Plivanje je možda najbolja stvar koju možete priuštiti svom tijelu

by Anđela Sabranović

Godišnji odmor je genijalna stvar, u to nema sumnje. Gotovo da nema loše strane tog dijela poslovne godine – a posebno to vrijedi za ovaj ljetni dio. Odmor za dušu i tijelo, prilika za mnoge stvari koje u ostatku godine ne stignemo i ne radimo. Znate koji je najbolji dio tog? Aktivnosti kojima se možemo posvetiti. A plivanje je možda najbolja od njih!

Tijelo se u vodi dobro osjeća, a gotovo bestežinsko stanje ima razne benefite za vaše tjelesno zdravlje, kao i mentalno. Kad je naše tijelo okruženo vodom i pluta, stres se jednostavno topi. Najbolji dio svega je to što plivanje često ne smatramo vježbanjem, iako je ono upravo to, i to jedan od najboljih oblika vježbanja. Više ga smatramo zabavom, pogotovo na godišnjem odmoru.

No, to plivanje ima itekako pozitivne učinke na naše tijelo, a evo i koje.

Plivanje je vježba za cijelo tijelo

Da, doslovno cijelo tijelo radi kad plivate – svaki mišić. Bez obzira na stil plivanje – prsno, leđno ili butterfly – radit će svaki mišić u vašim nogama, rukama, leđima i prsima. Plivanje pozitivno utječe na baš svaki dio tijela na koji inače ciljate kad vježbate.

Učvršćuje mišiće

Ako to sve pretvorimo u malo konkretnije tvrdnje – plivanje učvršćuje mišiće. Voda je 784 puta gušća od vode, pa je plivanje vrlo učinkovit način učvršćivanja mišića – bolji nego bilo koja kardiovaskularna vježba na suhom. To je kao da na suhom koristite utege, s tim da tijelo koje je uronjeno u vodu omogućava jednakomjeran raspored težine cijelom tijelu.

Izvrsna je cardio vježba – i pomaže gubljenju kilograma

Osim učvršćivanja mišića, plivanje je izvrsna kardiovaskularna vježba. To znači da srce vrlo dobro „pumpa“ dok plivate, što je dobro za zdravlje srca. Na ovaj način bit ćete u dobroj formi, te trošiti kalorije. Pola sata plivanja može vam sagorjeti 250 kalorija – više nego isto vrijeme trčanja ili vožnje biciklom.

Produžuje život

Dok ste vi posvećeni radu na mišićima izvana, od tog imaju koristi i vaši unutarnji organi. Plivanje je izvrstan izbor aktivnosti za razvijanje pluća i poboljšanje zdravlja srca. Postoje studije koje dokazuju da plivanje čak može sniziti krvni tlak i doslovno produžiti život.

Čini vas fleksibilnijima

Svi oni pokreti koje činite da biste plivali čine vaše ruke i noge fleksibilnijima, odnosno istežu ih. Budući da mnogi mišići istovremeno rade, a voda vam omogućava lakšu pokretljivost, rezultat je veća fleksibilnost nego na suhom. Dok se trudite što više zamahnuti rukama ili nogama dok plivate, to će izdužiti vaše tijelo u cjelini, te omekšati zglobove.

Ima blagi utjecaj

Ovdje govorimo o utjecaju na zglobove, na primjer. Zglobovi ne pate prilikom plivanja, a još ih dodatno i razgibavate. Idealno je zato i za starije, ali i one s ozljedama zglobova. Isto tako, to znači da možete vježbati većim intenzitetom i češće, a da ne osjetite posljedice na zglobove.

Dobro je za osobe s dišnim problemima

Kod ove vježbe prisutna je veća razina vlage, zbog čega ćete lakše disati. To plivanje čini idealnom vježbom za one s astmom ili one kojima je vježbanje u teretani prenaporno za pluća. No, kad pogledate širu sliku, plivanje je dobro za svačija pluća.

Rješava vas stresa

Znate ono kad otplivate daleko od obale, pa oko vas nema nikog, ništa ne čujete osim – mora, tijelo vam pluta… Već ste sad malo manje pod stresom, zar ne? Da, plivanje je savršen oblik rješavanja stresa, kao što smo već u uvodu napomenuli.

Vježba bez znojenja

Je li vam ikad pala na pamet ova prednost plivanja? A morate priznati da je itekako važna stavka u ljetno vrijeme kad nam je znoj tako naporan.

Blagodati plivanja mogu se nabrajati još nadugačko i naširoko. No, sve se svodi na to da je plivanje korisno i ugodno. Više nam niti ne treba!

Moglo bi vas zanimati i: Vježbanje na godišnjem? Uz ove jednostavne vježbe – da!

Tekst: Slowliving.hr

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!