Kako se pripremiti za planinarenje u jesen?

by Lucija Biondić

Dok su neka pravila za odlazak u planinu univerzalna i cjelogodišnja, postoje i ona koja ovise o godišnjim dobima. Kako se pripremiti za planinarenje u jesen i na što sve treba obratiti pažnju prije odlaska u brda ovih dana, na jednom je mjestu sažela Gušterica.

Veli se: “Ako vam je zimi hladno, a ljeti vruće, onda i niste planinari.” Iako mi je najdraže doba godine za hodanje po brdima kraj proljeća i početak ljeta (u brdima bih najradije provela posve budna cijeli lipanj) i jesen ima svojih ljepota. I danas kad zatvorim oči vidim sve nijanse jedne jeseni u Skradu iznad Vrajžeg prolaza, sliku koja mi se utisnula u pamćenje krajem prošlog stoljeća, na jednom srednjoškolskom izletu. Žuta, smeđa, oker, crvena, narančasta… Tople boje jeseni na zagasitom jesenjem suncu i danas su jednako žive u mom sjećanju kao i prije gotovo 30 godina.

Mir i tišina na stazi, jer je manje ljudi, najljepše vizure i šuštanje lišća čine jesen jako atraktivnom za planinarenje. Zadnji su dani za guštati u sunčevim zrakama prije duge hladne i mogućr tmurne zime, pa ne odustajte od boravka u prirodi. Samo se dobro pripremite, jer jesenja planinarenja imaju svojih zamkica. Na što sve treba obratiti pažnju idete li u brda ovih dana?

Muhara na Žumberku (Amanita muscaria, L.)

Kratki dani

Od jesenskog ekvinocija ili ravnodnevnice (koji se vrti oko 21. rujna i označava početak jeseni) noć se produžuje, a dani postaju sve kraći. Kasnije će se razdaniti i ranije će pasti mrak što znači kako treba dobro isplanirati rutu i birati bliže i kraće ture. Bili iskusan planinar ili ne, hajk prilagodite najslabijem pojedincu u ekipi. Ne dovodite nikoga u opasnost. Sa sobom obavezno ponesite čeonu lampu ili baterijsku svijetiljku. U ruksak ubaciti i dodatnu odjeću, jer će sa zalaskom sunca i temperatura osjetno pasti. Zauzvrat uživat ćete u spektakularnim zlaćanim jesenskim zalascima sunca, a možda naiđete i na koju divlju životinjicu koje u sumrak postaju aktivnije.

Iznenadna promjena vremena

Vrijeme u jesen zna biti prilično promijenjivo, pa je potrebno u ruksaku ponijeti dodatnu opremu. I sama sam se nedavno uvjerila kako se četiri godišnja doba mogu promijeniti u jednom danu. I to na planini u zaleđu Rijeke. Sunčano i toplo vrijeme vrlo su brzo zamijenili tamni oblaci, bura i kiša. Da sam ostala još malo dulje, možda bih dočekala i snijeg. Provjerite vremensku prognozu prije odlaska u planinu, no neka vam ne bude teško u ruksak staviti topliju i osobito vodootpornu odjeću. Mokra odjeća snizit će vašu tjelesnu temperaturu i postat će vam hladno.

Jesenski vidici upotpunjeni su zvučnom kulisom – šuštanjem lišća

Slojevito odijevanje

Jesen već u samom startu znači niže jutarnje temperature, a i veća je temperaturna razlika između dana i noći nego u toplijem dijelu godine. Slojevito odijevanje pomoći će da vam tijekom cijelog planinarenja bude toplo. Prilikom uspona skinite višak odjeće, jer ćete se sigurno zagrijati. No čim stanete ili na povratku, zasigurno ćete se ohladiti. Tad je vrijeme da izvadite dodatne slojeve iz ruksaka. Birajte više tanjih slojeva s kojima ćete lakše regulirati tjelesnu toplinu. U ruksak ubacite i rukavice i kape ili buffove. I imajte uvijek rezervne čarape sa sobom. Nema ništa iritantnije nego hodati u mokrim čarapama. Ostanite suhi i bit će vam toplije.

Ponesite dovoljno tople tekućine

Umjesto 2 litre hladne vode koliko ste ljeti nosili u planinu, sad ponesite topli čaj. U hladnijim danima neće vam trebati toliko tekućine koliko popijete ljeti, no topli čaj će vas itekako ugrijati kad stanete ili zapuše vjetar. Neka vam se u ruksaku nađe i nešto slatko što će vam podići razinu šećera u krvi i ugrijati vas. Čokolada i orašasti plodovi bit će sjajan odabir.

Planinarenje je gušt, a ne forsiranje

Dodatna oprema

Vjerujem kako u planinu nikad ne idete bar bez osnovne prve pomoći, no u ovim jesenskim danima obavezno ponesite i termofoliju, odnosno termo pokrivač za preživljavanje, koja će u slučaju nesreće utopliti unesrećenog. Spominjala sam već i čeonu lampu i(li) baterijsku svjetiljku. Ne idite bez njih i napunite ih 100% prije svakog odlaska u planinu. Nije na odmet ponijeti i rezervne baterije. Naime, pri nižim temperaturama baterije se brže prazne, pa je dobro imati dodatne. U automobilu ostavite i rezervnu obuću, jer je velika vjerojatnost da ćete nakon kišnih dana naletjeti i na blatnjave staze.

Vjerujte svom instinktu

Ako se ne osjećata 100% sigurni za hajk, nemojte ići. Planinarenje je gušt, a ne forsiranje, pa ako ste raspoloženi za ostati doma pod dekicom, ostanite. Ako pak idete, uputite nekoga u svoj plan, kad krećete, kuda namjeravate ići i kad otprilike očekujete da ćete se vratiti.

I na kraju uživajte u planini  do zime. A onda? Onda ću vam pisati o tome kako se pripremiti za zimsko planinarenje 😊

Gušterica

Moglo bi vas zanimati: Prirodni resursi: Znate li kojih šest prirodnih resursa najviše iskorištavamo?

Tekst & fotografije: Lucija Biondić aka Gušterica

Možda će vam se svidjeti