Pet načina na koje vrtlarenje pozitivno utječe na nas

by Anđela Sabranović

S proljećem se u nama budi i ljubav prema uređivanju naših balkona, terasa, a neki sretnici imaju i veće obradive površine koje posjećuju ovih dana.

Ako ste nekad barem presadili jednu biljku vjerujemo kako ste primijetili kako taj proces na vas djeluje opuštajuće. Potaknuti tim razmišljanjem istražili smo kako to vrtlarenje djeluje na nas. Više saznajte u nastavku.

Dokazano pozitivno utječe na naše raspoloženje

Većina nas može primijetiti kako sunce i toplije vrijeme bude u nama pozitive emocije i cijeli svijet kao da nam izgleda ljepše. Zamislite onda koliko tek nekoliko sati svaki dan na svježem zraku uz sunce i prirodu djeluje pozitivno na naše raspoloženje… Dokazano je kako upravo vrtlarenje može biti aktivnost koja će olakšati simptome depresije. Voditelj BBC emisije o vrtlarstvu je primjerice otvoreno govorio o svojoj borbi s depresijom i kako sam kaže najviše mu je pomoglo upravo vrtlarenje jer vas rad na zemlji najbolje povezuje s unutarnjim bićem.

Veća razina zadovoljstva životom

Jedno istraživanje je pokazalo kako osobe koje se aktivno bave vrtlarstvom iskuse višu razinu zadovoljstva općenito životom kojim žive. Kod tih osoba je zapažen i veći sklad između mentalnog i fizičkog zdravlja. Isto tako, pokazalo se kako vrtlarenje utječe na našu psihu poput šetnje ili vožnje bicikla.

Savršena tjelovježba

Umjeren oblik tjelovježbe kakav zahtjeva vrtlarenje je idealno provoditi svakodnevno. To je aktivnost uz koju ćete istegnuti mišiće, ali ih istovremeno nećete previše opteretiti. Prednosti bavljenja ovakvim aktivnostima su danas nažalost potpuno zanemarene.

Osjećaj povezanosti s prirodom

Suvremeni način života nas je značajno udaljio od iskonskog života za koji smo ustvari oduvijek bili predodređeni. Svatko od nas je rođen da živi u skladu s prirodom i zato se jako puno ljudi kako stari vraća vrtlarenju, ali ne trebamo čekati te dane kako bismo osjetili sve benefite koje rad na zemlji pruža.

Osjećaj povezanosti s vlastitim tijelom

Na engleskom sveučilištu Anglia Ruskin provedeno je istraživanje u koje je bilo uključeno oko 80 osoba koje se bave vrtlarstvom i isto toliko osoba koje se ne bave vrtlarstvom. Osobe koje se bave vrtlarstvom su pokazale veću razinu razumijevanja svog tijela i uvažavanje njegovih funkcija.

Proces nastajanja velike biljke od jedne malene sjemenke može biti trenutak osvještavanja za sve nas jer kao što ta sjemenka raste, tako može rasti i svatko od nas. Isto tako iako tijekom zime nema života za mnoge biljke, proljeće je prilika za obnavljanje. Kada gledate procese možete vidjeti koliko su zapravo biljke slične svakom od nas.

Moglo bi vas zanimati i: Vaš balkon, vaša oaza – neka ove sezone zablista

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!