5 razloga zašto su Brijuni idealna slow living destinacija

by Dalia Žmegač-Kunić

Onaj tko je barem jednom posjetio neki od naših prelijepih otoka i doživio tu nevjerojatnu atmosferu otočke čarolije, sasvim sigurno će se složiti da je jako teško odabrati koji od njih je najidealnija destinacija za godišnji odmor. Koji god odabrali, sigurno nećete pogriješiti, no jedan od njih koji se jako ističe definitivno su neponovljivi Brijuni koji ujedno imaju titulu i nacionalog parka.

Brijuni se zapravo sastoje od 14 otoka i otočića i nalaze se na zapadnoj obali Istre. Najljepši i najposjećeniji od njih je Veliki Brijun na kojem ćete naći brojne životinje poput jelena lopatara, slonova, zebri i raznih vrsta ptica, a na njemu se nalazi i poznato stablo masline koje slovi kao jedno od najstarijih na Sredozemlju. Na sjevernom dijelu Velikog Brijuna naći ćete safari-park u kojem šeću deve, ljame, poznata slonica Lanka, zebre i nojevi. Do Brijuna je lako doći, a to možete učiniti brodom iz malog mjesta Fažana. Vožnja traje petnaestak minuta, a brodić vozi do luke Veli Brijun odakle dalje možete turističkim vlakićem.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Toliko je još razloga koji ih čine tako zanimljivima i predivnima, a neke od njih smo popisali kako bismo vam približili ideju Brijuna kao idealne slow living destinacije.

Pronalazak unutarnjeg mira

Ako tragate za idealnom ljetnom destinacijom na kojoj ćete moći uživati u prirodi i unutarnjem miru za kojim žudite cijele godine, osjetit ćete sve to čim kročite na brijunsko tlo. Osim posebnog sklada flore i faune koji vlada otocima, cjelokupan koncept turizma napravljen je tako da odiše jednostavnošću, svjesnim uživanjem i dubokim opuštanjem. Jedna od staza nosi naziv „Staza dobrih vibracija“ i tako dodatno zaokružuje cijelu ovu priču.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Zbogom stresu

Uz nezaboravna iskustva poput proučavanja stoljetnih biljaka i istraživanja safari-parka, pogled na more i zelenilo otoka istoga će vas trena udaljiti od svih briga i natjerati da stres i napetost ostavite za neka druga vremena. Na Brijunima je odmor zaista odmor bez svih nepotrebnih distrakcija koje moderno doba i digitalizacija donose.

Za svakoga ponešto

Slow living koncept, između ostaloga, u fokus stavlja jednostavnost i minimalizam, a na Brijunima se sve to itekako živi i prakticira. Ova destinacija jednako je idealna za bijeg od svakodnevice za zaljubljene parove željne mira i drugačijeg koncepta ljetovanja, za obitelji s djecom željne različitih sadržaja te za solo putnike kojima je cilj ljetno istraživanje skrovitih lokacija i kvalitetan odmor.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Kreativnost i rad na sebi

Na Brijunima osim bogatih sadržaja za turiste zapravo možete raditi mnogo toga u vlastitom aranžmanu. Dok istražujete arheološku i kulturno-povijesnu baštinu, podmorje i otočnu floru i faunu, nećete moći zaobići brojna otkrića i spoznaje koje će biti dio kvalitetnog rada na sebi. Ako imate posebnu strast za kreativne pustolovine poput fotografiranja, slikanja ili pisanja, ova lokacija će vas definitivno nadahnuti na svim razinama. Uz prirodni sklad imat ćete priliku za edukaciju na poseban način, a prakticiranje vježbi disanja jutrima uz more donijet će predivnu harmoniju vašem duhu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Avanturizam i održivost

Na otoku nisu dozvoljeni automobili, osim električnih motornih vozila koja su idealna za obitelji s djecom ili osobe s invaliditetom. Ukoliko ste ljubitelj istraživanja prirode biciklom, Brijuni će probuditi vaša osjetila na zaista poseban način. Uz to, svoj avanturistički duh možete nahraniti ronjenjem, igranjem tenisa i/ili golfa, kao i iskustvom kina pod zvijezdama.

Moglo bi vas zanimati i: Otkrijte 3 najbolje plaže za djecu koje imaju i dosta hlada

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Instagram, https://www.np-brijuni.hr/

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!