5 navika kojima ćete na jednostavan način osigurati kvalitetan san

by Dalida Tomek

Aktivnosti kojima se bavimo prije spavanja, ali i tijekom dana značajno utječu na kvalitetu našega sna. S obzirom na to da je san jedna od osnovnih ljudskih potreba, ali i pokazatelj zdravlja važno je osigurati da redovan san koji će pratiti zdrave navike. Isto tako, manjak sna dovodi i do mogućnosti razvoja zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, glavobolja i migrena, kroničan stres, depresija, povišen krvi tlak i razina kolesterola u krvi.

 

  1. HIDRATACIJA TIJEKOM DANA, ALI I PRIJE SPAVANJA

Osim što pridonosi zdravom izgledu kože hidratacija je važna i za san, a čaša vode poželjna je prije odlaska na spavanje. Biljne čajeve, a posebno čaj od kamilice, bilo bi dobro konzumirati otprilike jedan sat prije odlaska na spvanje kako bismo se opustili i umirili. Alkohol bi trebalo izbjegavati u širokom luku. Iako nam se ponekad učini da će nas samo jedna čaša vina ili nekog drugog pića ospustiti i pomoći da lakše utonemo u san to je u potpunosti pogrešno jer alkoholni napitci uvelike remete naš san. Ako hidratacija izostane moguće je da se probudimo s osjećajem mamurnosti.

 

 

  1. IZA AKTIVNOG DANA SLIJEDI DOBAR SAN

Tjelesna aktivnost pomaže kod nesanice. Istraživanja pokazuju da je i 30 minuta aerobne vježbe poput trčanja, brzog hodanja, plivanja i vožnje biciklom znatno utječe na kvalitetu i količinu sna. Jutarnja i dnevna aktivnost dobiva prednost nad večernjom. S obzirom na to da se tijelo vježbanjem zagrijava i povećava se njegova temperatura što može poremetiti san pa se ne preporučuje tri do četiri sata prije spavanja.

  1. OGRANIČITE VRIJEME PROVEDENO PRED PLAVIM SVJETLOM

Gledanje omiljenje serije ili pretraživanje društvenih mreža simulira mozak i djeluje tako što nas duže drži budnima. Kako bismo izbjegli štetnost plavog svjetla i njezin utjecaj na san potrebno je mijenjati navike. Najmanje sat vremena prije spavanja svu tehnologiju bismo trebali ostaviti po strani i svoju energiju usmjeriti na druge sadržaje i opuštanje. Neki od prijedloga svakako su meditacija, čitanje knjiga, pisanje, tuširanje i slično. Cilj je otkriti aktivnosti koje nas opuštaju i posvetiti im se prije odlaska na spavanje.

 

 

  1. ODREDITE VRIJEME ODLASKA NA SPAVANJE I BUDITE DOSLIJEDNI

Cilj točnog određivanja vremena spavanja jest uspostaviti ritam. Osim što je treba odrediti vrijeme odlaska na spavanje potrebno je definirati i sat kada ćemo se buditi. Ovaj tempo nije dovoljno slijediti isključivo za vrijeme radnoga tjedna već i tijekom vikenda. Uprotivnom bi se organizam mogao poremetiti nakon čega je moguće patiti od nesanice. Usvajanjem ove navike budilica postaje prošlost.

  1. STVORITE OKRUŽENJE U KOJEMU ĆETE SE MOĆI OPUSTITI

Jedan od ključnih čimbenika koji šalje mozgu znakove da će imati kvalitetan san jest temperatura u sobi koja bi trebala biti između 15 i 18 ºC. Spavaća soba u kojoj je pretoplo napravit će sasvim suprotan učinak na naš san od onoga koji priželjkujemo. Uz to, preporučuje se i prozračivanje prostorije najmanje 20 minuta prije. Boljem snu svakako će doprinjeti i sprječavanje ulaska vanjskog svjetla i buke kao i odabir pamučne odjeće za spavanje.

 

Moglo bi vas zanimati: Sauna i njeni benefiti: poboljšajte kvalitetu spavanja i riješite se stresa

 

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!