Duboko, fokusirano disanje pomaže nam živjeti sa stresom

by Anđela Sabranović

Stres je nažalost sastavi dio našeg života i bez obzira na sve, od njega ne možemo pobjeći.
Svakodnevno brinemo oko novca, odnosa s drugima, posla, prometne gužve… Sve te naizgled male komponentne našeg života se negativno odražavaju na naše zdravlje, ako ne pronađemo mehanizam da se nosimo s njima.
Pa tako znamo da je stres okidač za visok krvni tlak, ali i za bolesti srca. Također, vrši veliki pritisak na naš imunološki sustav što onda opet rezultira brojnim zdravstvenim problemima.

Dakle, kada znamo da stres ne možemo izbjeći, ostaje nam samo naučiti se nositi s njim.
U tome nam može pomoći joga, ali i posebne tehnike disanja.

Prednosti dubokog disanja

Duboko disanje također se naziva dijafragmalno disanje ili trbušno disanje. Kada duboko dišete, zrak koji ulazi kroz nos u potpunosti ispunjava vaša pluća, a donji dio trbuha se podiže.

Mnogima od nas duboko disanje izgleda neprirodno. Nekoliko je razloga za to, ali jedan od osnovnih je taj što se u našoj kulturi ravan trbuh smatra atraktivnim, a on tako ne izgleda prilikom dubokog disanja te se nesvjesno ograničavamo na plitko.
Plitko disanje s druge strane povećava napetost i tjeskobu. Osim toga ograničava raspon pokreta dijafragme. Najniži dio pluća ne dobiva puni udio zraka obogaćenog kisikom. Zbog toga možda osjećate nedostatak daha i tjeskobu.

Duboko trbušno disanje potiče potpunu izmjenu kisika — korisnu razmjenu ulaznog kisika za izlazni ugljični dioksid. Zbog toga između ostalog može usporiti otkucaje srca i sniziti ili stabilizirati krvni tlak.

Vježbanje fokusiranog disanje

Fokus na disanje pomaže vam koncentrirati se na sporo, duboko disanje i pomaže vam osloboditi se ometajućih misli.

Kako to izgleda u praksi?

  • Pronađite mirno, udobno mjesto za sjedenje ili ležanje.
  • Najprije normalno udahnite.
  • Zatim pokušajte duboko udahnuti: polako udahnite kroz nos, dopuštajući prsima i donjem dijelu trbuha da se podignu dok punite pluća. Sada polako izdahnite kroz usta (ili nos, ako vam se čini prirodnijim).

Cilj ovakvog disanja je što duže biti bez misli i opustiti se. Idealno bi bilo da duboko, fokusirano disanje uvrstite u svoju jutarnju ili večernju rutinu te da ga prakticirate barem 10 minuta dnevno.

Kada jednom osjetite njegove benefite, vjerujemo da će i prirodno postati dio vašeg života.

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Moglo bi vas zanimati i: Joga na plaži – idealna aktivnost za opuštanje

 

 

Možda će vam se svidjeti