7 dnevni izazov! Svaki dan jednom odlukom pokažite kako još malo više volite Zemlju

by Lucija Biondić

Zadnjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, 22. rujna, obilježen je i Europski dan bez automobila. Najčešće ga gradovi obilježe na način da zabrane promet motornim vozilima u užem, pa i širem, centru grada. No zašto bi ovaj dobar potez bio rezerviran za samo jedan dan u godini? Zašto ne biste ostavili svog limenog ljubimca na parkiralištu i sve svoje obveze i radosti obavili nekim od alternativnih načina kretanja? Donosimo vam nelkoliko ideja koje možete uključiti u svoju rutinu jednom tjedno i na taj način pokazati kako još malo više volite ovu našu plavu loptu.

1. Dan bez automobila

O ugljičnom otisku koji svatko od nas ostavlja mnogo se priča. Kad već možemo jedan dan u tjednu ostaviti malo manji ugljični otisak nego inače, zašto to ne bismo i učinili? Jesen je pred vratima, ali vrijeme nas još uvijek dobro služi. Umjesto da ujutro uskočite u svoj automobil, razmislite o tome da do posla – prošećete. Ili sjednete na bicikl. Ukoliko postoji opcija, možda se možete dogovoriti i s kolegom ili kolegicom da vas pokupi automobilom, pa da zajedno odete na posao. Ili vi pokupite njega / nju. Na ovaj način ne samo da ćete smanjiti ugljični otisak već ćete uštedjeti i na gorivu. Ozelenimo svoj način transporta bar na jedan dan!

Umjesto u automobil, jedan dan sjednite na bicikl (Foto: Bianca Gasparoto / Pexels)

2. Dan bez mesa

Nedavno smo pisali o tome kako bi budućnost održive prehrane mogao biti uzgoj insekata za hranu. Naime, za proizvodnju mesa (najviše govedine) koriste se velike površine za ispašu stoke i uzgoj stočne hrane koje se nerijetko osiguravaju krčenjem tropskih šuma za koja znamo kako su pluća Zemlje. Osim toga troše se i ogromne količine vode, a nusprodukt je i povećana proizvodnja metana što povećava ugljični otisak. Prehrana zasnova na mesu proizvodi oko 7,2 kg ekvivalentnih jedinica CO₂ dnevno, vegetarijanska gotovo dvostruko manje – 3,8 kg CO₂ dnevno, dok je veganska svega 2,9 kg CO₂ dnevno. Kad bi svatko od nas na samo jedan dan mjesečno, pa onda možda i tjedno, izbacio meso sa svog tanjura, učinio bi razliku. A to je ono što svi želimo, zar ne?

3. Dan bez kupovanja

Trebate li zaista baš svaki dan u trgovinu? I trebate li baš sve te stvari iz trgovina? Još jedne cipele ili novi gadget neće vas učiniti istinski sretnijima. Štoviše, usporedba s onim što drugi imaju i stalno natjecanje da imate najnoviji mobitel, najbrži auto ili torbu s ‘waiting’ liste mogu vas učiniti anksioznima i pod stresom. Stvari i njihovo posjedovanje zaista nisu ono što bi vam trebalo utjecati na kvalitetu života. Umjesto šopinga s prijateljicom, prošećite zajedno ili odigrajte partiju tenisa. Iskustva, sjećanja i vrijeme provedeno s dragim ljudima ono je u što vrijedi ulagati i jedino što se na kraju dana isplati posjedovati.

4. Dan bez električnih i elektroničkih aparata

Sad smo stigli do pravog izazova, jel’ da? Možete li provesti dan bez televizije, radija, računala, pa čak i mobitela? Pokušajte! Ako vam je posao vezan za elektroničke naprave ovo vam se može činiti nemoguće, no u svakom tjednu postoji neradni dan kojeg možete provesti i bez aparata. Ono što sigurno možete učiniti je isključiti punjače iz utičnica, ugasiti aparate (ne ostavljati ih na ‘stand by’-u), ugasiti svjetla kad izlazite iz prostorija, ne koristiti jedan dan klima uređaje… Kao i u svemu, i dan bez elektroničkih i električnih aparata je tek stvar vaše odluke.

Bezmesna prehrana znači gotovo dvostruko manje CO₂ u atmosferi (Foto: Ralph Ravi Kayden / Unsplash)

5. Dan bez kuhanja

Ne bacajte hranu, nego provjerite što imate u frižideru, a još se može konzumirati. Pojedite ‘ostatke’ i odlučite kako više nećete kupovati vodu u plastičnim bocama. Nabavite višekratnu bocu koju možete koristiti svaki dan i punite je vodom iz slavine. Hrvatska na našu veliku sreću ima pitku i zdravstveno ispravnu vodu u slavinama. Čemu trošiti novac i gomilati nove količine jednokratne plastike kad nam je najukusnija voda na dohvat ruke?

6. Dan bez perilica i sušilice

Ok, nećemo vas nagovarati da rublje perete ‘na ruke’. Vjerojatno i ne uključujete perilicu baš svaki dan. Probajte steći naviku da perilicu rublja uključite tek onda kad je napunite. Umjesto da takvo rublje odmah prebacite u sušilicu, osušite ga na zraku. Kad je o perilici suđa riječ, vrijede ista pravila. A ukoliko imate malo suđa, operite ga ručno. I da, kad ga perete ručno, neka voda iz slavine ne teče cijelo vrijeme.

7. Dan bez svega

Jasno je kako je sve što smo naveli osmišljeno kako bi nam olakšalo svakodnevni život ili bar ispunilo vrijeme. A sad pokušajte zamisliti jedan dan u tjednu bez svega što smo naveli u prvih šest izazova. Razmislite… Bi li se usudili?

Tekst: Lucija Biondić

Naslovna fotografija: Daeva Miles /Unsplash

Možda će vam se svidjeti