, događaje, ljude na kojima ste zahvalni. Neka vaše dijete bude maksimalno uključeno i neka svakodnevno razmišlja o svemu zbog čega se osjeća sretno i zahvalno.

Prilagodite izazov dobi djece

Naime, ako imate djecu s kojom možete razgovarati, svaku večer prije spavanja razgovarajte s njima na čemu su u tom danu posebno zahvalni. Na početku im vi možete davati prijedloge (igra u vašem domu, šetnja, omiljeni slatkiš, nešto zabavno u vrtiću ili školi, bake, djedovi, prijatelji, omiljeno jelo…). Poslije će mališani već sami dobiti ideje.

Ako djeca pišu, mogu i sami sve zapisati u dnevnik, a ako ne vi naravno zapišite za njih. Poslije toga vi glasno izrecite na čemu ste zahvalni i zatim to zapišite. Ako imate bebu s kojom još ne možete komunicirati, jednostavno vi sami počnite zapisivati što vas je u vašem obiteljskom životu taj dan razveselilo i na čemu ste zahvalni.

U našoj redakciji smo već isprobali izazov s našim obiteljima i moramo vam reći kako smo primijetili značajne promjene, a u nastavku ćemo ih nekoliko podijeliti s vama:

  • umjesto nervoze pred spavanje, počeli smo osjećati mir 
  • roditeljsku nestrpljivost da dijete zaspe zamijenio je osjećaj spokoja
  • puno više zagrljaja, poljubaca i lijepih riječi
  • osjećaj preplavljenosti srećom i zahvalnosti 
  • mirniji san

U svakom slučaju, vrijedi pokušati, zar ne?!

Moglo bi vas zanimati i: Ovo su mali obiteljski rituali koji će vas povezati i potaknuti komunikaciju

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!