Inga je svako jutro kroz siječanj pila limunadu ili čaj te jela voće. Ovo je njezin iskren osvrt

by Inga Marić

Unutar našega tima na portalu, dogovorile smo da će svaka od nas u novoj godini odabrati tri mjeseca kroz koja će njegovati tri različite promjene, tj. svaki mjesec po jednu, bilježiti kroz taj mjesec kako se osjećala prilikom izvršenja zadatka i na kraju mjeseca donijeti svoje osobno iskustvo.

Ja sam se u prvom mjesecu poigrala sa jutarnjim rutinama, i moram priznati da mi je bilo iznimno zahtjevno ustrajati i biti potpuno iskrena najprije sama sa sobom zatim sa svima vama.

Kroz prvi mjesec sam svako jutro, bez iznimke, započela sa tekućinom i voćem.

Prije nego se osvrnem na samo iskustvo moram naglasiti kako postoji nešto što je promijenilo moj pristup voću odnosno usporilo njegovu konzumaciju na način da više uživam u samoj pripremi obroka. Naime, za vrijeme jednog retreata, na kojem sam prisustvovala, kao vid vježbe o svjesnom jedenju u rukama smo imali mandarine koje smo proučavali i mirisali prije nego smo ih krenuli jesti.

Ovo iskustvo naučilo me da svjesnije pristupam obroku i više uživam u mirisima.

Stoga, dragi čitatelji, mirisi koji se prošire prostorijom dok se guli ili cijedi naranča vrijedan je prve pozornosti i novog rituala.

Moja baka ima 93 godine, do unazad godinu ili dvije iz nje je isijavala vitalnost, ono što ću uvijek vezati uz sliku o njoj je voće. Ne treba nam znanost da bi potvrdila neke činjenice ako znamo promatrati svijet oko sebe. Ta je žena, praktično, živjela na limunu, naranči, bananama, jabukama, šipku, mandarinama i svemu ostalom što joj je bilo dostupno. Jednostavno ga je voljela, nenamjerno konzumirala i evo je tu.

Nisam sigurna hoću li doživjeti 93, ali sigurno je da bih voljela, koliko god da budem živjela – biti vitalna i zdrava.

Čajevi tijekom ranog jutra bili su izvrsna podrška, odlično sam se osjećala prilikom uživanja u njima, posebice ako sam im mogla dodati malo tišine. Ono što sam primijetila jeste da moj organizam nakon „čaja nije tražio“ kavu, tek lagani poticaj za kavu imala bih u vrijeme podneva, ponekad i poslije.

Jako volim ritual ispijanja kave, ali također mislim da je ubitačna navika piti ju kao prvi napitak u zoru. Nimalo nježnosti i podrške našem sustavu nakon što se probudimo, tako većina nas odmah zarobi svoj organizam i da mu posla.

Limun u zoru? Brojne prednosti tvrde znanstvenici, no ne i moje tijelo. Komu vjerovati? Trenutno, svome tijelu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Medical Medium® (@medicalmedium)

Sasvim sigurno ću se pozabaviti činjenicom da mi limun nikako nije legao u sklopu jutarnje rutine, nakon nekoliko dana sam ga prestala konzumirati i ubacila naranče s kojima sam imala puno ugodnije iskustvo.

Bilo kako bilo, ja nastavljam sa svojim toplim napitcima i voćem u zoru, kao i moja cijela obitelj. Barem ovaj dio kojeg navigiram osobno.

Kako i ne bih kada sam se svako jutro nakon ove rutine osjećala lagana kao pero, spremna na novi let kao leptir.

Moglo bi vas zanimati i: Stvarne promjene iz naše redakcije: Inga će tijekom siječnja uvesti jedan korak u svoju jutarnju rutinu. Evo o čemu se radi

Tekst: Inga Marić

Foto: Pexels, Inga Marić

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!