Ideje za obiteljske rituale koji djecu uče odgovornosti, empatiji i pozitivnom razmišljanju

by Anđela Sabranović

Najvrjednije što svojoj djeci možete dati su obiteljski rituali. To je ono što im može usaditi osjećaj odgovornosti, empatiju i sve one prave vrijednosti. U nastavku imamo nekoliko ideja kako uvesti i osmisliti obiteljske rituale.

Rituali za poticanje odgovornosti

  • Neka svaki član obitelji ima svoj zadatak oko pripreme i postavljanje ručka

Znamo da priprema obroka s djecom zahtijeva strpljenje, ali jednog dana ćete biti zahvalni sami sebi što ste utrošili vrijeme za to. Djeca koja sudjeluju u pripremi hrane osim što s vremenom nauče sami kuhati, imaju i zdraviji odnos prema hrani.

Možda na prvu djeca neće biti oduševljena idejom da sami postavljaju stol, ali kada se jednom naviknu na to uživat će u osjećaju da su dio tima te da doprinose.

  • Kreirajte popis tjednih zadataka za svakog člana obitelji

Idealno bi bilo da rotirate zadatke iz tjedna u tjedan i tako unosite dinamiku u obiteljske zadatke. Kada jednom naučite delegirati zadatke osjetit ćete kako ste i vi manje preplavljeni kućanskim obvezama. Kako djeca rastu tako i njihova zaduženja mogu biti konkretnija, a vi rasterećeniji.

  • Svaki tjedan odredite točno vrijeme kada će se svi članovi obitelji baviti kućanskim poslovima

Dok odrasli čiste primjerice kuhinju, djeca mogu čistiti svoju sobu… Djeca vole taj osjećaj ravnopravnosti i sudjelovanja u zajedničkim poslovima te će s vremenom već sami znati kada je vrijeme za čišćenje.


Rituali za poticanje empatije

  • Pronađite mjesto na kojem kao obitelj možete volontirati.

Ako imate prijatelje koji imaju djecu predložite i njima da vam se pridruže. Tako će i vama i djeci cijela priča biti zanimljivija. Djeca će kroz volontiranje naučiti kako razmišljati i o potrebama drugih, a to je možda i najvažnija životna lekcija. Ovdje smo pisali gdje u Zagrebu možete volontirati.

  • Svaku večer svi navedite što ste lijepo uradili za nekoga taj dan

Mi odrasli smo nažalost skloni često živjeti na autopilotu te nam prođu dani i dan bez da se sjetimo razmisliti što možemo učiniti lijepo za drugu osobu. Da smo od malena s roditeljima imali ovaj ritual to se ne bi dogodilo.

Rituali za povezivanje obitelji

  • Svaku večer prije spavanje se jednostavno grlite s djecom

Djeci je naš zagrljaj neizmjerno potreban. Može nam se dogoditi da u brzini života na to i zaboravimo, ali kada grljenje prije spavanja postane ritual, nećete više moći zamisliti život bez njega jer će to biti zapravo highlight svakog vašeg dana.

  • Recite svaku večer djeci koliko su vam važni

Jednostavna rečenica poput ove “Sretna sam što sam baš ja tvoja mama; Sretan sam što sam baš ja tvoj tata” će djeci dati osjećaj sigurnosti koji je za njihov razvoj ključan te će potaknuti i dublje povezivanje. Neka svaki član obitelji jedan dan u tjednu bira ručak

Mala gesta poput toga da svaki član obitelji ima jedan dan kada će za ručak biti njegovo ili njezino omiljeno jelo znači puno. Ta gesta poručuje “važan si, uvažen si, želimo da si sretan…)

  • Osmislite svoje vlastite obiteljske rituale

Primjer za to može biti sljedeće:

– obiteljsko gledanje filma petkom navečer
– zajednička priprema doručka subotom
– odlazak u prirodu nedjeljom
– večer društvenih igara

Djeca vole takve ponavljajuće rituale, a i roditeljima je to sjajna prilika za svjesno provođenje vremena s mališanima.

Moglo bi vas zanimati i: 5 načina na koje možemo potaknuti samostalnost kod djece

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!