Slow fitness: kako vježbati bez pritiska i voljeti svoje tijelo

by Dalia Žmegač-Kunić

Fitness područje je tijekom velike pandemije doživjelo veliki procvat i revitalizaciju, što zbog želje za okrenutosti poboljšanja cjelokupnog zdravlja, što zbog činjenice da su mnogi doživjeli karantene u kojima su praktički bili dovedeni pred kontemplacije o životu i načinima na koje ga mogu unaprijediti. Fitness je stoga u tom periodu postao neizbježan protagonist na putu poboljšanja naših svakodnevica. Iako je, srećom, pandemija sada daleko iza nas i o njoj više ne želimo niti razmišljati, zahvaljujući tom periodu fitness doživljavamo na posve drugačiji način. Velika je moć trenutka u kojem shvatimo da naše tijelo ne radi protiv nas, nego u skladu s našim potrebama i željama, no samo onda kada mu mi to dopustimo i svjesno mu u tome pomognemo.

Fitness u službi mentalnog zdravlja

Tjelovježba nije način torture organizma, ona je gušt i ljubav. Uz nju svom organizmu dajemo pažnju koju zaslužuje nakon napornog i stresnog dana. Dakle, ne vježbamo radi savršenih tijela, boljeg izgleda na plaži ili toga tko će što reći o našem izgledu. Vježbamo jer volimo sebe i sebi želimo najbolje, kako u sklopu fizičkog, tako i mentalnog zdravlja. Savršeno tijelo ne postoji, postoji samo savršeni osjećaj koji je individualan i za svakoga može i treba imati različito značenje. Slow fitness pomaže upravo u tome, uz njega učimo voljeti sebe i svoje tijelo. Uz njega želimo više voljeti svoj život i svakodnevicu.

Mindfulness za tijelo

Iako je mindfulness nešto što vežemo za um, kao što mu i ime govori, nitko ne kaže da ga ne možemo povezati i s tijelom. Kao što je svjesnost važna za naš um, tako je neraskidivo povezana i s našim tijelima. Razmislite kako izgleda vaša fitness rutina i o čemu zapravo razmišljate dok vježbate. Često se zapričate sa suvježbačem, s trenerom ili sami sa sobom vodite konverzacije u glavi oko obaveza koje vas očekuju na to do listi? Pokušajte prestati s time i početi više poštovati tjelovježbu. Ona je tu radi vas, zato se fokusirajte na trenutak i budite svjesni povezanosti pokreta i njegovog utjecaja na mišić i organizam u cijelosti. Razbistrite um i osjetite dublju povezanost svog tijela i uma.

Prilagodite intenzitet i prigrlite vlastiti ritam

Ne moraju svi vježbati najvećim intenzitetom i raditi treninge kao da im je zadnje u životu. Zaboravite na druge i ulovite vlastiti ritam uz koji ćete se najbolje osjećati te u konačnici postići bolje rezultate. Usporite i usmjerite pažnju na potrebe svog tijela. Postignite ravnotežu koja vam najbolje odgovara i težite dugoročnom zdravlju i blagostanju, a ne prolaznom trendu i razbibrigi. Nitko ništa nije postigao brzopletošću i brzim rezultatima, ali uz ovakav pristup tjelovježbi, možete ostvariti održive i trajne rezultate, što će vam automatski donijeti bolju motivaciju.

Povratak iskonskom

Među najvećim fitness trendovima za 2023. godinu govorilo se i o iskonskom vježbanju. To znači da se veći fokus želi staviti na pokrete koji su prirodni svima već stoljećima i godinama. Kod mnogih rekreativaca uopće nema potrebe za kompliciranim vježbama i presingom koji će donijeti sve samo ne slow fitness. Prakticirajte izvođenje vježbi koje će vam pomoći u svakodnevnom životu i aktivnostima i u konačnici, donijeti ugodniji život bez boli uzrokovanog lošim držanjem i nekretanjem.

Moglo bi vas zanimati i: Kako se nositi sa stresom u svakodnevici objasnila nam je psihoterapeutkinja Željka Radnić

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!