Otpustite stres uz ovu vođenu meditaciju ili vježbu disanja po Wim-Hof metodi

by Anđela Sabranović

Povratak na posao poslije godišnjeg odmora može da budi izuzetno stresan. Neki od nas već sada prolaze kroz to razdoblje ponovne adaptacije na realnost. Iako je okolnosti nemoguće promijeniti, ono što možemo jeste pronaći neke svoje mehanizme koji će nam pomoći osloboditi se stresa. 

Stres je riječ koju danas toliko često čujemo da je nažalost postala dio svakodnevnog rječnika mnogih od nas. Stres potiče povećanu razinu lučenja hormona kortizola koji može uzrokovati nesanicu, loše raspoloženje, potaknuti upalne procese u tijelu. Provedeno je istraživanje koje je dokazalo kako meditacija može smanjiti upalne procese uzrokovane stresom te kako pozitivno utječe na sve procese koji su inače povezani sa stresom.

Još neki benefiti meditacije su sljedeći:

 • Pozitivno utječe na san
 • Dugoročno nam pomaže držati fokus
 • Pomaže u povezivanju sa sobom
 • Pomaže kontrolirati osjećaj tjeskobe

Kako početi meditirati?

Jedino što vam treba da biste počeli meditirati jest dobra volja. Uzmemo li u obzir da postoje različite tehnike meditacije dobro bi bilo izabrati onu koja nam najviše odgovara i u kojoj se prilikom izvođenja osjećamo najbolje. Postoji činjenica koja kaže da ne postoji kriva meditacija. Točnije, ako vas određeni tip opuštanja navodi na dobar put i odgovara vama i vašemu umu nema ga potrebe mijenjati. Primjerice, dovoljno je smjestiti se u sjedeći ili ležeći položaj, zatvoriti oči, opustiti se i usredotočiti se na disanje. Ono što je bitno istaknuti jest to da ne trebamo kontrolirati disanje već ga trebamo postati svjesni. Sasvim je normalno da misli odlutaju, a u tomu trenutku ponovno je potrebno fokus staviti na disanje.

Vođena meditacija za oslobađanje od stresa

Iako možemo meditirati i bez pozadinskog vođenja, većina ljudi će se ipak puno lakše prepustiti uz vođenu meditaciju. U nastavku s vama dijelimo video uz koje se već danas poslije posla možete osloboditi nakupljenog stresa. Nadamo se kako ćete uživati.

Melissa Wood-Tepperberg meditacija za opuštanje

Melissa Wood-Tepperberg je hodajuća well-being inspiracija. Inače pratimo njezine tutorijale u kojima možete pronaći i odlične vježbe. Osim toga uživamo i u njezinom podcastu, ali sada nas je osvojio i njezin video za meditaciju koji smo poslušali, isprobali i sada dijelimo s vama. Nadamo se kako ćete se i vi uspjeti opustiti i ostaviti stres iza sebe.

Vježbe disanja po Wim-Hof metodi

Ako osjetite kako klasična meditacija ipak nije za vas u otpuštanju stresa mogu vam pomoći i provjerene vježbe disanja.

Vježbe disanja su odličan način za opuštanje – jednostavno i relativno brzo. Najbolje je to što ih može raditi bilo tko, bilo gdje i bilo kad. Zato svakako istražite tehnike disanja jer kada jednom uđete u taj svijet i usvojite načine koji vam odgovaraju, pitat ćete se kako ste uopće živjeli bez toga. Jedna od tehnika disanja je ona koju je osmislio Wim Hof. Ona dokazano pozitivno djeluje na ljudski organizam, a ovdje možete pogledati i istraživanja koja su općenito provedena kako bi se testirale metode iza kojih Hof stoji.

To kako se osjećate vam treba svaki dan biti prioritet jer dugoročno zanemarivanje sebe može rezultirati ozbiljnim posljedicama. Svaki put kada osjetite da ste preplavljeni stresom, povucite se i pokušajte se opustiti. Možda za vas neće djelovati ni meditacija, ni vježbe disanja, ali važno je ne odustanete sve dok ne pronađete nešto što će za vas djelovati.

Što može pomoći kod dugoročne izloženosti stresu?

 • fizička aktivnost
 • nutritivno bogata i raznovrsna prehrana
 • self-care (šetnja, kupka, čitanje, masaža, hobi…)
 • vođenje dnevnika
 • smanjen unos kofeina
 • provođenje vremena s dragim ljudima
 • jasno postavljanje granica

Moglo bi vas zanimati i: Slow fitness: kako vježbati bez pritiska i voljeti svoje tijelo

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!