Tražite ideju za vikend izlet u prirodi? Gorski kotar ima sve što vam treba

Donosimo nekoliko predivnih lokacija za vikend izlete

by Anđela Sabranović

Bilo da tražite aktivni odmor ili meditativni mir, izlet u Gorski kotar vam pruža sve. Istražite njegovu fascinantnu prirodu prepunu rijeka, planina i jezera, udahnite svježi zrak, odsjednite u planinskim kućama okruženim prirodom i kušajte autentičnu kuhinju inspiriranu lokalnim namirnicama. S dolaskom proljeća vraća nam se i želja za izlascima van, planinarenjem i istraživanjem prirode. Vikende sve češće koristimo za jednodnevne ili vikend izlete, a u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kamo se zaputiti sljedeći put kada krenete na izlet.

Kanjon Kamačnik

Ovo mjesto kao da je postalo sve popularnije u zadnjih par godina, ali sigurno ima još mnogo onih koji ga nisu stigli istražiti. Kamačnik je 3,2 kilometra dug desni pritok rijeke Dobre, a onaj najatraktivniji kanjonski dio je dug oko 1 kilometar. Staza kroz kanjon rječice Kamačnik započinje na samom ušću Kamačnika u rijeku Dobru gdje je smješten i istoimeni ugostiteljski objekt pored kojeg ćete pronaći i parking. Šetnja stazom u jednom smjeru će trajati oko 45 minuta, a putem ćete uživati u pogledu na kristalno čistu rijeku, naići na bogatu vegetaciju zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i hodati preko drvenih mostića koji su posebna atrakcija. Svaki metar toka te prekrasne tekućice drugačiji je od prethodnog, a prolazeći djelomično i po stjenovitim rubovima stići ćete do izvora, malog jezerca plavozelene boje. Putem možete stati i uživati u pikniku uz rijeku ili na kraju šetnje isprobajte domaću kuhinju u lokalnom restoranu.

Foto: Tina Sarajlić
Foto: Tina Sarajlić
Foto: Tina Sarajlić

Čogrljevo jezero

Samo 20 minuta od Kamačnika nalazi se i predivno Čogrljevo jezero, pa u jednom danu stignete istražiti obje lokacije. Ovo jezero jedno je od najljepših malih goranskih jezera, a smješteno je u podnožju brda uz rub crnogorske šume koja daje posebnu svježinu i mir. Jezero je nastalo zahvaljujući obitelji Vučinić (Čogrlja) koji su davne 1919. godine sagradili branu i ukrotili izvor Studeno vrelo. Izvor Čogrljevog jezera sačinjava pet malih izvora, koji se slijevaju u jezero. Postojeći slap Vede stvara akumulacijsko jezero nekada korišteno za pogon male pilane i mlina. Šetnica oko jezera smještena uz rub mirisne crnogorske šume pruža mogućnost obilaska i samih izvora. Pokraj jezera se nalazi i malena špilja o kojoj postoji legenda koja kaže da je za vrijeme kolere, jedna žena sanjala da treba piti vodu iz špilje i paliti smreke četine, te nakon što su ljudi tako i učinili, kolera je prošla.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Geografski front (@geografski_front)

Zeleni vir i Vražji prolaz

U blizini Skrada, samo pola sata od Čogrljevog jezera, smještene su još dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje poznato kao Vražji prolaz i Zeleni vir. Zbog njihove izuzetne ljepote i geološke vrijednosti, izletište je 1962. godine proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom. Osim prirodnih vrijednosti u ovom je području smještena je i prva hidroelektrana ovog kraja sagrađena 1921. godine. Dug oko 800 metara, Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara. Na pojedinim dijelovima širok je svega 2 metra što je posljedica djelovanja vode koja je tisućama godina izjela kamen i napravila neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa, a cijelim putem ćete nailaziti na mnogo mostića i galerija. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se otvor u stijeni, 14 metara iznad potoka Jasle, gdje je ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji. Nakon što se vratite natrag istim putem, uputite se prema Zelenom viru koji se nalazi iznad hidroelektrane Munjara, prve hidroelektrane Gorskog kotara i druge u Hrvatskoj. Ova zadivljujuća 70 metara visoka stijena se osovila između dva šumovita obronka, dok se s vrha stijene obrušavaju dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. U špilji se nalazi jezerce smaragdno zelene boje, te kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor, Zeleni vir, dubine je oko 50 metara i nalazi se na špilje. Ime je dobio po boji jezerca koje stvara, a po njemu je dobio ime i sam slap.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jakov Roško (@jakovrosko)

Sve navedene lokacije su savršene za jednodnevni izlet, a s obzirom na to da su šetnje dosta jednostavne i nezahtjevne, idealne su za svakoga bez obzira na razinu sportske kondicije.
Pobjegnite iz gradske vreve na dan, uživajte u mirisima i zvukovima prirode, udahnite svježeg zraka i napunite baterije. Šetnja u prirodi je zaista jedan od najboljih načina da se dobro osjećate, riješite stresa, razgibate i opustite.

Moglo bi vas zanimati i: Prvosvibanjski odmor u termalnoj oazi udaljenoj sat vremena od Zagreba nam zvuči tako dobro

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Tina Sarajlić, Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!