Čitate li djeci na odmoru? Donosimo 3 preporuke slikovnica za ljeto

by Inga Marić

Dok pakiramo kofere za put prema jugu razmišljam o dinamici prosječnog ljetnog dana. Usporedim sa onim proljetnim koje smo upravo ostavili iza sebe i zaključujem kako na mjenjaču naših svakodnevnih navika prelazimo iz druge brzine naglo u petu. Vjerujem da će djeca to dobro podnijeti. Novi ljudi, obitelj, koncerti, događaji, nova iskustva, novi kreveti, more, plivanje, smijeh. Jednako tako vjerujem, odnosno znam da imam odgovornost pružiti im barem jednom u danu utočište, sigurnost, sklonište od užurbanosti. Dok je dijete malo, to prirodno dolazi uz dojenje, hranjenje i uspavljivanje, ali kada su djeca veća, mi očekujemo od njih da besprijekorno prihvate novu dinamiku, no to nije uvijek u praksi lako.

Volim napraviti prostora za našu malu oazu mira i povezivanja kamo god da idemo. Tako da imaju jednu naviku koja će ih sjećati na dom. Slikovnice su, prema mom dojmu, najbolji alat za to, slikovnice su ljetni eliksir. One donose spokoj, umiruju znatiželjnu dječju narav i dušu.

Odlazimo u Planetopiju koja nam, kao i uvijek, otvori vrata čarobnog svijeta najljepših slikovnica. Biramo nekoliko novih priča koje će rasplamsati maštu i pronaći dom u koferu.  

Podijelila bih, ovaj put, naše tri od njih deset koje spremno čekaju izgraditi mostove ljubavi i razumijevanja svijeta unutar uma naših petogodišnjih dječaka ili općenito djece u dobi 5+.

Ti, moj predivni dječače slikovnica je namijenjena dječacima, svim voljenim sinovima.

Riječi unutra su poticaj svakom dječaku da pogleda u sebe, razumije melodiju svog odrastanja i potreba. Riječi su čista ljubav prožeta različitim željama, ohrabrenjima. Dok autorice opisuju, odnosno kroz ilustraciju pokazuju, dječaka u različitim ulogama, ja kao roditelj, kao da vidim svoga sina i sve njegove želje odnosno snove, čak i karakterne osobine. Ne mogu izdržati, zastanem – progutam knedlu i nastavim nekako nastavim čitati.

„Ja ti želim nježnost, mudrost, blagost, skromnost, hrabrost i maštu.“

 Ljetni povjetarac nježno lista stranice, a ja u svom zagrljaju držim dječaka i dajem mu dozvolu da sanja velike snove. Dirljivo, značajno. I svaka nova rečenica mogla bi biti svojevrsna afirmacija, niz za zalijepiti na zid dječje sobe da nikada ne zaborave na roditeljsku podršku dok njihovi umovi cvjetaju, a tijela odrastaju.

„Hrabro kročiš u noć, puštam te u nepoznato bez straha, jer ti si svjetlo.“

 Rečenica – utjeha meni kad osjetim strah zbog svijeta kojim smo okruženi, a na koji ne mogu utjecati. Rečenica – nada da će plod ulaganja, znanja i moje ljubavi biti njihovo svjetlo na putu kroz život. 

Imam ideju – i što sad s njom?

Slikovnica je ovo koja na jednostavan način obogaćuje djecu znanjem i održava plamen znatiželje živim. Uz ilustracije i kratke rečenice ostavljeno je mnogo prostora za usvajanje harmonije komunikacije na relaciji roditelj – dijete.

Unutar slikovnice su na zanimljiv način isprepletene stvarnost i mašta.

Prateći kretanje jedne male ideje, djetetu je pružena prilika razvijanja sposobnosti kritičkog razmišljanja i razvoj kreativnosti. Ostavljena je vjera u to da svatko svojom malim ulogom može mijenjati svijet na bolje te da su ideje u našim glavama kao dragocjeni biseri u školjci.

I posljednja, Mala knjiga važnih riječi – knjiga koju bi svako dijete, bez iznimke, trebalo imati u svojoj ladici i redovno koristiti uz pomoć odrasle osobe.

Ona donosi zbroj od sto pažljivo odabranih riječi uz koje djeca bolje razumiju osjećaje, obogaćuju znanje, bude empatiju, proširuju svoj vokabular, upoznaju melodiju materinjeg jezika, pune um pozitivnim stavovima o sličnostima, odnosno ljepoti razlika u svijetu kojim smo okruženi.

Mi smo ovu knjigu počeli čitati na početku ljeta, dogovorili smo se da svaki dan usvojimo po jednu novu riječ. 100 dana – 100 novih ili starih riječi u novom izdanju i obliku. 100 novih prilika za razgovor.

Moja najveća nada jest da ću, za svog života, uspjeti svojoj djeci pomoći da razumiju sebe. Ja kao početna točka svih promjena! Sa boljim razumijevanjem sebe i svojih osjećaja uz mogućnost da iste imenujemo bit ćemo sposobni razumjeti druge i bolje se povezivati. To je jedini način da osiguramo zdravu zajednicu idućim naraštajima.

Istražite dalje: Ideje za obiteljske rituale koji djecu uče odgovornosti, empatiji i pozitivnom razmišljanju

Tekst: Inga Marić

Foto: Inga Marić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!