Migrena – Krije li se uzrok možda u crijevima?

by Dalia Žmegač-Kunić

Ako ste nekad tijekom života doživjeli migrenu, onda i znate kako ste vjerojatno pomislili kako ste spremni učiniti sve da se ona ne ponovi. Nažalost, jako puno ljudi ih doživi i više puta. Žene su posebno izložene migrenama jer su one često povezane uz menstrualni ciklus pa su često prateća pojava PMS-a.

Kada se događaju te ponavljajuće migrene, važno je najprije posjetiti neurologa koji će odrediti postoji li potreba za magnetnom rezonancom mozga. Nažalost, ni dan danas se ne zna točan uzrok migrena, ali postoje pretpostavke kako do njih dolazi i zbog zasićenosti organizma (posebno jetre) toksinima.

Tako se na tržištu javljaju različiti dodaci prehrani koje ćemo vam malo detaljnije predstaviti u nastavku, ali najprije ćemo vas upoznati s nekim karakteristikama migrena.

Naime, ono što treba imati u vidu jeste kako postoji više vrsta migrene, a to su:

  • Migrene bez aure
  • Migrene s aurom
  • Migrene s produženom aurom

Najčešći oblici aure su: scintilirajući skotom (bljeskajuća točkica u vidnom polju), jednostrani ispadi vidnog polja, jednostrani poremećaji osjeta ili motorike u ekstremitetima ili poremećaji govora.

Što uzrokuje migrenu?

Unatoč bolje razumijevanju bolesti posljednjih godina i dalje se ne zna pouzdano što je izaziva. Smatra se da važnu ulogu ima kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika.

Napad migrene također mogu izazvati:

  • Promjene u razinama hormona tijekom ženskog menstrualnog ciklusa
  • Stres
  • Nesanica
  • Propušteni obroci
  • Pušenje ili izlaganje dimu

Migrenu može potaknuti i određena hrana:

– bilo koja prerađena, fermentirana, jako začinjena hrana…
– čokolada, orašasti plodovi, maslac od kikirikija i mliječni proizvodi
– hrana koja sadrži tiramin – uključuje vino, dimljenu ribu, piletinu, jetru, smokve i određeni grah
– voće (avokado, banana)
– meso s nitratima (slanina, salama, suhomesnati proizvodi)
– luk

Dodaci prehrani koji mogu pomoći

OMNi BiOTiC HETOX znanstveno je dokazan ne samo kod migrene, nego i kod depresije i kod METABOLIČKOG SINDROMA.
Ovdje možete pogledati istraživanje provedeno na preko 1000 osoba koje pate od migrena i koje su primijetile poboljšanja. Sada se sigurno pitate kako je moguće da probiotik djeluje na migrene…
Kod preopterećene jetre dolazi do neravnoteže estrogena kojeg metabolizira jetra. A znamo da estrogen utječe na pojavu migrena.

Na zdravlje jetre i njenu funkciju utječe i stanje crijeva. Organizam opterećen toksinima dovodi do neravnoteže crijevne mikroflore. Zato je važno postići crijevnu ravnotežu i jetru i crijeva rasteretiti od štetnih tvari koji ga opterećuju.
Omni Biotic Hetox sadrži sojeve “dobrih”bakterija koji čuvaju zdravlje crijeva i onemogućuju otpadnim tvarima da dospiju u jetru. Tako se postiže stanje hormonalne ravnoteže i smanjenje pojave migrena koje uzrokuju hormoni estrogeni.

Bio-Kult Migréa kapsule dodatak su prehrani s 14 sojeva živih kultura mikroorganizama, magnezijem i vitaminom B6. Magnezij i vitamin B6 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.  Ovaj dodatak prehrani također djeluje na crijevnu ravnotežu, a iznad smo objasnili zašto je to ustvari toliko važno.

Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Za početak svakako možete provjeriti status navedenih vitamina i minerala, ali i isprobati dodatke prehrani. U svakom slučaju, s obzirom da godinama slušamo kako je migrene nemoguće pobijediti, vrijedi isprobati sve opcije jer možda jedna od njih bude prava za nas. Sretno!

Moglo bi vas zanimati i: Glavobolja se nekad možete riješiti i bez tableta, evo nekih načina

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!