Kako podučavati djecu o ljubavi bez stereotipa i predrasuda

by Dalia Žmegač-Kunić

Važnost emocionalnog razvoja djece trebalo bi biti bazni dio svakog odgoja, bez obzira koje metode odgoja odabirete slijediti. Koncept ljubavi kao, usudila bih se reći, najvažnije i najjače emocije od svih koje postoje, ključno je upijati od najranijih dana. Najmanje bebe roditeljsku ljubav upijaju preko dodira i mirisa, a veća djeca zagrljajima, osmjesima, a odrasli su od ljubavi napravili najkompliciraniju priču koja postoji na ovom svijetu.

Društvena očekivanja i nepisana pravila su često ona koja određuju načine na koje ćemo izražavati i percipirati ljubav, stoga se uslijed takvih shvaćanja i ponašanja rađa plodno tlo za brojne stereotipe i predrasude koje nikako ne bi trebale imati mjesto u podučavanju djece o ovoj važnoj emociji. No, kako uspješno žonglirati i izbjeći ih u odgoju? Donosimo nekoliko prijedloga za to.

Otvoreni razgovor o emocijama

Otvoreni razgovor između roditelja, odgajatelja i djece može riješiti mnogo izazova u avanturi odgajanja, osobito ako se prakticira iskreno, spontano i često. Uz otvorenost u komunikaciji od najranijih dana potičemo stvaranje sigurnog prostora u kojem dijete učimo da može i smije izreći sve o tome kako se osjeća i postaviti sva pitanja koja ga zanimaju. Ne bismo smjeli izbjegavati razgovore s djecom, čak iako se radi o temama s kojima smo i mi odrasli na skliskom terenu. Dijete bi trebalo osjećati da su njegova pitanja uvijek dobrodošla i da imamo volje, želje i vremena saslušati ih i ponuditi odgovor.
Iako je ljubav kompleksna i ponekad komplicirana, otvorenost u razgovoru će svakako doprinijeti stvaranju ispravnije percepcije o ljubavi.

Važnost isticanja različitosti

Razlike su dio svakog segmenta u životu i važno je naučiti djecu o tome da se sve različitosti moraju poštovati i prihvatiti, čak iako se s njima ne slažemo i ne razumijemo ih. Kada je ljubav u pitanju, razlike su također važne jer niti jedan čovjek nije isti, stoga ne možemo očekivati da ćemo baš svi imati jednake definicije i shvaćanja ljubavi. Što god netko rekao i kakva bila nečija uvjerenja, djeca bi trebala znati da ljubav dolazi u različitim oblicima i da to ne smiju osuđivati ni na koji način. U shvaćanju kompleksnijih stvari i objašnjavanju istih, možemo se poslužiti pričama, slikovnicama i crtanim filmovima koji potiču empatiju i razumijevanje.

Razvoj autentičnosti

I autentičnost treba biti dio učenja o ljubavi. Čak štoviše, ona je njen neraskidivi dio jer su naši individualni osjećaji uvijek jednako vrijedni i važni. Uz isticanje važnosti autentičnosti, djeca uče stvarati i prihvaćati svijest o svojim vlastitim osjećajima, mislima i željama za koje moraju znati da ih uvijek mogu na glas verbalizirati bez ikakve osude. Dajte im do znanja svojim riječima i postupcima da sve što kažu uvijek može sletjeti na tlo puno prihvaćanja i sigurnosti te da su uvijek vrijedni ljubavi.

Poticanje pozitivnog okruženja

Svojim vlastitim primjerom podržite djecu u stvaranju i kretanju okruženjem u kojem su temeljne vrijednosti ljubav, poštovanje, podrška i otvorenost. Ljubav nije i nikada neće biti vezana isključivo za seksualnost, zato im objasnite i dajte priliku da ju osjete i u prijateljstvu, u obiteljskim odnosima, u pristupu prema susjedima, poznanicima, pa čak i nepoznatim ljudima. Ljubav zaslužuju svi, a djeca moraju naučiti o važnosti i snazi koju ljubav nosi na svojim krilima. Ona povezuje cijeli svijet i otvara sva vrata, pa čak i ona zaključana.

Razvoj socijalnih vještina

Sve one vještine poput otvorene komunikacije, suradnje, razumijevanja i empatije, djeci mogu poslužiti kao dobar primjer kako graditi odnose koji počivanju na zdravim temeljima. Kontinuiranim obrazovanjem i edukacijom o ljubavi bez stereotipa stvaramo priliku da djeca stvore pozitivan stav prema ljubavi. Neka budu izložena svim informacijama i podršci koja im je potrebna kako bi razumjeli sve one nepoznanice u dječjem svijetu. Prilagodite pristup sukladno njihovoj dobi i razumijevanju, a poželjno je koristiti i brojne situacije iz stvarnog života i/ili njihovog okruženja kao realan i jasan primjer.

Moglo bi vas zanimati i: Tražite ideje za dječje torte? Potražite inspiraciju u našim prijedlozima koji su dokaz da je slastičarstvo doista umjetnost

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!