“Ovih blagdana usredotočite se na zahvalnost i odvojite vrijeme za sebe” – u razgovoru s Ivonom Hemen otkrijte sve o umjerenosti kojoj nastojimo težiti i ovog prosinca

by Dalia Žmegač-Kunić

Ovu godinu obilježili su mnogi uspjesi, zanimljive priče i još inspirativniji ljudi koji iza njih stoje. Jedna od takvih osoba svakako je naša sugovornica, lijepa i uspješna sportska novinarka i tv lice, Ivona Hemen.

S Ivonom smo već nekoliko puta razgovarali o self-care rutini i beauty temama iz kojih smo saznali više o njenim idealima te hrabrom, odlučnom i energičnom životnom stilu koji inspirira u svakom smislu. Budući da se 2022. bliži svom kraju, zanimalo nas je kako Ivona doživljava hektičnost s kojom se svi susrećemo u prosincu te koliko joj je bitna umjerenost u ovo predblagdansko doba. Ne propustite zaviriti u naš intervju i saznati njene savjete kako se nositi s takvim izazovima u prosincu.

Koje osjećaje u tebi izazivaju prosinac i kraj godine općenito?

Svima nam je teško izbjeći tu prosinačku histeriju jer je kraj godine, završavaju se projekti i planiraju novi. No ovaj mjesec gledam jednako kao i svaki drugi te si ne dopuštam upasti u zamku „ludila“. Ovaj mjesec bio je dosta radan budući da se igralo Svjetsko prvenstvo u nogometu, a na RTL-u se već pripremamo za Svjetsko prvenstvo u rukometu koje prenosimo u siječnju. U prosincu se volim osvrnuti na ono što sam napravila protekle godine i postaviti si nove ciljeve za iduću.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivona Hemen (@ivona_hemen)

Kako doživljavaš vrijeme darivanja?

Božić sve više postaje slavlje kupnje i potrošnje, a sve manje je ono što bi trebao biti – da ste okruženi dragim ljudima. Konzumerizam nas je poprilično “pojeo” i skloni smo toj suvremenoj pošasti koja ruši tradicijske vrijednosti. Nametnuta nam je potrošačka euforija i to kratkoročno veselje, “kupovanje” mira. Volim darivati svoje bližnje, ali nikad se ne upuštamo u megalomaniju jer najbitnije jer da smo zajedno u vrijeme blagdana.

Suočavaš li se sa stresom u predblagdansko doba? Kako ga najefikasnije zaobići?

Mnogima blagdani postanu zamorni zbog puno obaveza, pripreme kolača, kupovine poklona i spremanja, ali bitno je dobro se posložiti i prioritizirati obveze. Ne zapadam u blagdanski stres jer volim sve pripremiti na vrijeme.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivona Hemen (@ivona_hemen)

Što misliš, koliko je teško ostati umjeren u prosincu?

U prosincu se svi odmiču od standardne svakodnevice – intenzivnija konzumacija, narodski rečeno, bogata trpeza, ali i velika potrošnja. Diže se moralna panika oko božićnog potrošačkog ludila u koje svi kad-tad zapadnu. Važno je samo ostati skroman i ne podleći megalomaniji.

Kako se najviše voliš opuštati tijekom blagdana?

Za vrijeme blagdana volim biti u krugu svoje obitelji, no ove godine su me zapali radni blagdani pa ću ih provesti uz kolege na televiziji. U blagdanskom periodu volim odmoriti, pogledati dobar film ili pročitati knjigu te se podružiti s ljudima koje ne stignem vidjeti tijekom radnog tjedna.

Misliš li da je moguće implementirati slowliving filozofiju u predblagdansko vrijeme ili je za tebe to moguće samo tijekom neradnih dana i praznika?

Sve je stvar dobre organizacije. Volim završiti poslove prije zadanog roka kako bih obavila sve što trebam uoči blagdana i kupila poklone na vrijeme. Mnogi neće imati idealne i očekivane praznike niti će biti u krugu obitelji, ali zato treba provesti blagdane najbolje što možete i uživati u svakom trenutku – bili vi sami, s kolegama ili obitelji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivona Hemen (@ivona_hemen)

Prakticiraš li donošenje novogodišnjih odluka?

Nisam osoba koja će čekati 1.1. da bi donijela nove odluke. Tijekom cijele godine formuliram nove ciljeve, a krajem godine samo podvlačim crtu i analiziram ono što sam napravila te čime sam zadovoljna i na čemu trebam poraditi. Važno je da sami sebe potičemo, učimo, rastemo i postajemo bolji, odnosno najbolja verzija sebe.

Nabroji nam svoja top 3 savjeta za više umjerenosti i fokusa tijekom hektičnog i užurbanog predblagdanskog razdoblja.

  • Ne postoji to što MORATE za blagdane. Usporite tempo i pojednostavite svoje obveze.
  • Odvojite vrijeme za sebe.
  • Poanta Božića je u zajedništvu. Usredotočite se na zahvalnost i druženje s dragim ljudima.

Moglo bi vas zanimati i: “Svijet mijenjaš svojim primjerom, a ne mišljenjem…” – Ivona Hemen o poslu, slobodnom vremenu te o brizi za sebe

Razgovarala: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!