začini

Ovih 5 začina učinit će vaša jednostavna jela vrhunskima

by Anđela Sabranović

Neprestano se borite s obrocima koje nosite u ured? Htjeli biste zdravo i brzo, prije svega, ali isto tako ne želite žrtvovati okus. Želite uživati u hrani! Ako na pravi način pripremite jelo kod kuće, bit će vam zadovoljstvo pojesti ga na poslu. A u tom će vam svakako pomoći – začini.

Nitko ne želi provoditi sate u kuhinji pripremajući nešto što će se pojesti u roku od nekoliko minuta. No, začini su jedna divna stvar, koja će svako bezlično jelo učiniti slasnim. Ono na što je dobro obratiti pažnju je kakve začine koristite. Neki su manje zdravi, a neki ipak „prolaze“ pod zdrave.

Naravno, pri izboru začina važan je vaš osobni ukus, pa prije bilo kakvog biranja morate znati sviđa li vam se uopće. Kod kupovnih umaka uvijek je prepreka ta što sadrže puno šećera. Na primjer, kečap sadrži oko 25 grama šećera na 100 grama umaka – odnosno čak 25 posto nekih kupovnih kečapa je šećer. No, ovdje je više važna količina koju koristite, kao i učestalost.

Evo nekih koje možete koristiti češće.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je temelj mediteranske prehrane, i to s razlogom – prepuno je antioksidansa i ima dovoljno masnih kiselina zbog kojih će vaše arterije biti sretne. Pravo maslinovo ulje ima fantastičan okus, to znamo, a uz njega će svako povrće dobiti novu dimenziju. A masnoće u njemu pomoći će vašem organizmu da apsorbira hranjive tvari topive u mastima iz povrća koje jedete. Idealna kombinacija!

Pesto

Uvijek je bolje napraviti domaći, ali i kupovni će biti dobra varijanta. Provjerite sastav, ali količine koje ćete koristiti su vrlo male, a okus koji će omogućiti vašem obroku bit će zanosan. Dovoljna vam je žličica koju možete namazati u sendvič ili pomiješati s maslinovim uljem i/ili octom i napraviti dressing za salatu.

Salsa

Salsa je ono što nam miriši na ljeto i što možemo jesti neprestano! Bit će savršen začin za meso, rižu i povrće u bilo kojem obliku i kombinaciji. Salsa je puna povrća, a nema previše kalorija, pa je idealna kombinacija.

Balzamična glazura

Da, ima šećera u sebi. Ali koristimo ga samo malo, kako bismo na primjer pečeno povrće poslali u neku drugu dimenziju okusa. Pospite povrće kad je već skoro pečeno s nekoliko žlica balzamičnog octa, pa ga vratite u pećnicu na visoku temperaturu na još 5 minuta. Šećer u balzamičnom octu će se karamelizirati, a povrće će biti uistinu slasno!

Tahini

Tahini je pasta koja se radi od sezama, a koristi se u mnogim kuhinjama svijeta. sezam je bogat mono i polizasićenim masnoćama, kao i vlaknima i mineralima kao što su kalcij i magnezij. Ali najvažnije je da je tahini pasta – tako slasna! Možete joj dodati malo vode, pa njome preliti salatu ili kuhano povrće, ili ju pak pomiješajte s grčkim jogurtom pa napravite umak za piletino ili ribu.

Na poslu ne morate gladovati niti jesti nezdrave stvari iz pekare. Uz vrlo malo truda i mašte možete jesti vrhunski!

Moglo bi vas zanimati i: Imamo 5 prijedloga za snack na plaži

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!