Autobiografija Mire Furlan: Knjiga koja mi je obilježila ljeto

by Anđela Sabranović

Inače za sebe mogu reći kako sam strastvena čitateljica jer se doslovno ne sjećam dana koji sam provela bez knjige u ruci. Knjiga je sastavni dio moje jutarnje i večernje rutine te sam uvijek u potrazi za nekom novom koja će postati moj suputnik kroz nekoliko dana. Još prošle godine moju pažnju je privukla autobiografija Mire Furlan i ne znam zašto, ali već na prvi pogled me snažno privukla naslovnica. Ipak, pročitala sam je tek ovo ljeto. Volim vjerovati kako mi svaka knjiga dođe u trenutku u kojem treba jer iz svake izvučem neku snažnu poruku za svoj život i situacije kroz koje trenutno prolazim.

Iako jako puno čitam rijetko mi se dogodi da me neka knjiga doslovno od samog početka toliko zainteresira te da doslovno osjetim uzbuđenje koje preplavljuje cijelo moje biće. E pa to mi se dogodilo čim sam u ruke uzela autobiografiju Mire Furlan. Naziv knjige je “Voli me više od svega na svijetu”.

Budući da me ta knjiga toliko osvojila, osjećam i neki lagani strah da vam neću moći dovoljno dobro objasniti zašto sam se toliko zaljubila u nju, ali u svakom slučaju ću riskirati i pokušati.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Beogradski mesec (@beogradskimesec)

Mira nam je odmah na početku knjige predstavila svoju obitelj. Iako predstavljanje predaka može zvučati nedovoljno zanimljivo, u ovoj knjizi to definitivno nije slučaj. Naime, priče o Mirinoj majci, ocu, baki su toliko žive i pomažu nam zapravo shvatiti poslije i Miru kao osobu. Ne želim vam otkrivati puno detalja, ali ono što je na samom početku posebno potresno je to što su Mirini roditelji bili na Golom otoku bez nekog posebnog razloga. Oboje su bili intelektualci otvorenih pogleda što u to vrijeme i nije uvijek bilo poželjno.

Ja osobno nisam bila rođena u vrijeme kada je Mira Furlan bila jedna od najpopularnijih glumica u bivšoj državi, ali kada sam čitala njezine opise karijere, stanja u tadašnjoj državi, putovanja na predstave, avantura koja je doživljavala na putovanjima doslovno sam mogla osjetiti taj neki duh prošlosti.
Ona je govorila nekoliko jezika, obožavala je umjetnost, knjige i vidjelo se koliko joj je važno hraniti svoju dušu kroz sve što je vezano za umjetnost. Kroz opise sam vidjela i koliko je umjetnost u to vrijeme bila cijenjena pa nekako nisam mogla ne povući u svojoj glavi paralelu s današnjim svijetom u kojem često najviše pažnje privlači sve suprotno od istinske umjetnosti.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @budi_kulturan

Ono što me oduševilo je Mirina hrabrost i spremnost da otvoreno priča o temama koje su i danas tabu pa tako otvoreno piše o poteškoćama s mentalnim zdravlje. Iako je u očima javnosti možda imala sve bila je sklona depresivnim epizodama i u knjizi ih je detaljno opisala. Često je osjećala nedostatak samopouzdanja i tražila je potvrde svoje vrijednosti u očima drugih.

Nekoliko godina prije početka rata zbog ljubavi je počela živjeti na relaciji Zagreb-Beograd zbog čega je bila omražena, ponižena, uvrijeđena. Zbog straha sa svojom doživotnom ljubavi bježi u Ameriku gdje gradi jedan potpuno novi život od samog početka.
Taj njezin početak u Americi je također opisan bez cenzure i točno daje uvid u sve one misli koje možda i danas prate one koji počinju svoj život u drugoj državi doslovno od nule.

Mira je kao osoba na mene ostavila snažan utisak. Ostala sam zadivljena bistrinom njezinog razmišljanja koje se nikad nije dalo zamutiti mržnjom prema drugima samo zato što pripadaju drugoj nacionalnosti. Druge je prihvaćala bezuvjetno i bez bilo kakvih analiza, ali je i od njih tražila samo to da je “vole više od svega na svijetu”. Nažalost, zbog svoje naivne vjere u dobro unutar svake osobe, doživjela je mnoštvo razočarenja. Ipak, ostala je ponosna i svoja do samog kraja i ja doista vjerujem da je u životu najveća pobjeda ostati vjeran svojoj autentičnosti.

Autobiografija je posvećena Mirinom sinu Marku, a poslije njezine smrti ju je objavio njezin suprug, redatelj Goran Gajić.

Ne želim vam otkrivati više detalja iz ove čudesne knjige jer se nadam da ćete je i sami pročitati. Uvjerena sam da nećete požaliti. Osobno sam neizmjerno sretna što je ova biografija objavljena jer je Mira napokon dobila priliku ispričati i svoju stranu priče. Koliko je cijeloj regiji bila potrebna i ta njezina strana priče potvrđuje nevjerojatan interes koji vlada za knjigom, ali i stalne reakcije na priče ispričane unutar korica.

Moglo bi vas zanimati i: Ako želite usporiti i promijeniti navike, donosimo popis knjiga koje će vam u tome pomoći

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram, Fraktura.hr, Zoran Lončarević

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!