Imamo savršeni vikend itinerar za istraživanje unutrašnje Istre

by Anđela Sabranović

Toplije vrijeme nas potiče da krenemo na izlete u prirodu i na more, a ako niste sigurni gdje ići sljedeće, donosimo vam savršeni itinerar za aktivan vikend u Istri. Iako volimo odlazak na more, jednako nas veseli i istraživanje unutrašnje Istre koja je prepuna predivnih brežuljaka sa još ljepšim pogledom, raznim stazama za planinarenje, penjanje, hodanje, mnogim slapovima i slično.

A uglavnom možete u jednom danu obići i po nekoliko tih predivnih lokacija jer je sve dosta blizu. Baš zbog toga unutrašnja Istra je savršena za vikend izlet prepun aktivnosti i uživanja u prirodi, najfinijim istarskim jelima i razgovorima s divnim ljudima.
Od pitoresknih mjesta u unutrašnjosti do gradova na obali, zadivljujuća priroda, čisto more, bogata kulturna baština te neopisivo dobra hrana i vino, Istra je regija koja uistinu ima sve. Za koji god tip odmora se odlučite, u Istri ćete pronaći sve što vam treba. Ovaj put smo se umjesto obalnih destinacija, posvetili unutrašnjoj Istri i napravili plan što sve možete obići u
jednom vikendu.

Staza sedam slapova

U subotu ujutro zaputite se na Stazu sedam slapova. Radi se o jednoj od najljepših planinarskih staza u Istri koja će vam pokazati razne ljepote cijelim putem. Ova kružna staza je duga oko 15 kilometara i počinje u malom mjestu Sveti Ivan pored Buzeta. Ako vam se ovo čini previše, možete odraditi šetnju i u dva navrata, prvi put počevši s jedne strane, a drugi put s druge strane ove kružne staze. Hodajte koliko možete pa se vratite, pa isto napravite i drugi put. U svakom slučaju isplati se proći cijelu stazu i uživati svim predivnim prizorima koje pruža. Ako odradite cijelu stazu, osim sedam slapova, putem ćete naići i na
okna starih rudnika ugljena, Napoleonov most i proći kroz Kotle, staro selo koje je posljednjih nekoliko godina postalo popularno izletište zahvaljujući vrlo fotogeničnim malim vapnenim bazenima.

Spavanje u Humu

Poznat kao i najmanji grad na svijetu, Hum je jedno predivno i šarmantno mjesto idealno za odmor i slow living. Čitav grad možete obići u samo 15ak minuta, no u njemu možete uživati satima. Istražite ga u potpunosti, posjetite sve suvenirnice i isprobajte domaće specijalitete, a pogotovo bisku po kojoj je poznat. Posjetite crkvu, prošećite oko cijelog grada i završite
večer u jedinoj konobi sa predivnim pogledom na zalazak sunca i fenomenalnom domaćom hranom. Hum je idealna lokacija za ovaj izlet jer se nalazi u blizini svih lokacija koje preporučamo posjetiti, a ujedno je i sam izuzetna destinacija koja pruža jedinstveno iskustvo.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Upoznaj Balkan (@upoznajbalkan_)

Kotli

Ako prvi dan niste odradili cijelu stazu Sedam slapova, drugi dan je idealan da posjetite Kotle, malo napušteno selo s predivnim prirodno oblikovanim vapnenim bazenima. Ovo istarsko selo je naziv dobilo zahvaljujući rijeci Mirni koja je u kamenom vapnencu napravila kotle. Ovi vizualno privlačni mali bazenčići su i razlog zbog kojeg u zadnjih nekoliko godina
sve više ljudi posećuje ovu destinaciju. U Kotlima se nalazi i restoran gdje možete predahnuti, nešto pojesti i popiti prije nego što nastavite dalje.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli JOVANA&MILAN (@us.two.and.the.view)

Zarečki krov

Nakon što ste obišli Kotle, treba vam samo pola sata do Zarečkog krova, jedne od najzanimljivijih prirodnih atrakcija doline Pazinčice. Ovo je zapravo jedna prostrana pećina koja podsjeća na krov iznad koje rječica Pazinčica u svom toku stvara desetak metara visok vodopad i jezero skoro deset metara dubine. Ljeti je idealno mjesto za ohladiti se u središnjoj Istri, a mnogi Pazinjani tu dolaze u šetnje, pecanje, skakanje u vodu i piknike. S obzirom da ljeti bude dosta gužve, idealno vrijeme za posjetiti ovo mjesto je baš sada u proljeće.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli VisitIstria (@visitistria)

Moglo bi vas zanimati i: Tražite ideju za vikend izlet u prirodi? Gorski kotar ima sve što vam treba

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Tina Sarajlić, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!