Kada ste posljednji put posjetili oftalmologa?

by Dalida Tomek

Odlaske liječniku i stomatologu ubrajamo u sastavne dijelove brige o vlastitom zdravlju. Međutim, valja se zapitati na koje mjesto smo stavili odlazak oftamologu i redovan pregled zdravlja očiju. Mnogi ljudi zanemaruju odlazak oftalmologu sve dok se za to ne javi potreba zbog pogoršanja vida ili nekih drugih komplikacija. Nažalost, u nekim slučajevima može biti već kasno, a redovni pregledi su ti zbog kojih se na vrijeme mogu prepoznati promjene i spriječiti njihov daljnji razvoj. U obzir moramo uzeti i svakodnevno druženje s ekranima, prijenosnim računalima i pametnim telefonima, koji također utječu na zdravlje naših očiju.

Očne bolesti nisu rijetkost i često mogu ostati nezapažene i razvijati se do ozbiljnijih stupnjeva zbog toga što obično u početku nemaju golim okom vidljive simptome. Stoga, kako bi se osiguralo zdravlje očiju, od iznimne je važnosti redovan posjet oftamologu. Oftalmolozi pod pojmom redovnog pregleda podrazumijevaju i naglašavaju važnost pregleda barem jednom godišnje. Osim toga, primijetite li promjene dioptrije ili neke druge smetnje, odmah biste se trebali konzultirati s oftalmologom kako bi se posljedice smanjile i držale pod kontrolom. Za vrijeme redovne kontrole oftalmolozi provjeravaju oštrinu vida, percepciju dubine te poravnjanje i kretanje očiju. Dodatno se koriste i kapima za oči koje djeluju na proširenje zjenica kako bi imali jasan uvid u potencijalne zdravstvene probleme. Vaš oftalmolog također može uočiti i ozbiljne promjene poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa, ponekad i prije nego što tu promjenu primijeti liječnik.

 

Koje se bolesti mogu razviti?

Siva mrena ili katarakta

Riječ je o zamagljivanju prirodno bistre leće oka što dovodi do smanjenja vida. Siva mrena se obično sporo razvija i može zahvatiti jedno ili oba oka. Vodeći je uzrok gubitka vida u svijetu, a redovni pregledi mogu pomoći u njezinom otkrivanju u najranijoj fazi.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija obuhvaća štećenje mrežnice koje je uzrokovano komplikacijama dijabetesa, a ako se ne liječi može dovesti do gubitka vida. Međutim, 90 % slučajeva gubitaka vida uzrokovanog ovom bolešću moguće je spriječiti redovnim pregledima.

Glaukom

Vidni živac oka od vitalnog je značaja za vid, a glaukom je bolest koja ga oštećuje. Oštećenje je često uzrokovano vrlo visokim tlakom u oku, a u ranijim fazama simptomi izostaju pa je moguće razvoj bolesti otkriti isključivo odgovornim odlascima na preglede.

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija jedan je od vodećih uzroka gubitka vida kod osoba u dobi iznad 55 godina. Može dovesti do zamagljenog vida ili praznine u sredini vidnog polja, a obično ne zahvaća periferni vid. Vid slabi postupno, a postupno slabljenje vida može otežati aktivnosti poput vožnje ili čitanja. Pravovremeno liječenje može pomoći da se simptomi bolesti stave pod kontrolu te spriječi daljnje slabljenje vida.

Rano otkrivanje i pravodobno liječenje navedenih bolesti vrlo je važno, a prošireni očni pregledi vida mogu pomoći i u otkrivanju novih očnih bolesti što u konačnici može spriječiti gubitak vida i razvoj ozbiljnih bolesti oka. Imperativ bi trebao biti na redovnim pregledima, prema uputama oftamologa.

Moglo bi vas zanimati: Što vaš zadah govori o zdravlju?

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti