Prirodni resursi: Znate li kojih šest prirodnih resursa najviše iskorištavamo?

by Lucija Biondić

Znate li koji su to prirodni resursi koje najviše iskorištavamo? I samo je pitanje vremena kad ćemo ih potpuno iscrpiti!

Kad govorimo o zaštiti okoliša često se spominju i prirodni resursi koji se manje ili više kontrolirano iscrpljuju. No što su zaista resursi i jesu li neiscrpni ili ćemo jednom ‘potrošiti’ sva prirodna bogatstva koja nam je priroda osigurala…

Prije svega, riječ resurs dolazi iz francuskog jezika i označava izvor ili sredstvo. Mi ga definiramo kao sinonim za raspoloživa sredstva, vrijednosti, zalihe i mogućnosti. Prirodni resursi, oni koji nas najviše zanimaju, jesu prirodna bogatstva poput zraka, voda, šuma, hrane, biljaka, životinja, ruda, minerala… Možemo govoriti o prirodnim bogatstvima neke zemlje ili cijele planete.

Do 2025. godine 1/4 svjetskog stanovništva živjet će u zemljama koje oskudijevaju pitkom vodom (Foto: Wil Stewart / Unsplash)

Neki od ovih resursa imaju ekonomsku vrijednost, poput plina, nafte ili ruda, dok se druge ne mogu kupiti novcem. One možda nemaju ekonomsku vrijednost, no upravo o njima ovisi život na zemlji. U slučaju kad su ti resursi i neobnovljivi, valja biti posebno pažljiv u njihovu korištenju. S druge strane, svjetska populacija je sve brojnija, pa se procjenjuje da nas je danas na Zemlji 7,8 milijardi i potreba za korištenjem ovih resursa sve je veća.

Koji su to prirodni resursi koji se najviše koriste i na koje bi valjalo obratiti pažnju?

1. VODA

Voda je na prvom mjestu – već i djeca vrtićke dobi znaju kako bez vode nema života. Više od 97% vode na Zemlji čine mora i oceani. Što znači kako za korištenje imamo manje od 3% ukupne svjetske količine voda. Veliki dio te vode, čak 70%, ‘zarobljen’ je u vječnom snijegu i ledu, pa nam na raspolaganju ostaje oko 200.000 km³ slatkovodnih tokova, izvora… Ne čudi stoga bojazan da bismo mogli potrošiti sve izvore pitke vode. Naime, prema nekim projekcijama, do 2025. godine čak će 1,8 milijardi ljudi (ili više od ¼ svjetskog stanovništva!) živjeti u zemljama koje ozbiljno oskudijevaju pitkom vodom.

2. NAFTA

Sreća je da se svjetske industrije okreću i drugim izvorima energije, no nafta je još uvijek značajni prirodni resurs o kojemu ovise mnoge. U prvom kvartalu 2021. godine otkriveno je 1,2 milijarde barela nafte na novim nalazištima, što je najmanje u posljednjih sedam godina. Prema procjeni norveške tvrtke Rystad Energy, svjetske zalihe nafte mogle bi biti u potpunosti iscrpljene u idućih 15 godina.

3. PLIN

Zemni plin je neobnovljim resurs i njegova se zaliha, baš kao što je to slučaj s naftom, smanjuje svake godine. Najbogatija zemlja svijeta kad je o zemnom plinu riječ jest Rusija, a blizu joj je i Iran koji s Katarom dijeli najveće svjetsko nalazište plina u Perzijskom zaljevu.

U prvom kvartalu 2021. godine otkriveno je 1,2 milijarde barela nafte na novim nalazištima, što je najmanje u posljednjih sedam godina (Foto: Zbynek Burival / Unsplash)

4. FOSFOR

Kemijski element koji je u svojim spojevima iznimno važan za poljoprivrednu industriju, jer je jedan od najvažnijih sastojaka gnojiva (fosfatna gnojiva). Sa svjetskom populacijom od gotovo 8 milijardi ljudi, posve je jasan značaj ovog elementa u prirodi. Najznačajnija nalazišta fosfora jesu u SAD-u, Kini i Maroku. Prema nekim predviđanjima, ukoliko se ne pronađu nove rezerve fosfora, mogli bi ga potrošiti u idućih 50 do 100 godine.

5. UGLJEN

Kad je o fosilnim gorivima riječ, još uvijek su najveće zalihe ugljena. No kako raste broj stanovnika, raste i potražnja za fosilnim gorivima, pa je pitanje dana kad će i ugljen postati vrlo tražena roba. Procjena je da na svjetskoj razini ugljena ima za još 150 godina ukoliko potražnja ostane na istom nivou.

6. RIJETKI ELEMENTI

Skandij i terbij dva su od inače 17 rijetkih kemijskih elemenata koji se koriste u svemu – od moćnih magneta u vjetroelektranama do električnih krugova u mobitelima. Iako nisu toliko rijetki u prirodi, čak 97% svjetskih rezervi je u Kini, pa je svijet prilično ovisan o kineskoj (dobroj) volji. Točne svjetske zalihe ovih elemenata nisu poznate.

Moglo bi vas zanimati: 7 dnevni izazov! Svaki dan jednom odlukom pokažite kako još malo više volite Zemlju

Tekst: Lucija Biondić

Naslovna fotografija: Unsplash

Možda će vam se svidjeti