Čudesna lavanda je idealna za smirenje, a imamo i recept za DIY serum

by Anđela Sabranović
lavanda_slowliving.hr

Lavanda nosi jedan prekrasan nadimak: mediteranska kraljica. Kako i ne bi zavrijedila tu titulu kada sam pogled na polje lavande budi prekrasne emocije, opuštenost uz specifičnu ljubičastu ljepotu. Uz to, lavanda ima brojna ljekovita svojstva zbog kojih ju još više obožavamo.

Ono što mnogi ne znaju je da postoji više vrsta lavande: ona autohtona, prava, zatim hibridna čiji plodovi nisu upotrebljivi te širokolisna. Ona originalna je iz francuske Provanse. Tamošnji je krajolik obasut lavandinim poljima koja se protežu u beskraj, a većina tog teritorija su samonikli grmovi koji prirodno cvjetaju i u srpnju pokazuju svoju najveću raskoš. Njene blagodati koristili su još i stari Rimljani i Egipćani, a u Hrvatskoj su najpoznatija i najstarija polja lavande na našem najsunčanijem otoku, Hvaru, odakle su se proširila i na Istru. Vjeruje se da su stigla upravo iz Francuske još u 18. stoljeću.

Od lavande se tradicionalno izrađuju razni prirodni kozmetički preparati poput šampona, krema i sapuna, ali i eteričnih ulja i mirisnih vrećica. Eterično ulje lavande iznimno je popularno u modernoj aromaterapiji i dragocjen sastojak za umirujuće masaže i opuštajuće kupke. Njegova protuupalna i antibakterijska svojstva posebno vole osobe s osjetljivom kožom jer se smije nanositi direktno na kožu. Osim prepoznatljivog umirujućeg učinka, eterično ulje lavande ublažava tegobe kod PMS-a, tjera stres, nervozu i nesanicu, pa čak i dosadnu migrenu. Također ima pozitivan učinak kod smanjenja bolova i napetosti u mišićima, kao i na razne respiratorne infekcije, kašalj i slično. Na našem području, od lavandinih cvjetova tradicionalno se pravi med koji ima vrlo izražen miris i okus.

Kako biste se i vi opustili i ispunili svoj dom predivnim mirisom cvjetova lavande, posadite je u svom vrtu i ukrasite prostor u kojem boravite divnim ljubičastim cvjetovima.

U nastavku smo izdvojili recept za serum koji između ostalog sadrži eterično ulje lavande i idealan je za bogatu večernju njegu normalne kože.

Serum na bazi eteričnih ulja

2 žlice kokosovog frakcioniranog ulja
3 kapi vitamina E
5 kapi eteričnog ulja smilja
4 kapi eteričnog ulja sandalovine
3 kapi eteričnog ulja lavande

Sve sastojke dodajte u staklenu bočicu s pipetom i promućkajte prije upotrebe.

Ono što svi posebno volimo kod lavande je opojni miris koji nas u trenutku može umiriti tako da će ovaj serum biti idealan korak za njegu prije spavanja.

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!