Zašto i kako sezonske namirnice postaju prvi korak ka zdravom i održivom načinu života saznali smo od magistre nutricionizma, Ive Finderle

by Anđela Sabranović

Na ovo pitanje odgovor smo potražili kod magistre nutricionizma, Ive Finderle, koja na društvenim mrežama dijeli korisne informacije edukativnog karaktera. Usudili bismo se reći da su naši stari te informacije znali, moglo bi se reći intuitivno, zahvaljujući vremenu u kojem su živjeli. Više u skladu s prirodom i podnebljem. Više u „ovdje i sada“ i u zajednici.

Iva Finderle, 33-godišnjakinja i magistra nutricionizma koja svoje ideje tipka u postovima bloga Healthy Little Tooth i na istoimenom profilu na društvenim mrežama spaja svoje tri ljubavi:  kuhanje, fotografiju i održivi način života sa svojom strukom. Kaže kako je vječito s bosim nogama na zemlji i rukama u zemlji. Često priča o lokalnoj i sezonskoj hrani, razmišlja o tome otkuda njezina hrana dolazi, koliki je put prešla i koliko je nutritivno bogata. Naglašava kako se svaki dan trudi stvarati zdrave i održive navike i po putu inspirirati druge da se odvaže na iste.

Kako se odlučila na promicanje sezonske i lokalne hrane i što ju je potaknulo na to Iva govori: „U današnje vrijeme, kada na policama supermarketa tijekom cijele godine možemo pronaći voće i povrće po našoj želji (pa čak i ono koje ne raste u našem podneblju), počeli smo gubiti doticaj sa sezonskim namirnicama i idejom što one zapravo predstavljaju. Moderna prehrana i globalna povezanost omogućile su nam da jedemo rajčice tijekom zime i cijedimo sok od naranče tijekom ljeta.“

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ° I V A ° (@ivafi_healthylittletooth)

Koliko god nam velika dostupnost i raznovrsna ponuda mogu „olakšati“ svakodnevicu, ako nemamo dovoljno znanja i osviještenosti počinjemo lutati u bespućima ponuda i akcija. To nas, naravno, malo po malo udaljava od nas samih, od razumijevanja naših potreba i življenja u skladu s podnebljem u kojem jesmo.

Iva kroz svoj rad i način življenja želi podsjetiti na činjenicu koju u ovom ubrzanom ritmu življenja zaboravimo, a to je da se priroda  pobrinula da nam pruži određene namirnice u periodu godine kada su nam one najpotrebnije. Magistra nutricionizma ističe kako prednost trebamo dati onim vrstama voća i povrća koje su u tom periodu na vrhuncu zrelosti i spremne za konzumaciju.

„Šteta bi bilo ne iskoristiti ono što nam priroda nudi u trenutku kada je to njoj prirodno da nam ponudi. Ako nismo u mogućnosti sami uzgajati voće i povrće, jedna malena šetnja po lokalnoj tržnici biti će dovoljna da napunimo tanjure sa sezonskim povrćem i voćem.“

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ° I V A ° (@ivafi_healthylittletooth)

O tome koje su dobrobiti kupnje lokalne i sezonske hrane Iva je istaknula kako sezonske namirnice, osim što su ukusnije i pristupačnije cijenom, bogatije su hranjivim tvarima, a njihov uzgoj zahtijeva manju količinu pesticida i drugih kemikalija. Pored toga, konzumacija sezonskih namirnica pridonosi raznovrsnosti u našoj prehrani, što je uz umjerenost i ravnotežu jedan od osnovnih principa pravilne prehrane.

Stoga, ako još uvijek odgađate početak zdravih navika, ovo je jedan konkretan poticaja kojim možete učiniti dobro za vaše tjelesno i mentalno zdravlje, ali i za okoliš pružajući tako podršku malim lokalnim proizvođačima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ° I V A ° (@ivafi_healthylittletooth)

Ne zaboravimo hrana koju jedemo i kako jedemo utječe na naše mentalno zdravlje. U tome uistinu sezonske namirnice mogu pomoći jer svojim karakteristikama koje su u svojoj punini u svom godišnjem dobu, omogućit će vašim osjetima potpuno iskustvo i zdravi užitak.

Dopustite sebi uživati u mirisima, okusima, bojama, oblicima i teksturi hrane koje pripremate i jedete. Dopustite da vas ta hrana poveže sa sadašnjim trenutkom, a na kratko možda i emocionalno poveže s nekom lijepom uspomenom iz prošlosti, kojoj možete sada pokazati zahvalnost.

Ne zaboravite na kraju uživanje u hrani podijeliti s drugima kojima to može biti poticaj te vrijeme zbližavanja i osnaživanja vaših međuljudskih odnosa.

Kontakt:

Iva Finderle

Healthy Little Tooth

e-mail:  ivafinderle@gmail.com

blog: healthylittletooth.com/

Moglo bi vas zanimati i: Donosimo vam popis malih prehrambenih dućana u Zagrebu zbog kojih vrijedi oživjeti rutinu planiranog odlaska u kupnju

Razgovarala: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!