Što znači biti sretan roditelj?

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako se ovakva pitanja ponekad čine kao pomalo smiješna utopija budući da od većine roditelja danas možemo čuti samo jadikovke o zahtjevnosti djece, težini žongliranja između svakodnevnih obveza, posla i djetetovih aktivnosti i mnogim drugim izazovima i bremenima koje moderni roditelj nosi na svojim leđima.

Činjenica jest da je roditeljstvo posao koji traje svaki dan 0-24, bez prava na pauzu i godišnji odmor zbog čega se kaže da je najteži i najstresniji posao s kojim se čovjek može susresti. No, istovremeno je i najljepši posao, stoga svatko tko ima dijete bi trebao osvijestiti važnost postizanja istinske sreće i zadovoljstva jer djeca osjećaju sve naše emocije od najranijih dana.

No, je li moguće unatoč svemu tome biti sretan i ispunjen roditelj? Mi smo uvjereni da jeste, a donosimo i nekoliko načina koji vam mogu pomoći u postizanju idealne formule za sretnije roditeljstvo.

Zaboravite na agresivnost i povišene tonove

Vjerujemo kako vas suprug/a, ali i dijete itekako mogu dovesti do stanja kad poželite puknuti od bijesa i sva ta agresija mora izletjeti van. Međutim, pokušajte se obuzdati u takvim situacijama, duboko udahnuti, nabrojati u sebi do 10 i tek onda reagirati. Svađa i vikanje u blizini djeteta ili direktno na dijete može imati brojne loše posljedice kada je u pitanju dječja psiha. Dijete ne razumije stvari na razini na kojoj ih razumijete vi i jednostavno je potrebno prilagoditi smjer u kojem će se kretati vaša reakcija. Ne dopustite si da se zbog vas dijete osjeća loše samo zato što se niste bili u stanju obuzdati.

Nije vam cilj uplašiti dijete, niti učiniti da se ono osjeća nesigurno i krivo za bilo što. Stvari s partnerom riješite kada bude primjereniji trenutak i kada dijete neće slušati vaš razgovor, a djetetu je potrebno prilagoditi komunikaciju na način da mu date do znanja da nešto od njega nije bilo u redu i da se ružno ponašanje ne tolerira niti u vašoj obitelji niti u društvu. Vikanje i kazne neće pomoći, ali će pomoći razgovor i pristup u kojem djetetu treba roditeljska prisutnost, povezivanje na vaš jedinstven način u kojem ćete istovremeno obuhvatiti i njegove emocije i potrebe i željenu pažnju. Na taj način ste na dobrom putu prema sretnom roditeljstvu.

Potreba sa savršenstvom i kontrolom

Možda u teoriji znate da savršenstvo ne postoji, ali ga u praksi često (možda i nesvjesno) ipak očajnički želite dostići. Budući da se kaže kako sretan roditelj iznjedri sretno dijete, isto tako i pretjerana briga i kontrola potiču dodatnu nesigurnost i pritisak kod djece. Ne govorimo o tome da previše olabavite zdrave granice koje moraju postojati, već da bi fokus trebao biti na tome da ne morate pokušati kontrolirati baš svaku situaciju i događaj u kojem vaše dijete sudjeluje. Umjesto da pribjegavate metodama zastrašivanja i pretjerane strogoće u nadi da će vas dijete poslušati, razmislite je li vam zaista cilj da vas se dijete boji i razvija strah umjesto podršku, sigurnost i odgovornost. Kada otpustite sve te pritiske u svojoj glavi, garantirano ćete se osjećati bolje vi, ali i vaše dijete.

Vaše želje vs. želje vašeg djeteta

Razmislite u kojoj mjeri zrcalite svoje (neostvarene) želje iz djetinjstva na vaše dijete? Ukoliko ste ga nagovarali da se bavi nogometom ili baletom samo zato što vam je to super, a vi u tome niste uspjeli ili niste imali mogućnost time se baviti ili ako ste primijetili kako ste ga upisali na previše aktivnosti samo da nadoknadi sve ono što vi kao dijete niste mogli raditi, razmislite je li u redu to što radite. Stanite na loptu i pokušajte razumjeti da je vaše dijete individua za sebe, a ne vaš pijun koji mora raditi ono što vi smatrate da je najbolje. Osluškujte njegove želje i potrebe i pomognite mu da istražuje ovaj svijet i gradi najpozitivniju moguću sliku o sebi. To će koristiti i vama prema postizanju sretnijeg i ispunjenijeg roditeljstva.

Odvažite se biti najbolja moguća baza za odgoj u kojem će se zrcaliti moral, odgovornost, dobrota, individualnost, sigurnost, prihvaćanje, veselje, utjeha, ljubav. Budite najbolja verzija sebe. To je najsigurniji putokaz za hvatanje značke koju dobivaju sretni roditelji.

Moglo bi vas zanimati i: Pedijatar Milivoj Jovančević odgovara: Kada djeca mogu početi gledati u ekrane, imamo li danas više tantruma, što je ključno za uspješan odgoj u 21. stoljeću?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!