Ako vam se događa nešto od ovog, vrijeme je za pregled očiju…

by Anđela Sabranović
pregled očiju

Zdravlje očiju je nešto o čemu puno ne razmišljamo, sve dok ga, naravno, ne izgubimo. Danas čak 60% svjetske populacije treba korekciju vida, ali mnoge poteškoće je moguće izbjeći, ako reagiramo na vrijeme.

Oftalmološkim pregledom identificiraju se i prate promjene vida. Redoviti očni pregled je ključan za rano dijagnosticiranje bolesti oka, te za korekciju vida. Zato smo u nastavku izdvojili nekoliko znakova koji vam poručuju da je vrijeme za pregled očiju.

Uočili ste kako vidite lošije prilikom noćne vožnje

Ako niste sigurni imate li doista problem s noćnom vožnjom, jednostavno testirajte možete li vidjeti jasno druge automobile i prometne znakove. Ako uočite da ih ne vidite jasno, ne tješite se često neuvjerljivim objašnjenjima nego se odmah naručite na pregled.

Migrene ili glavobolje

Sigurno ste nekad čuli kako snažne glavobolje mogu biti jedan od prvih znakova da je vrijeme za pregled očiju. Ako imate iznenadne migrene koje se učestalo javljaju jedan od prvih koraka bi svakako trebao biti pregled očiju.

Iznenadna osjetljivost na svjetlost

Nema osobe kojoj je uvijek ugodno iz mračnog prostora izaći na svjetlo, ali ako ste primijetili da vam to izuzetno smeta i to iznenada, postoji mogućnost da se radi o infekciji oka ili abraziji rožnice tako da svakako zakažite pregled.

Povremene smetnje u vidu

Možda s vremena na vrijeme primijetite neke pulsirajuće čestice. To je jedan od znakova koji ne smijete zanemariti jer može upućivati na probleme s mrežnicom. Zato se svakako odmah naručite na pregled.

Stalni osjećaj zamora oka

Osjećaj zamora očiju je svima nažalost dobro poznat zbog pretjerane izloženosti ekranima. Ipak, ako taj osjećaj traje duže od tri dana i ne prestaje čak ni poslije odmora, može biti znak očne infekcije.

Zamagljen vid ili problem s fokusiranjem

Ovo je jedan od znakova kojem treba ozbiljno pristupiti jer može biti prvi znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Škiljenje

Škiljenje je prva reakcija organizma na problem s vidom isto kao i žmirkanje. Na taj čin na neki način smanjuje se ulazak svjetlosti u oko čime se smanjuje rasipanje svjetlosti i to nam daje privid da vidimo bolje nego što zaista vidimo. Škiljenje je obično prvi znak da će vam biti potrebne naočale.

Ako ste se prepoznali u navedenom, svakako dogovorite već danas pregled. Ako pak nemate nekih očitih problema, preporučuje se da u svojoj odrasloj dobi kod oftalmologa odlazite svake dvije godine, do 60. godine, a kasnije i češće, jednom godišnje.  Briga o zdravlju kako očiju tako i cijelog tijela je jedan od prvih dokaza da doista volite sebe, a svi već znamo da je to preduvjet i za ljubav prema drugima. Zato pregledu očiju, ali i ostalim pregledima pristupite odgovorno.

Moglo bi vas zanimati i: Kada ste posljedni put posjetili oftalmologa?

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!