Zijevanje – Neobične činjenice o ovom fenomenu

by Anđela Sabranović

Zijevanje je nesvjesni refleks koji se prvenstveno javlja kada nema dovoljno kisika u našem tijelu.

Ako osjećate dosadu ili umor, vaše će se disanje usporiti i to će uzrokovati nedostatak kisika. Tada počinjete zijevati kako biste udahnuli više zraka i nadoknadili kisik. 

Vjerujemo da ste jako puno puta čuli kako je zijevanje zapravo zarazno. Možda nikad niste ni razmišljali o ovom fizičkom fenomenu koji je doista fascinantan. Zapravo, toliko nam je fascinantan da smo ga odlučili malo istražiti i s vama podijeliti 5 neobičnih činjenica koje bi vam mogle biti zanimljive. 

1. Zarazno zijevanje počinje tek od druge godine

Ni dan danas se ne zna zašto je to tako, ali promatranjem je utvrđeno kako zarazno zijevanje počinje tek oko druge godine.
Također, zanimljivo je kako je utvrđeno da čak i fetusi zijevaju. Zijevanje je primijećeno kod fetusa koji je bio star svega 11 tjedana.

2. Zijevanje hladi naš mozak

Istraživanje provedeno u Austriji je potvrdilo kako zijevanjem zapravo hladimo mozak, što znači i da tijekom vrućih ljetnih dana zijevamo više.

3. Zijevanje traje 6 sekundi

Uredu, sada već znamo da ćete sljedeći put odbrojavati tijekom zijevanja… Dakle, ono što bi vas moglo iznenaditi jeste činjenica da zijevanje traje čak 6 sekundi. Nije tako malo, zar ne?

4. Psi također zijevaju uz nas

Ako imate psa, sigurno ste primijetili kako i oni zijevaju kada vi zijevate. Jedno istraživanje je pokazalo da čak i pas koji samo čuje vlasnike kako zijevaju, zijeva s njima.

5. Zijevanje je doista zarazno i čak razgovor o njemu potiče ovaj fenomen

Jeste li možda tijekom čitanja ovog članka zijevali? Mi tijekom pisanja definitivno jesmo. Sljedeći put kada zijevnete u prostoriji punoj ljudi, malo se osvrnite oko sebe i vidjet ćete kako će vam se pridružiti barem polovica ljudi. Čak i pogled na fotografiju osobe koja zijeva, potiče na isto. Vratite se na našu naslovnu fotografiju i vidjet ćete što će se dogoditi. 
Znanstvenici smatraju da je u najvećoj mjeri riječ o empatiji (prenošenju ili imitiranju osjećaja koje vidimo), dok drugi misle da je uzrok neka vrsta neurološkog podražaja koji izaziva lančanu reakciju.

Zanimljivo je to što se ni dan danas ne zna sigurno zašto je zijevanje zarazno, ali tko zna… Možda nekad i saznamo točan razlog, a do tada zijev!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: iStockphoto

Moglo bi vas zanimati i: Popodnevni umor možete “presjeći” na ovih 5 načina

 

Možda će vam se svidjeti