Filmovi s kojima slavimo ljubav – prema životu

by Anđela Sabranović

Istražujući što Google nudi s popisa feel good filmova, u kojima je ljubav glavna karika, prvenstveno ljubav prema sebi, stalno su iskakali jedno te isti (dosadni) naslovi filmova – od Zgodne žene do Plavuše s Harvarda, čak i dobra „Amelie“, pa do najnovijeg uratka „La la landa“ koji možda i nije tako loš, ali naprosto previše pjevanja i plesanja, po mom ukusu.

Možda sam se s prijedlogom filmova u nastavku uspjela malo odmaknuti od klišea, a možda i nisam. To opet zavisi od svačijeg osobnog ukusa. Ali sigurno nešto lijepo, pozitivno, inspirirajuće, toplo ili životno pronaći će svatko u njima. Neki od njih slave život, neki imaju inspirirajuće poruke, neki nešto treće – nadam se da ćete uživati u njima dok malo zastanete kako bi slavili ljubav – prema životu.

A good year

 „Vino će ti sa svakim gutljajem šaptati u ustima, govoreći potpunu istinu“ – rečenica je koju je Maximilianu davno rekao ujak Henry, još dok je Max bio dječak, a ujak uzgajao vinograd i proizvodio savršeno vino. Naslijedivši ujakovo imanje nakon njegove smrti, s Maxom ćemo se tako prebaciti iz pete u prvu brzinu i podsjetiti zašto je vrijedno živjeti život. Jer nije sve u novcu i velikom korporativnom poslu koji je Max dobro „igrao“. Dobra godina (naziv filma), vino koje je rodilo, život vrijedan življenja i predivan posjed u Francuskoj – sve to pronaći ćete u ovom filmu.

Film „Dobra godina“ iz 2006. godine u režiji poznatog Ridley Scotta temelji se na istoimenom romanu britanskog pisca Petera Maylea. I nimalo nije zastario, ako mene pitate. Preporučujem ovaj film za opuštanje i onaj osjećaj topline oko srca.

Paris can wait

Kao što vrijeme može čekati tako i „Pariz može čekati“. Film Eleanor Coppole, supruge F. F. Coppole, prozračan je i zabavan film koji vas vodi putevima predivne Francuske, od Cannesa do Parisa, baš kao i Anne glavni ženski link kojeg glumi Diane Lane.
Anne je na raskrižju svog života. Dugo u braku s uspješnim i motiviranim filmskim producentom koji ne pridaje pažnju svojoj supruzi, neočekivano se  nađe na putu automobilom do Pariza s poslovnim suradnikom svog supruga, koji ju ustvari vodi putevima otkrivanja same sebe… da se podsjeti što želi, u čemu uživa… Osim što se kroz ovaj film svi zajedno zabavljamo zajedno s glavnim likovima, predivnim krajolicima i šarmantnoj francuskoj gastronomskoj ponudi, na kraju filma radi se o tome da je Ann shvatila da mora poduzeti sljedeći korak u svom životu. Njezin muž je neće automatski usrećiti, kao što je neće automatski usrećiti niti novi Francuz u njenom životu. Zaključak je da morate sami preuzeti inicijativu i napraviti sljedeći korak ako želite više i bolje u svom životu, a sve to uz zabavu, humor, predivne krajolike i uvijek simpatičnu Diane Lane.

The Secret Life of Walter Mitty

Film prati neprilagodljivog sanjara po imenu Walter Mitty u njegovoj potrazi za nestalim negativom i njegovim nedostižnim fotoreporterom za posljednje tiskano izdanje časopisa Life. Ono za čim je Walter zaista u potrazi, bježeći od svog bezličnog anonimnog života, je svijet fantazija ispunjen junaštvom, romantikom i akcijom. I to mu uspijeva.

Tajni život Waltera koji je postao istinit naučio ga je da stvarno živi svoj život. Ne tako tajno značenje „Tajnog života Waltera Mittyja“ je ne dopustiti da vas strah od onoga što drugi misle ili vlastiti strah spriječi u jurenju za vašim snovima. Opuštanje, zabava i lakoća uz otkrivanje života kakav želi živjeti garantirano je uz zabavnog Bena Stillera koji glumi Walter Mittya.

A thousand words

Što biste vi rekli da vam je ostala mogućnost do kraja života izgovoriti samo tisuću riječi?!
Film krije u sebi puno lekcija, od toga da ne govorimo olako stvari drugome, da ne budemo negativni, da otpustimo ljutnju, više pažnje posvećujemo svojim bližnjima itd.
Eddie Murphy je vjerojatno bio najbolji kandidat za ovu ulogu s obzirom na njegovu sposobnost „brbljanja“ a koju tumači i kao glavni karakter u filmu. Književni agent Jack McCall koristi svoj “dar brbljanja” kako bi dobio razne ponude za knjige, a svoj dar iskorištava i u drugim životnim situacijama, sve dok ne sretne New Age gurua za samopomoć dr. Sinju nakon čijeg susreta se misteriozno pojavljuje Bodhi drvo u Jackovom dvorištu.
Poput nekog prokletstva bačenog na Jacka, za svaku njegovu izgovorenu riječ sa stabla otpadne list. Kad drvetu ponestane lišća, umrijet će, kao i Jack. Kako je riješio zagonetku i povratio svoj život, svakako se isplati pogledati.

Moglo bi vas zanimati i: Volite filmove s inspirativnim ženskim likovima? Imamo 4 preporuke na Netflixu

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram

Video: YouTube

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!