Jutarnja šetnja – evo zašto treba postati dio vaše svakodnevice

by Anđela Sabranović

Fizička aktivnost odmah ujutro ne zvuči baš kao najprivlačnija opcija, barem ne velikoj većini ljudi. Ipak, jutarnja šetnja po susjedstvu ili do posla ako ne radite toliko daleko od doma nosi jako puno benefita – kako za naše fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Ako u blizini imate šumu, onda ćete dobiti i još više prednosti iz ove rutine. Evo zašto bi šetnja definitivno treba postati dio vaše svakodnevice.

Imat ćete više energije tijekom dana

Istraživanja pokazuju da osobe koje dnevno hodaju 20 i više minuta na svježem zraku imaju više energije od onih koji to ne čine. Čak je jedno malo istraživanje pokazalo kako šetnja može razbuditi učinkovitije od šalice kave. Zato sljedeći put kada se probudite bezvoljni i umorni, jednostavno – krenite u šetnju.

Popravit će vaše raspoloženje

Šetnja doista pozitivno utječe na raspoloženje, smanjuje anksioznost, poboljšava sliku o sebi, umanjuje osjećaj umora. Kako biste doista živjeli sve benefite jutarnje šetnja, bilo bi idealno da ona traje 20 do 30 minuta najmanje pet puta tjedno.

Pomaže vam riješiti se suvišnih kilograma

Jutarnja šetnja vam doista može pomoći da izgubite suvišne kilograme jer šetajući 30 minuta, gubite 150 kalorija što svakako nije zanemarivo. Ako je kombinirate sa zdravom prehranom i treningom snage, možete ostvariti vrhunske rezultate.

Odlična je za vaše zdravlje

Redovna šetnja ima mnoštvo benefita za vaše zdravlje, između ostalog odlična je za jačanje imuniteta, ali i služi kao prevencija za različita stanja kao što su bolesti srca i različite vrste tumora. Ako već imate dijabetes šetnja može djelovati na snižavanje razine šećera u krvi.

Bolja fokusiranost

Jedno istraživanje je dokazalo kako jutarnja šetnja unapređuje kognitivne funkcije, pa ćete tako nakon nekog vremena primijetiti kako imate jasnije misli, ali i bolje ste fokusirani tijekom dana.

Šetnja može djelovati poticajno i na vašu kreativnost jer boravak na svježem zraku potiče protok ideja, zbog čega ćete doći na ideju za rješenje određenih izazova s kojima se susrećete u svakodnevici.

Bolji san

Malo istraživanje provedeno 2017. godine je potvrdilo kako su osobe koje su imale poteškoće sa spavanjem, znatno bolje spavale kada su u svoju rutinu uvrstile jutarnju šetnju. Potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdio razlog ove povezanosti, ali u svakom slučaju vrijedi pokušati, zar ne?!

Trikovi uz koje će jutarnja šetnja postati dio vaše rutine

  • Večer prije pripremite odjeću
  • Probudite se 30 minuta ranije kako biste imali barem 20 minuta za šetnju
  • Razmislite gdje u blizini naselja imate park ili još bolje šumu za šetnju
  • Za dodatnu motivaciju uključite neku dragu osobu u svoje šetnje

Sada kada znate koliko je jutarnja šetnja korisna za vas, pokušajte je uvrstiti u svoju svakodnevicu. Na kraju krajeva, tako ćete barem dobiti neko dodatno vrijeme za sebe, a toga nam nikad nije previše.

Moglo bi vas zanimati i: 5 aktivnosti zbog kojih možda imate poteškoća sa spavanjem

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!