Kako možete sami napraviti ulje od lavande i koje su sve njegove dobrobiti

by Dalia Žmegač-Kunić

Jesenski dani savršeno su vrijeme za dodavanje opuštajućih aktivnosti u svoju rutinu. Posebice u momentu kada krenu hladnija jutra i večeri u kojima se želite zagrijati i osjetiti toplinu svog doma uz brojne hobije koji mogu itekako ugrijati vaše tijelo i um. Upravo zato, u ovo doba je posebno lako ostvariti jesensku wellness čaroliju i to uz ulje od lavande koje ste napravili sami! Ako vam zvuči teško i komplicirano, uopće nije. Pripremite sve potrebne sastojke, oslobodite svoj raspored za ovu opuštajuću aktivnost i vjerujte da uz pomoć ovog ulja možete ostvariti brojne dobrobiti, bilo u obliku divnog poklončića za posebnu osobu, bilo u obliku činjenice da činite nešto lijepo za sebe.

Lavanda je biljka koja osim poznatog opuštajućeg mirisa može u vaš dom donijeti brojne benefite, a od davnina je prepoznata i korištena kao omiljeni saveznik u lovu na zdravlje, posebice zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Ona može pomoći kod smanjenja stresa, u lovu na bolji san, može olakšati migrenu, poboljšati koncentraciju, smanjiti depresiju i podići raspoloženje, a koristiti se može u obliku aromaterapije, odnosno eteričnih ulja, jastučića od tkanine punjenih lavandom, kod kupki ili u obliku čaja.

Osvježavajuće mirisno ulje od lavande može biti sjajan poklon koji će još više dobiti na važnosti jer ćete ga pripremiti sami, a zasigurno će biti i detalj koji će privući pozornost u svakom domu.

Kako napraviti ulje od lavande?

Sve što vam je potrebno su sljedeći sastojci:

  • Svježi cvjetovi lavande
  • Bazno ulje (možete koristiti maslinovo, bademovo ili kokosovo)
  • Staklenka s poklopcem
  • Gaza
  • Posuda za pripremu ulja

Priprema:

  1. Kada ste pripremili sve za spravljanje ulja, uzmite šaku cvjetova i stavite ih u posudu. Neka odabrani cvjetovi budu suhi i čisti koliko je moguće.
  2. Zatim dodajte pola litre odabranog baznog ulja i sve to ostavite nekoliko dana da odstoji na mjestu koje je toplo i suho. Ako ima sunčeve svjetlosti, to je dodatni plus.
  3. Mješavinu koju ste dobili procijedite kroz gazu u ranije pripremljenu staklenku i vaše ulje je spremno! Koliko će miris lavande biti osjetan, određujete sami tako da dobiveno ulje ponovno upotrijebite u novom postupku, s novim cvjetovima lavande.
  4. Ulje od lavande pohranite na suho i tamno mjesto.

Prije bilo kakve upotrebe ovog ulja, podsjećamo vas da ga ne koristite ako imate bilo kakvih sumnji na alergijske reakcije ili ako ste trudnica i dojilja.

Konzultirajte se s obiteljskim liječnikom oko korištenja eteričnog ulja lavande i izbjegavajte kontakt s očima.

I najvažnije od svega – kada ste otklonili sve sumnjive i opasne korake, uživajte u dozi kućnog wellnessa koji lavanda donosi u vaš život.

Moglo bi vas zanimati i: Pobijedite anksioznost prirodnim putem – imamo 10 savjeta

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!