Koje voće i povrće jesti u lipnju?

by Anđela Sabranović

Ako se pitate koje je to sezonsko voće i povrće u lipnju, odgovor je pripremila magistra nutricionizma Iva Finderle, koja stoji iza instagram profila i bloga @healthylittletooth.

Jesti sezonski ne samo da nam omogućuje da iz tih namirnica iskoristimo maksimalno od njihovih nutrijenata, već je to i odgovorno ponašanje prema prirodi. Dodajmo k tomu da su sezonske namirnice najčešće upravo u svojoj sezoni povoljnije negoli u drugim mjesecima jer njihov uzgoj ne zahtijeva puno energije i vodenih resursa za razliku od namirnica koje su van sezone.

Konzumiranje sezonskih namirnica može biti dobar poticaj za jedenje raznovrsnije hrane čime osiguravamo i unos vitamina i minerala koji su našem tijelu potrebni sukladno godišnjem dobu. Uvrštavajući sezonske namirnice na popis za kupovinu zapravo možemo uštedjeti vrijeme koje provodimo u dućanima ili na tržnici, ali i uštedjeti vrijeme za pripremu hrane.

Već na prvi pogled na sami popis sezonskog voća i povrća možemo osjetiti dolazak ljeta na naše tanjure i u naše obroke. U nastavku pogledajte koje su to lipanjske namirnice.

Povrće:

  • tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, cikorija)
  • lisnate salate (mlada salatina, zelena salata, endivija, matovilac, rukola)
  • mladi grašak, bob, mahune
  • luk i češnjak
  • mladi krumpir
  • mladi kupus
  • rajčice
  • tikvice
  • paprike i feferoni
  • patlidžani
  • krastavci
  • mrkva pastrnjak, celer
  • korabica
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ° I V A ° (@ivafi_healthylittletooth)

Voće:

  • jagode
  • trešnje
  • višnje
  • maline
  • borovnice
  • kupine
  • ribizli
  • dud
  • breskve
  • nektarine
  • marelice

Na kraju, ne zaboravite prilikom odabira hrane birati potrebne količine kako bi spriječili bespotrebno bacanje hrane. Većina namirnica se može zamrznuti i time se njihova kvaliteta i dalje zadržava, a vama je na „dohvat“ ruke ako se nađete u situaciji da ste svježe zalihe potrošili. Isto tako, važno je da u hrani koju jedete uživate s naglaskom na njezine okuse, mirise, teksture, te da jedete polako i sa zahvalnošću.

Moglo bi vas zanimati i: Zašto i kako sezonske namirnice postaju prvi korak ka zdravom i održivom načinu života saznali smo od magistre nutricionizma, Ive Finderle

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Popis namirnica: magistra nutricionizma Iva Finderle

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!