Odabrali smo 5 knjiga o roditeljstvu koje treba pročitati svaki roditelj

by Anđela Sabranović

Biti roditelj u nekim prošlim vremenima zasigurno nije bilo jednostavno, no imamo osjećaj kako je u današnje vrijeme uz mnoštvo informacija kojima smo svakodnevni izloženi zapravo još i izazovnije. Ako nemate izgrađeno samopouzdanje lako možete upasti u osjećaje stalne frustracije jer se konstantno osjećate nedovoljno dobrim roditeljem. Svi smo milijun puta čuli kako je samo sretan roditelj dobar roditelj, ali to i dalje kao da ne možemo usvojiti. Zato prije nego što krenete analizirati svoje roditeljske vještine razmislite kako ste vi u cijeloj toj priči. Idealno bi bilo kada bi svaki novi roditelj mogao dobiti stručnu podršku psihologa koji bi zapravo pomogao osobi da pronađe svoj način i svoj put. Uz psihologa ono što svakako može pomoći je kvalitetna knjiga o roditeljstvu.

Nitko od nas uz dijete ne dobije uputstva kako biti roditelj, ali to ne znači da ne trebamo učiti. Učenjem zapravo bolje shvaćamo razvojne faze koje naše dijete prolazi i samim time se znamo i bolje postaviti u svim situacijama. U nastavku smo izdvojili 5 knjiga o roditeljstvu koje doista treba pročitati svaki roditelj jer naša djeca zaslužuju i trebaju svjesne i sretne roditelje, a svi mi im to zasigurno želimo i pružiti.

Svjesni roditelji – dr. Shefali Tsabary

Ovo je knjiga koja će vam ponuditi jedan potpuno novi pogled na roditeljstvo. Naime, autorica ove knjige, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja dr. Shefali Tsabary objašnjava kako nam roditeljstvo daje priliku za promjenu svog putem usvojenog načina razmišljanja. Kada roditelji ostave svoj ego po strani događaju se čudesne stvari jer zapravo počinju doživljavati istinski unutarnji rast kroz svaki dan s djecom. Knjiga će vas podsjetiti kako samo mijenjanjem sebe možemo osnažiti i našu djecu da odrastu u sretne i samopouzdane ljude.

Danski odgoj djece – Jessica Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl

Ova knjiga je toliko zanimljivo i jasno napisana da vam neće biti jednostavno odložiti je. Svi mi želimo odgojiti prije svega sretne ljude, a budući da se Danci prema UN-ovim istraživanjima stanja sreće u svijetu već godinama najsretnija nacija zanimljivo je saznati kako to oni zapravo odgajaju svoju djecu i po čemu se razlikuju od nas.
Danski roditelji potiču samostalnost kod djece, a slobodnoj igri daju prednost nad stalnim osmišljenim aktivnostima. U svom odgoju su dosta opušteni, a na koje načine saznajte u knjizi.

Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete – John Gottman, Joan LeClaire

Emocionalna inteligencija je pojam za koji je većina nas čula tek u odrasloj dobi. Jako puno ljudi je odraslo u domovima u kojima se emocijama nije davala vrijednost pa smo ih naučili i zapostavljati. Zato je knjiga “Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete” literatura koja se treba naći u domu svakog modernog roditelja. U njoj ćete naučiti kako pomoći djeci da razumiju i reguliraju svoj emocionalni svijet.
Ova knjiga će roditelje naučiti kako da budu svjesni djetetovih emocija, ali i kako empatično slušati i uvažiti sve djetetove osjećaje zbog čega će djeca dugoročno imati više samopouzdanja.

KAKO S LJUBAVLJU REĆI NE Jasni roditelji – snažna djeca – Jasper Juul

Svaki roditelj zna kako je postavljanje granica često najizazovniji dio roditeljstva. Autor ove knjige, obiteljski terapeut Jesper Juul nas u knjizi uči kako djeci reći „ne“ mirne savjesti, kako komunicirati s djecom da ne povrijedite svoj ili djetetov integritet te kako kao roditelj zaštititi vlastitu osobnost te vlastita uvjerenja i vrijednosti.

Razvoj dječjeg mozga – Daniel J. Siegel

Jeste li znali da gornji dio mozga, kojim donosimo odluke te balansiramo emocije, nije u potpunosti razvijen sve do sredine dvadesetih godina. Kod male je djece čest slučaj da desni dio mozga, zadužen za emocije, preuzima kontrolu nad logikom lijevoga dijela mozga. Nije ni čudo da djeca doživljavaju tantrume, da se tuku ili se dure. Kada se ta otkrića primijene na svakodnevni život s djetetom, onda se svaka eksplozija, svađa ili strah može pretvoriti u priliku za integriranje i zdrav razvoj dječjega mozga. Ovo je knjiga u kojoj vas očekuje mnoštvo sličnih informacija koje će vam omogućiti da bolje razumijete svoje dijete.

Moglo bi vas zanimati i: Što znači biti sretan roditelj?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Harfa.hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!