Tražite dnevnik zahvalnosti? Imamo 3 prijedloga

by Anđela Sabranović

Umjesto da očajavate što je stigao kraj ljeta i godišnjih odmora možete odabrati drugačije i prepustiti se onom uzbuđenju koje smo nekad osjećali kada smo se vraćali u školske klupe i znatiželjno birali školski pribor. Sada nam naravno ne treba školski pribor, ali možemo u rujan ući prepuni entuzijazma koji sa sobom uvijek nosi neki novi početak te si odabrati dnevnik zahvalnosti čije će nas korice svakoga dana pozivati na pisanje. Dnevnik zahvalnosti je pojam koji posljednjih nekoliko godina čujemo gotovo na dnevnoj bazi, ali to i nije čudno kada znamo koliko nam benefita može donijeti.

Ako ste u školskim danima uživali u biranju bilježnica, vjerujemo da ćete uživati u prijedlozima rokovnika koje dijelimo s vama u nastavku. Nije bilo jednostavno odabrati samo 3 dnevnika, ali zato su ovi koji su ušli u najuži krug vrijedi pažnje.

Five minute journal

Najpopularniji dnevnik zahvalnosti vrste naziva se “Five minute journal”. Kao što i sami naziv kaže, on će vam oduzeti svega 5 minuta dnevno. Mnogi tvrde kako tih 5 minuta dnevno doslovno mijenja život iz temelja. Ne možete očekivati da jedan ovakav dnevnik može ukloniti sve negativno iz vašeg života, ali ono što može jest poticati vas na usvajanje pozitivnog načina razmišljanja i fokusiranje na male stvari koje doista čine razliku. Ne znamo za vas, ali mi smo se na prvi pogled zaljubili u ove minimalističke, ali sofisticirane korice te ih već vidimo na svom radnom stolu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Five Minute Journal (@fiveminutejournal)

Rainbow Duga dnevnik za mentalno zdravlje

Ovo nije samo dnevnik zahvalnosti jer je zapravo puno više od toga. Naime, domaći brend Rainbow Duga je našu pažnju privukao svojim šarenim dnevnicima iz kojih kao da zrači neka pozitiva. Korice njihovih dnevnika već same pozivaju na smijeh. Oduševilo nas je kada smo vidjeli da nas unutar korica očekuju vježbe i zadaci za rad na mentalnom zdravlju, a sve je temeljno na kognitivno-bihevioralnom pristupu. Kako navode, cilj pisanja je smanjiti negativne misli i osjećaje, loše raspoloženje, te povećati aktivnost, samopouzdanje i samopoštovanje. Tijekom pisanja, pisac – čitatelj će se pobliže upoznati sa svojim mislima, emocijama i ponašanjima.

Promptly dnevnik zahvalnosti

Ovo je dnevnik zahvalnosti koji će vas voditi do dublje zahvalnosti sa sedam tjednih upita. Možete odgovarati na jedan upit dnevno ili jednostavno odvojiti jedan dan u tjednu da prođete kroz svih sedam.

Unutar ovog dnevnika pronaći ćete natpise poput: “Sretan sam što imam ___ u svom životu. Evo zašto” i “Za koja ste prošla iskustva u prošlom tjednu zahvalni?”

Na kraju svakog tjedna s uputama, pronaći ćete i dvije stranice za slobodno pisanje, a svaka sadrži citat usmjeren na zahvalnost. Ako odlučite svakodnevno ispunjavati svoj dnevnik zahvalnosti, ovaj dnevnik ima upute za zahvalnost i slobodan prostor za pisanje tijekom jedne godine, ukupno 52 tjedna.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Promptly Journals (@promptlyjournals)

Moglo bi vas zanimati i: 9 tehnika i alata koji će vas naučiti kako prakticirati zahvalnost

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!