Djeca i ekrani: Ovo su alternative za dječje slobodno vrijeme provedeno pred ekranima

by Dalia Žmegač-Kunić

Iako nove tehnologije donose brojne prednosti, kako za odrasle, tako i za djecu, zabrinjavajuće je što ih često koristimo na neadekvatan način i u prevelikoj količini. A već smo mnogo puta u životu naučili da je balans ključan faktor kojem trebamo težiti u bilo kojem području. Ipak, roditelji u moru obaveza i briga često ne znaju kako i što ponuditi djeci umjesto ekrana u zamjenu za pet minuta mira. Tako su djeca i ekrani postali tema o kojoj se konstantno raspravlja.

Tehnologija je ovdje, živimo u digitalnom dobu i baš da to i hoćemo, ne možemo se praviti da ona ne vlada našom svakodnevicom i procesima u životu. Današnje generacije izložene su tehnologijama od samog rođenja. Dokaz za to je dokumentiranje poroda i fotografiranje bebe čim izađe iz maternice i položi se majci u naručje. Danas djeca barataju mobilnim uređajima i računalima čak i prije nego nauče govoriti, čitati i pisati. Neke stvari stvari ne možemo mijenjati. No, ono na što itekako možemo utjecati je vremensko razdoblje, odnosno dužina interakcije s tehnološkim uređajima te ponuda alternativnog sadržaja koja bi im mogla zaokupiti pažnju umjesto ekrana.

Djeca i ekrani – alternative za dječje slobodno vrijeme

Povratak na ulice/ u prirodu

Ovisno o tome živite li u gradu ili na selu, potaknite dijete na druženje na svježem zraku, bilo to na ulicama ispred zgrade ili na obližnjoj livadi pokraj kuće. Pomognite im s idejama za igru i donesite dašak retro ugođaja uz gumi-gumi, crnu kraljicu 1,2,3 ili ledenu babu. Neka opet dočekaju mrak uz skrivanje po šumarku ili kvartovskom parkiću, neka se opet čuje smijeh i vriska, bez mobitela i igranja igrica.

Kreativna škrinjica

Često najveći izazov donose hladniji i kišni dani, pa čak i ljetne vrućine jer ekstremni uvjeti ne dopuštaju bezbrižan boravak u prirodi. Ipak, i tome ima lijeka! Obiđite obližnju knjižaru i nabavite bojanke, kofer s različitim nijansama bojica, flomastera, pastela, kupite im plastelin ili album sa sličicama životinja. U vašoj kreativnoj škrinjici neka se nađu i puzzle sa što više komada i atraktivnim slikama, zatim baloni spremni za kaširanje i izrađivanje raznih maski, a jesen je također idealna i za jedan dobar stari herbarij. Mogućnosti je mnogo, a na vama je da im postanete posvećeni moderator i motivator.

Knjige i/ili glazba

Svijet literature, a i glazbe posjeduje čaroliju koju trebamo u ovom svijetu. Djeci će otvoriti neke sasvim nove mogućnosti istraživanja i zabave, odvući ih tamo gdje je sve moguće i ljepše, a vama omogućiti da se prisjetite što ste kao dijete najviše voljeli i zašto ste s time prestali. Usmjerite ih putem u skladu s njihovom osobnosti i omogućite im razvoj vokabulara i maštovitosti.

Ovakve alternative obogatit će dječje slobodno vrijeme na specifičan i neponovljiv način i potaknuti njihov razvoj u svakom smislu, a i ono najvažnije od svega – učinit će da nakratko zaborave na mobitele, Internet i ostale tehnološke gadgete.

Moglo bi vas zanimati i: Tanja Hrvatin Šimičić za Slowliving.hr: “Vika, prijetnja, ignoriranje i kažnjavanje djeteta su znak naše emocionalne nezrelosti”

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!